Değişimi yönetmek - 2

Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Geçen hafta değişim yönetimi konusuna başlamıştım. Bu hafta da Kotter'in izinden devam edeceğim. Başarılı bir değişim yönetimi için birinci adım olarak "Acil durum kaygısı uyandırmak" tan söz etmiştik. İnsanları harekete geçirmek, bir taraflarını oynatmalarını sağlamak, daldıkları rehavet uykusundan uyandırmak için durumun vahametini onlara anlatmalıyız. Acil durum kaygısı

uyandırmak bunun için gerekir. Bu hafta, "değişimi yönetecek ekibin kurulması", "vizyon ve stratejinin doğru belirlenmesi" olarak iki adımdan daha söz edeceğiz.

"DEĞİŞİMİ YÖNETECEK EKİBİN KURULMASI"

Eğer bir şirkette değişim sürecini tek başınıza yapabileceğinize inanıyorsanız sizin de değişmeniz gerekiyor demektir. Bütün başarılı değişim projelerinin arkasında sıkı bir ekip çalışması vardır. Öngörülen değişimi yönetecek bir "değişim yönetimi ekibi" kurulmalıdır. Bu ekip, değişimin lideri ile birlikte değişimi yönetecek kurmay heyetidir. Bu nedenle öyle sıradan bir takım olamaz. Değişimi yönetecek ekibin üyelerinde en az aşağıdaki özelliklerin bulunması gerekir.

Koltuk gücü

Bu ekibin içine öyle güçlü koltuk sahibi hat yöneticilerini dahil etmeliyiz ki, dışarda kalırlarsa değişimi engelleyemesinler. Önemli bir taktik olarak da değişime muhalif olacağını hissettiğiniz kişileri de ekibe almalısınız ki, dışarda kalınca muhalefeti güçlenmesin.

Uzmanlık

Değişim yönetiminde, amaçlanan değişimin cinsine göre, çok değişik nitelikte uzmanlıklara ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle, ekibi oluştururken üyelerin değişik dallarda uzmanlık ve deneyimleri olan kişiler arasından seçilmesine dikkat edilmelidir.

Saygınlık

Değişimlerde önce hep bir hayal satılır. Bu hayali insanların satın alması istenir. Bu satışı yapacak ekip üyelerinin organizasyon içinde belli bir saygınlığı olması gerekir ki, kişiler onların dediklerine güvensinler. Saygın olsunlar ki, söyledikleri sözler yerde kalmasın.

Liderlik

Değişim yolculuğunda hava her zaman güllük güneşlik değildir. Değişim yolunda şiddetli fırtınalarla da karşılaşılırsınız. Bu yüzden gemiyi fırtınadan çıkaracak, öngörülü, cesur, tayfalara ilham kaynağı olacak kaptanlara gerek olur. Bu nedenle değişim yönetimi ekibinin üyelerinin liderlik özelliğinin olması da beklenir.

"VİZYON VE STRATEJİNİN DOĞRU BELİRLENMESİ"

Bu konu, değişimin başarılı biçimde yönetilmesi için üçüncü adımı teşkil eder. Kişileri, değişim meşalesi elde koşturacak bir sağlam vizyon olmalıdır. Vizyon, koşulacak yönü gösterir. İnsanları harekete geçirecek bir vizyonda aranacak özellikler şöyle sıralanabilir.

Hayal edilebilir

İnsanlara koşacakları hedef somut olarak gösterilmelidir. Vizyon, değişim yolculuğuna çıkacak kişinin beyninde son durağın ne olduğunun resmini çıkartabilmelidir.

Arzu edilen

Madem ki şirket için bir değişim, yeni bir konum söz konusudur; bu yeni konum, çalışan, müşteri ve hissedar kutsal üçlüsüne hizmet etmelidir. Konulan vizyon, çalışanların, müşterilerin ve hissedarların uzun dönemli çıkarlarına uygun olmalıdır.

Mümkün

Hayal etmek güzel şeydir. Ancak hayallerin erişilebilir olması gerekir.

Bu nedenle, konulan hedef gerçekçi, erişilebilir olmalıdır.

Odaklanmış

Hedef, nokta atışı yapılacak nitelikte açık ve net olmalıdır.

Esnek

Değişim yolculuğu, değişen koşullara uymak için çıkılan bir yolculuktur.

Hedef, değişen koşullara cevap verecek bir biçimde tayin edilmiştir. Ancak koşullar, donmuş, değişmez değildir, değişir. Bu nedenle vizyon, değişen koşulara cevap verecek esneklikte olmalıdır.

İletişimi kolay

Değişim gemisinde kürek çekecek insanlara, bu gidilecek yer kolayca anlatılabilmelidir. Deneyin bakalım, koyduğunuz vizyonu birisine 5 dakikada anlatılabiliyor musunuz?

Sonuç

Değişim yönetimi konusuna gelecek hafta da devam edeceğim. Bu arada ekibiniz güçlü, vizyonunuz açık olsun...

Tüm yazılarını göster