Adana’da fuarcılıkta yılın ilk dönemi geçtiğimiz günlerde Tüyap Adana Fuarcılık tarafından, Adana Gıda Toptancıları Derneği işbirliği ile düzenlen Çukurova Gıda / Gıda -Tek 2014 Fuarı ile tamamlanmış oldu.
Yılbaşından bu güne kadar; Kitap, İnşaat, Isıtma Soğutma, Havalandırma, Belediye İhtiyaçları ve Gıda, Ambalaj ve Reklamcılık Fuarları düzenlendi. Yılın ikinci yarısında ise Mobilya- Dekorasyon, Adana Tarım ve Sera, Bahçe Fuarları düzenlenerek yıl tamamlanmış olacak.
Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar Çukurova, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birçok il ve ilçesinde ‘bizim de fuar alanımız olsun’ mantığı ile hızla fuar alanı inşaatlarına başlanmıştı. Bugün bu binaların birçoğu tamamlandı ancak heyecanla başlayan fuar düzenleme işi, gerek katılımcı firma gerekse bu fuarları ziyaret edecek insan bulma ve ticari bağlantılar kurabilme konusunda sıkıntıları da beraberinde getirdi.
Adana ise birçok konuda olduğu üzere fuarcılıkta da bölgenin merkezi haline gelmeye başladı. Adana’da, Çukurova Fuarcılık AŞ’nin sahibi olduğu alanda işi üstlenen Tüyap tarafından 2006 yılından bu güne kadar 102 fuar düzenlendi. Bu fuarlara 9 bin 437 firma stand alarak katılırken, 3,5 milyon yerli, yaklaşık 36 bin de yabancı ziyaretçi de bu fuarları gezdi.
Özellikle Kitap, Tarım, Gıda ve Mobilya gibi sektörlerde düzenlenen fuarlar her geçen yıl büyüyerek ülkemizin önemli fuarları arasında yerini aldı. Bu fuarlarda bir yandan bölgedeki firmalarımız ürünlerini sergilerken, bir yandan ülkemizin önde gelen firmaları fuarlara katılarak Çukurova pazarından pay almaya, ticari ortaklıklar kurmaya çalıştılar. Yeterli olmamakla birlikte fuarı işleten şirket tarafından getirilen yurtdışı alım heyetleriyle birlikte bölgenin ihracat imkanının artırılması ve pazarların çeşitlendirilmesi için çalışıldı.
Türkiye’nin güneyinde üretim ve ticaret üssü olma iddiasındaki Çukurova Bölgesi’nin yurtdışı tanıtım çalışmalarına ağırlık vermesi lazım. Katılımcı ve alım heyeti şeklinde insanların da bölgemizde daha fazla ağırlanmasına ihtiyaç bulunmakta. Bütün bu faaliyetlerin sadece fuarı organize eden şirkete bırakılmadan el birliği ile hayata geçirilmesi gerekiyor.