Çin izlenimleri (6) Wuxi - Çalıştay

Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Jiangsu Eyaleti'ne bağlı olan Wuxi, Yangtze Deltası'nda, Yangtze Nehri'nin güneyinde, Taihu Gölü'nün kuzeydoğu ucu yakınında, Büyük Kanal'ın Xicheng Kanalı'yla birleştiği noktada yer alıyor.
Tarihin her döneminde Çin'in en zengin bölgelerinden biri olmuş olan Jiangsu, Çin'in bütün yönetim birimleri arasında en yüksek kişi başı gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) sahip eyalettir. Yangtze Deltası'nın bir bölümünü oluşturan Jiangnan, sahip olduğu geniş sulama sistemleri sayesinde ipek ürünleri ve el sanatlarıyla tanınan, verimli ve sulak bir ovadır.
Balık, ördek, yengeç ve karides önemli besin kaynaklarıdır. Balık üretimi çok geliş-miştir. Yönetim bölgesinin tümünde tarım yapılır. Başlıca ürünler pirinç ve buğ-daydır. İkincil ürünleri ise arpa, mısır ve tatlı patates oluşturur. Yangtze Deltası pamuk üretiminde önde gelen bölgeler arasında yer alır. Sığır, domuz ve kümes hayvanları da yetiştirilir. Jiangsu, her dönemde tekstil ve gıda gibi hafif sanayiye yoğunlaşan bir bölge olmuştur. 1949'dan itibaren kimya sanayisi ve inşaat ekipmanları gibi ağır sanayi kolları da gelişmiştir. Makine, elektrikli aletler, kimyasallar ve otomotiv Jiangsu'daki önemli sanayi kollarından.
79 milyona yakın nüfusuyla Çin'in 5'inci büyük eyaleti olan Jiangsu Eyaleti, nüfus yoğunluğunda dördüncüdür. Wuxi, bu büyük eyaletin en hızlı gelişen şehirlerinden biridir. Özellikle yüksek teknoloji ürünlerin payını %45.7 arttırmayı başaran Wuxi Bölgesi'nde, fotovoltaik teknolojileri (PV - güneş enerjisi) dünyanın bir numarası olurken, kapalı devre teknolojileri ve üretim Çin'de bir numara olmuş ve sensör ağları geliştirme konusunda dünyada üst sıralara gelinmiştir.
Aynı zamanda; algılama ağları, yeni enerjiler, yeni maddeler, enerji tasarrufu ve çev-re koruması, mikro elektronik, biyoteknoloji ve ilaç, yazılım ve dış kaynak kullanımı hizmeti, endüstriyel tasarım ve kültür kreasyonu olmak üzere 8 önemli sektör, Wuxi Bölgesi'nde en çok gelişen sektörler olarak Wuxi'nin gelecek vaad eden sektörleri arasına girmiştir. Ekonominin hızla büyüdüğü, yatırım miktarlarının hızla arttığı buna rağmen enflasyonun çok düşük olduğu Wuxi'de, çalışma oranı da oldukça yüksek-tir.
Shangahai'den Wuxi'ye kadar 100 kilometrelik yolda otobüsle gelirken yeşilliklerin bol olduğu ve sanayi tesislerinin çok fazla olduğu görülebiliyor. Limanı da olan bir şehir olan Wuxi 700 yıl önce 1.000 Km'lik bir kanalla Pekin'e bağlanmış. Wuxi, eskiden Hanedanlığın başşehriymiş. Geçen yıl bu şehre 100 milyon yolcu gelmiş.
Dünyanın en büyük güneş enerjisi firmasının burada olduğu belirtilen Wuxi'de Türk - Çin İpek Yolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER) ve yerel yönetim organizasyonunda gerçekleştirilen ikili görüşmeler esnasında işbirliği zeminleri masaya yatırıldı. Form öncesi heyetler arasında ikili görüşmelerin yapıldığı organizasyonda
Belediye Başkan Yardımcısı şunları söyledi: "ÖBizleri ziyaretinizden büyük mutluluk duyuyorum. Şehrimiz çok güzel bir doğaya ve stratejik bir konuma sahiptir. Şehrimiz-de 6 milyon kişi yaşamaktadır. 2 milyon yabancıyı konuk ediyoruz. Bu 2 milyonun çok büyük bölümü Çin'in diğer bölgelerinden gelenlerdir. TÜÇİDER'e güveniyoruz. İşbirli-ği yapacağızÖ 4 hedefimiz vardır. Birincisi kültürümüze sahip çıkmak ve çevreyi ko-rumak. İkincisi yenilikçi olmak ve en ileri teknolojiye sahip olmak. Üçüncüsü refahı yükseltmek ve kardeşlik ortamını geliştirmek. Dördüncüsü ise ekonomik yatırımları geliştirmek. Sizinle işbirliği yapmaya hazırız. İş alanları ve olanakları açılırsa İpekyolu bayrağı da açılabilir. Beraber plan ve projeler yapalım. Haberleşelim. Her türlü yardı-ma hazırız.."
