Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan TOBB iş dünyasına övgü, marketçilere eleştiri

Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TOBB’un iki yıl aradan sonra topladığı Ekonomi Şurası'na Cumhurbaşkanı ve 7 bakanın katılması ve kapalı bölümde bölgesel ve sektörel sorunların dile getirilmesi önemli bir gelişme oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB 10.Türkiye Ekonomi Şurası'nın açık bölümünde yaptığı konuşmada TOBB üyelerine “16 yıldır ülkemizi sizinle birlikte büyüttük” diyerek övgüsünü sunarken, marketçilere, “faiz oranları, enflasyon belli oranda düşmüş, buna rağmen marketçiler fiyat düşürmüyor. Marketlerde benim halkımı sömürmeyi devam attirenler varsa bunun hesabını sorarız” diyerek eleştirdi.

TOBB ekonomi Şurasına Cumhurbaşkanı, bakanlar, TOBB konseyleri katıldı. TOBB temsilcilerinin toplantının kapalı bölümde 7 bölgenin sektörel ve bölgesel sorunlarını ve çözüm önerileriyle ilgili sunumda bulundukları belirtildi.

Erdoğan, konuşmasında, TOBB ile 16 yıldır işbirliği içerisinde bir çok önemli adımlar attıklarını belirterek, ”Sizlerin görüşleri bizler için daima yol gösterici olmuştur. 16 yıldır ülkemizi sizlerle birlikte büyüttük. Teknoloji, e-ticareti sizlerle ülkemizin gündemine taşıdık. Pek çok çalışmayı sizlerle birlikte hayata geçirdik. İş yapılmasının önündeki engelleri sizlerle birlikte kaldırdık. 2023 hedeflerine sizlerle birlikte ulaşacağız. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sizlerle birlikte taşıyacağız. 81 milyonun tamamına aş, iş gelecek olarak daha kapsamlı hizmetlere inşallah birlikte imza atacağız. Çünkü, biz hep birlikte Türkiye’yiz, hep birlikte Türkiye ekonomisiyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı marketleri eleştirirken ise “Birilerinin piyasanın şartları kılıfı ile fırsatçılığa yönelmesi gerçekten çok üzüntü vericidir. Faiz oranları, enflasyon belli oranda düşmüş. Buna rağmen markette hala sebze meyvede fiyat düşmüyor. Bunun ahlaki temeli olabilir mi? Bu marketlerde benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma görevi bizimdir ve hesabı sorarız” eleştirisini yaptı.

Kapalı bölümdeki öneriler konusunda Mehmet Kaya’nın haberinde hakkedişlerin ödenmesinin ve fiyat farkı kararnamesinin istendiği bilgisine yer verildi. Birikmiş KDV alacaları konusunda makul vade ile devlet tahvili verilmesi önerildiği de haberde belirtildi. Haberda ayrıca, Kredi Garanti Fonu'nun tekrar hayata geçmesi, yerli makineye destek verilmesi, teşviklerin güncellenmesi , Eximbank’ın uygun firmaları kur riskinden koruması ile Kalkınma Yatırım Bankası'nın yeniden yapılandırılması gibi önerilerin de TOBB temsilcilerince dile getirildiği bilgisine yer verildi.
Ekonomik Sosyal Konsey'in yeni düzenlenen şekliyle toplanmadığı dönemde iş dünyası, ile yönetim kademesinin buluşması önemli bir gelişme oldu.

Tüm yazılarını göster