Çöpümüzü gelecek için nasıl, nereye atalım?

Filiz KARAOSMANOĞLU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM filiz@itu.edu.tr

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "Çöpünüzü Geleceğe Atmayın" ve "Geri Dönüşüm" adlı kamu spotları kısa, öz ve harika. Konuya göreceli uzak olanlar ve  "Atık Ulusal Servettir"  kavramı ile çöpü döngüsel ekonominin öğesi görenler için de bu spotlar güzel hatırlatmalar ve umudun artışı. Evde, yolda ve işte düşünmek ve çöpümüzü günlük yaşamımızda yönetmek gerek.

Kişinin çöpünü yönetmesi hem çok kolay, hem de zordur. Kişi çöpünü ürettiğinde adeta doğal bir içgüdü ile ondan derhal kurtulmak ister demek abartılı olmayacaktır. Mekânı sınırlı bir taşıtta, evin mutfağında, halka açık tuvalet, sinema, park, deniz kenarı vb. yerlerde kişi bir anda çöpüne ne yapacağına karar vermek zorunda kalır. İşte bu noktada çöpü mümkünse en doğru yere atmak, atabilmek en güzeldir. Hatta bu anda sınıflandırmayı, ayrıştırmayı yapabilmek de katmerli güzellik olur. Ancak bu doğru atış için mümkünat yoksa çöpün bir süre bizle beklemesine karar vermek, yani çöpü bir süre yanımızda depolamak kritik bir karar olup, bizi belli bir süreç, kişisel atık yönetimini başarmak bekler. Birden bir görev ve iş oluşur. Diğer deyişle kişinin kendine bir takibat oluşturması gerekir. İşte burada sürdürülebilir yaşam kültürü üst başlığında davranışımız etkin olur. Davranışımızda ayıp, günah gibi toplumsal yaptırımlar da etkendir.

Sürücü, balıkçı, yolcu, aşçı, gezgin, sokakta oynayan çocuk, parkta kitap okuyan adam gibi bizler, yurttaşlar çöpü ile baş başa iken yerküresini ve geleceğini, sürdürülebilir yaşamını önemseyerek davranmalıyız. Yerel yönetimden çöp hizmetinin en iyisini almak hakkımız. Ancak beşikten mezara atık yönetim kültürü için evde görgü verilmesi ile eğitim şarttır. Ne zaman "Eğitim Şart" diye yazsak, söylesek, duysak yüzümüzde bir gülümseme oluşarak, ağız-kulak mesafemiz kısalır. Bu duruma çare için kolaya kaçma söylemi kesinlikle değildir. Bu nedenle eskiye göre epeyce yol aldığımızı büyük bir memnuniyetle belirteceğimiz bu konuda yapacak çok işimiz var. Paydaşlar hiç durmamalı. Sivil toplumun gücü pek mühim. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği olarak bizler yazın güneş enerjisi topluyoruz ve çalışıyoruz.

Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.

"İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi,  SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır" 

Tüm yazılarını göster