Wuxi yemekleri çok özel ve güzel. Doğal olarak masada tuz ekmek yok. Tatlı çok az. Sebze yemekleri çok. Tatlı su balığı, karides ile deniz ürünleri çok. Şehir gezisi yapıldı.
6 Eylülde başlayan Türk Çin İş Formu'na katılım çok yüksekti. Ekonomi ve Ticaretten sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı konuşmasında (Özellikle Çin'in güney kesimlerinde Belediye Başkanları mutlaka doktora yapmış olmak durumundadırlar) memnuniyet ve teşekkürden sonra şunları söyledi; "Öİşbirliğini önemsiyoruz. Elektronik teknolojisi, enerji ürünleri bakımından şehrimiz merkezdir. Endüstrimiz gelişmiştir. Türkiye ekonomisinin geliştiğini biliyoruz. Her alanda işbirliği yapalım. Özellikle eğitim ve kültür alanında da işbirliğine gidelim. TÜÇİDER bunun için bir basamaktır bir olanaktır.." Başkanımız da bir konuşma yaptı ve plaketlerden sonra işbirliği anlaşması imzalandı. Bilahare, Çin'i ve Wuxi'yi tanıtan video gösterisi yapıldı. Batının büyük şirketlerinin burada üretim yaptıkları anlaşılıyor. Modern ve Avrupai havası olan bir şehir.
Güneş enerjisi, dizayn, servis, elektrik, elektronik, bio medikal, kültür, turizm alanla-rında ve endüstrileşme alanında müthiş bir kalkınma gözlenebiliyor. Sanki tüm dün-yanın ihtiyaçları buradan karşılanıyormuş hissi doğuyor. Çok büyük ölçekli yarımları görünce bu hissin oluşması gayet normal.
Forma katılan Çinli büyük şirketlerin alanları;
Forum öğlene kadar sürdü. Şirketler arasında ikili görüşmelere geçildi. Öncelikle Çinli firmalar kendilerini tanıttı ve eşleşmeler gerçekleşmiş oldu. İpek ve tekstil makinaları (Gülay hanım görüştü). Sağlık görüntüleme cihazları, bıçakları, serum, iğne, medikal (Hikmet-Tahsin-Demokan bu şirketin temsilcileri ile görüştü). Nakliyat ve gümrükleme (Hong Kong'ta da şubeleri varmış Erdal Bey bunlarla görüşmeler yaptı. Yurtdışı ağları genişmiş. Aynı zamanda makine satışları da yapıyorlarmış), İthalat ihracat aracılığı (Herkesin ilgi alanında idi). Gıda (Türkiye'yi izliyorlarmış. Krizde bile büyüdüğümüzü unutmamışlar. Türk ürünlerinin kalitesinin çok iyi olduğunu biliyorlarmış) Tıp makineleri, TV (CNBC için üretim yapan ve dünyadaki 500 büyük firma içinde 367'nci sırada bulunan bir şirket), Arıtma (Bu şirket de dünyada birinci sırayı alacakmış), Rüzgar enerjisi (Birol Bey ve Hasan Beyin ilgi alanında idi. Bu şirket yetkilileri Türkiye'ye yatırım yapabileceklerini söylediler) şeklinde sıralandı. Bu şirketlerle heyetimizde bulunan işadamları görüşmeler yaptı-lar ve olumlu sonuçlar aldılar.
Wuxi şehri ile ilgili olarak, yukarıda belirttiğim verileri ve izlenimleri önem-seyenler ile Türk şirketlerine yarayacak bilgileri merak enedenler sonraki yazılarımı takip etsinler. Kendilerini daha da ilginç konular içinde bulabilirler.

Hunluları 2'ye böldüren şehir
Şehrin önemli bir özelliği de bir kız eğitilerek Hunlara buradan gönderilmiş. Hun Komutan ile evlendirilmiş. Kız Hunluları dörde bölmüş. 522 yılından beri Türk hakanlığı birlikken 652 yılında ikiye bölünmüş. Batı ve Doğu diye, Bundan sonra boylar Anadolu'ya göçe başlamışlar.
DATE:20-10-12

Tüm yazılarını göster