Cinsiyet eşitliği ve kadın hakları için toplumsal dayanışma çağrısı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi'nin herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarını savunmaya çağıran dayanışma hareketi HeForShe kampanyasına Türkiye de katıldı. Hareketin sloganı, "Ben Değilsem Kim? Şimdi Değilse Ne Zaman?" 

HeForShe'nin Türkiye'deki ana destekçisi Koç Holding aynı zamanda kampanyanın dünyada sözcülüğünü yapan 10 kurum liderinden birisi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, yıllardır süregelen çabalara rağmen, kadınlara karşı hak ihlallerinin dünya çapında öncelikli kalkınma sorunlarından biri olmaya devam ettiğini söylüyor ve herkesi bütün dünyaya yayılan bu değişim hareketinin bir parçası olmaya ve 'Ben Değilsem Kim?' diye sormaya çağırıyor.

Eylül 2014'te başlayan ve dünyanın dört bir yanında Eylül 2015’e kadar sürdürülecek olan HeForShe, 1 milyar erkeği kadınlarla yan yana, dayanışma içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları için değişimin temsilcisi olmaya ve heforshe.org/tr adresine tıklayarak imza atmaya çağırıyor. 

Mücadeleyi tek başımıza kazanamayız

Kampanyanın lansman toplantısında dinlediğimiz BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir, “Yıllar içerisinde kadın haklarının geliştirilmesi yolunda büyük ilerlemeler kaydedildi. Birçok kadın yıllarca bu amaç doğrultusunda usanmadan çalıştı. Ama bu mücadeleyi tek başımıza kazanmamız mümkün değil. Toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşabilmemiz için, erkeklerin de eşitsizliğin tüm topluma ne kadar zarar verdiğini anlaması gerekiyor" yorumlarını yapıyor. Gisladottir aynı zamanda Türkiye'de kadınların liderlik ve karar alma mekanizmalarında düşük oranda temsil edildiklerine dikkat çekiyor ve Türkiye’deki üst düzey siyasi pozisyonlardaki kadın ve erkeklere "kadınların karar alma ve güç merkezlerinde eşit katılımını sağlayın” çağrısını yapıyor.

Önyargılarımızdan kurtulduğumuzda özgürleşeceğiz

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ise kadınların iş hayatında güçlenip önemli pozisyonlarda görev almalarının, kadınlara karşı önyargıların yıkılması için çok büyük öneme sahip olduğunu söylüyor. Koç, "Dünyanın her yerinde biz erkeklerin sesi ne yazık ki çok yüksek çıkıyor. Bu defa sesimiz, kadın-erkek, sahip olduğumuz farklı seslerin birbirini bastırmadan duyulması için çıksın. Bunu yapabilmek için, öncelikle biz erkeklerin kadınların maruz kaldığı ayrımcılık hikayelerini ve önerdikleri çözümleri dinlememiz ve anlamamız gerekiyor. Çocuklarımıza aldığımız oyuncaklardan, arkadaşlarıyla ilişkilerine, okumalarını istediğimiz okullardan seçmelerini istediğimiz mesleklere kadar çocuklarımızı da aynı önyargılar ile yetiştiriyoruz. Bu önyargıları aştığımız günün, kadın-erkek toplumdaki tüm bireylerin özgürleşeceği gün olduğuna inanıyorum" diyor.

Türkiye'den 1.526 imza

Kampanyanın iletişimine destek veren isimler arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V.Koç, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur'un yanı sıra sanat ve spor dünyasından da önemli isimler var.

Bu arada HeForShe'nin internet sitesine baktığımızda, Eylül 2014 tarihinden bu yana dünya genelinde imza atan erkeklerin sayısı 228 bin 229'a ulaştığını görüyoruz. Türkiye'den imza atan erkeklerin sayısı bin 526. Rusya'dan 627, Fransa'dan 8 bin 763, Kanada'dan 13 bin 584, ABD'den 63 bin 10, Çin'den 3 bin 183, Suriye'den 65, Libya'dan ise sadece 30 erkek HeForShe için imza atmış. Umarız bu imzaların sayısı artar ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sadece kadınları değil tüm toplumu ilgilendiren bir konu olduğu algılanır. Çünkü kadınsız bir toplum yarınsız bir toplumdur...

Mustafa Koç'un dediği gibi; "Bundan sonra kadınların topluma kattığı değeri görmek ve göstermek hepimize düşüyor. Kadınların yalnızca başarı hikayeleri ile gündeme geldiği günleri çok yakında göreceğimize inanıyorum. Unutmayalım ki insan insana eşittir.”
 

Tüm yazılarını göster