CHP'nin "insan ve üretim odaklı stratejisi"

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Dün İstanbul'da "Ekonomi Programı"nı açıkladı. AKP Başkanı, AKP Seçim Beyannamesi'ni açıklarken AKP'nin ekonomide yapacaklarını ekranlarda uzun uzun anlatmıştı.Ne var ki TV kanalları CHP'nin ekonomi konusundaki açıklamalarına yer vermedi. CHP Başkanı'nın toplantıyı açış konuşması da, bağımsız adayların vetosu ile ilgili güncel tartışmalar arasında ezildi. Başkan, CHP'nin ekonomi proğramını anlatacak yerde bağımsız adayların vetosu konusunda görüş açıklamak zorunda kaldı.

Genel değerleme şudur: CHP ekibi çok kapsamlı bir çalışma yapmıştır.190 sayfalık ilk çalışma kapsamlı bir planlama dökümanı niteliğinde. Önce mevcut imkanlar değerlendiriliyor. Sonra yapılacaklar anlatılıyor. Son olarak da nasıl sonuçlara ulaşılacağı açıklanıyor.

CHP programının temelinde iç tasarrufların artırılması var. İç tasarrufların yüzde 13'ten yüzde 22'ye yükseltilmesi ve artan tasarrufların yatırıma yönlendirilmesi hedef alınıyor.Tasarrufları artırmak demek önümüzdeki dönemde halkın kemer sıkması demektir. Şu günlerde bazı AB ülkelerinde krizden çıkış arayışında tasarrufların artırılmasına dönük politikaların nasıl ciddi tepki gördüğü ortada. Tasarruf artırıcı politikalar gereklidir. Fakat bunları uygulamak zordur. Zordur ama, ekonomiyi düze çıkarmak için başkaca yapılacak şey de yoktur.AKP'nin seçim beyannamesinde tüm hedefler 2023 yılı için belirlenmişti. CHP'nin ekonomi proğramında ekonomi hedeflerı 4'er yıllık dönemler için belirlenmiş.

CHP'nin 2012-2015 dönemi için büyüme hedefi yüzde 6.1 oranında . Buna karşılık CHP tasarrufları bu 4 yıllık dönemde yüzde 13 den yüzde 23.1'e çıkarmayı hedef alıyor.Bu durumda 4 yıl sonra kişi başı milli gelir 14.700 dolara, ülke milli geliri 1 trilyon 127 milyar dolara yükseliyor. Dönem ortalaması her yıl 620 bin kişiye iş imkanı sağlanıyor..İşsizlik oranı ise yüzde 8.6'a geriliyor.İhracat hedefi 4 yıl sonrası için 245 milyar dolar.cari açık milli gelirin yüzde 3.6'sına düşüyor.CHP nin ekonomi konusundaki çalışmaları ciddi,iddialı çalışmalar. Bunların kitap sayfalarında kalmaması, kamu oyuna iyi aktarılması şart.

Önemli olan şudur: CHP iktidara gelecek de bunları uygulayacak diye bir şey yok. Bunlar ülkenin iyiliği için yapılmış çalışmalardır. O parti yapar, bu parti yapar. Ama bu çalışmalar önümüzdeki dönemde oluşturulacak ekonomi proğramlarının oluşmasına katkı yapar. Önemli olan da budur.

Tüm yazılarını göster