Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), geçtiğimiz günlerde açıkladığı 2014 yılı mali destek programlarıyla bütçesini; üretime, üretim ve çevre altyapısının iyileştirilip geliştirilmesine, Ar-Ge, yenilikçilik, markalaşma, ihracatın arttırılması gibi alanlara yönelteceğini deklere etmiş oldu. Üç ana başlık halinde destek programı açıklayan ÇKA; Üretim Alt Yapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı için 10 milyon TL, Kırsal Ortak Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı için 5 milyon TL, Bölgesel Rekabet ve Yenilik Mali Destek Programı’nın bütçesi için ise 25 milyon TL’lik bir bütçe ayırmış durumda.
Ticari işletmelere yönelik olan Bölgesel Rekabet ve Yenilik Mali Destek Programının amacı; bölgede öne çıkan sektörlerde yenilik, Ar-Ge kapasitesinin artırılması ve bölge ekonomisinin ulusal / uluslararası rekabet gücünün yükseltilmesi olarak açıklanıyor. Program kapsamında mali desteğin asgari alt tutarı 75 bin TL maksimum tutar ise 500 bin TL, destek ve eş finansman oranını ise yüzde 50 olarak belirlenmiş. Bölgesel rekabet ve Yenilik Mali Destek Programı kapsamında; gıda-içecek, kimya-plastik, konfeksiyon, metalik olmayan mineral ürün imalatı, makine –metal işleri, mobilya, turizm ve bilişim sektörleri değişik öncelik sıralamalarına göre desteklenecek. Ajans yetkilileri, bu sektörlerin ve öncelik sıralamasının ÇKA tarafından bölgenin ekonomik yapısının analiz edilmesine yönelik gerçekleştirilen yoğunlaşma, değişim payı gibi analizlerden elde edilen sonuçlara ve sektör temsilcilerinin görüşlerine göre belirlendiğini açıklıyor.
ÇKA başta olmak üzere ajanslar ilk yıllarda, kimileri tarafından devlet kaynağını birilerine dağıtmak için yeni bir kurum olarak tanımlanıyorlardı. İlk yıllarında haklı haksız bir sürü eleştiriye muhatap olan kalkınma ajansları bugün, bölgelerinin imkân ve kabiliyetlerine yönelik analizlerini tamamlayarak bölgesel öncelik alanlarını belirlemiş ve bu alanları ve öncelik sıralamalarını da iş dünyasının görüşleriyle harmanlayarak mali destek programlarına çıkar hale gelmiş durumda.
Her şeyin tamamlandığını, hiçbir eksikliğin kalmadığını söylemek elbette ki mümkün değil. Hızın neredeyse ana belirleyici etkenlerden biri olduğu günümüzde kalkınma ajanslarının proje çağrısına çıkması, gelen projeleri değerlendirmesi ve kaynak kullandırmaya başlaması en erken 6 ayı buluyor. Bu durum birçok firmanın bu kaynaktan mahrum kalmasına neden oluyor. Diğer yandan bazen bu süre fiyatlarda değişikliklere sebebiyet vermekte, bazen de ajansın haklı olarak yaptığı sıkı proje ve bütçe denetimi ikinci el makine veya tesis alımı gibi karşılaşılan fırsatların değerlendirilmesinin önünde engel olabilmekte. Ama tüm bunlara rağmen kalkınma ajanslarının almış olduğu yolu önemsemek ve hakkını da teslim etmek gerekiyor. Son olarak proje başvurularının terminlerini belirtmekte fayda var. ÇKA’nın 40 milyon TL’lik bütçesinden destek almak isteyen firmalar geçen yıl olduğu gibi başvurularını bu yıl da elektronik ortamda yapacak. Elektronik ortamdaki başvurular bu yıl 3 Şubat 2014 tarihinde son bulacak. Başvuru evraklarının ıslak imza ile son teslim tarihi ise 10 Şubat 2014 mesai bitimi.