Enerji zengini Azerbaycan, işgalden kurtarılan Dağlık Karabağ’daki ekonomiyi Ağdam Endüstri Parkı ile güçlendirmek istiyor. Türk şirketlerinin ilgilendiği bölgeye son yatırım, mutfak eşyaları üreticisi Asilsoy’dan geldi. Asilsoy, 200 milyon liralık yatırım yapacak.
Kardeş ülke Azerbaycan, tıpkı Körfez Bölgesi’nde olduğu gibi enerjiye bağımlı olan ekonomiyi sanayi, turizm gibi alanlarla güçlendirmek için son birkaç yıl içinde önemli açılımlar yaptı.
Özellikle sanayi alanında yapılan bu açılım, yeni ve güçlü altyapıya sahip tesislerin de kurulmasını sağladı. Şu anda Azerbaycan’da 6 sanayi parkı, 4 sanayi bölgesi ve 51 tarım parkı bulunuyor. Bu bölgelerdeki toplam yatırım ise 4 milyar doların üzerinde. Tesislerde de 10 binden fazla kişi istihdam ediliyor.
Bu sanayi parkları arasında en önemlisi ise 30 yılın ardından kurtarılan Dağlık Karabağ’daki Ağdam Endüstri Parkı. Bölgenin endüstriyel potansiyelini geliştirmek için 2021 yılında kurulan park, ihracata da başladı. Endüstri parkının resmi sitesine göre şu ana kadar 115 milyon dolarlık yatırım alan bölge, bin 700 kişiye istihdam sağlıyor. 190 hektarlık alan üzerine kurulu Ağdam Endüstri Parkı’na Türk şirketleri de ilgi göstermeye başladı.
Özellikle Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla Türk Yolu ile daha aktif olacak olan Ağdam Endüstri Parkı’nda yatırım yapan son konuk ise Türk şirketi Asilsoy oldu. Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Ekonomik Bölgeler Kalkınma Ajansı’nın (EPA) duyurduğu bilgiye göre, Türk sermayeli Asilsoy şirketine Ağdam Endüstri Parkı’nda yerleşik statüsü verildiği ve böylece yerleşik şirket sayısı da 27’ye ulaştığı belirtildi.
İlk etapta 100 kişiye istihdam sağlayacak
Türkiye’nin önde gelen metal pişirme kapları üreticilerinden biri olan şirket, sanayi parkında tencere ve tavalar için bir üretim tesisi kuracak. Asilsoy’un yapacağı yatırım ise 10 milyon manat; yaklaşım 6 milyon dolar. Kurulacak tesiste ilk etapta 100 kişiye istihdam ortamı yaratılacak. Karaca ve Schafer’in de aralarında bulunduğu çeşitli markalara yönelik üretim yapan Asilsoy Mutfak Eşyaları, bu sektörün merkezi sayılan Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteriyor. 15’ten fazla ülkeye ihracat yapan şirket, Ağdam Endüstri Parkı’na kuracağı yeni tesisle Azerbaycan’a yönelik üretimin yanında ihracata da odaklanacak.
İki ülkenin yatırımları 31,5 milyar dolara ulaştı
-44 günlük savaşın ardından Karabağ’ı tekrar Azerbaycan topraklarına katılması sürecinde Bakü ile Ankara arasındaki kardeşlik, ekonomide de kendini gösterdi.
-Özellikle 15 Haziran 2021’de imzalanan Şuşa Beyannamesi ile Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin müttefiklik düzeyine çıkarılmasının ardından güçlenen ilişkiyle madencilikten metal sektörüne, ilaç sektöründen şans oyunlarına kadar birçok alanda Türk şirketleri Azerbaycan’da yatırımlarını artırdı.
-Azerbaycan’ın dünyada yatırım yaptığı ülkeler arasında Türkiye, 19 milyar dolarlık yatırımla birinci sırada yer alırken, Türkiye’de 2 bin 800 Azerbaycan şirketi iş yapıyor. Azerbaycan’da da 5 bin 800 Türk firması bulunuyor. Bu şirketlerin yatırımları 12,5 milyar doları aşmış durumda.