China UnionPay’in Türkiye hedefleri büyük

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

China UnionPay, 2002 yılının Mart ayında Çin’in ulusal ödeme sistemi, bankalararası takas ve mutabakat sistemi olarak kuruldu. Hedefini Çinli kullanıcıların yurt dışındaki ticarette, seyahatlerde ve eğitimde kart kullanım artışını karşılamak ve uluslararası bir kabul ağı oluşturmak olarak tanımladı. Bugün Çin ve Uzakdoğu’da yüzde 100 kart kabul ağına sahip. Yurt içinde ve yurt dışında yaklaşık 500 üyesi bulunuyor. Ülke ekonomisi ve finans sektörünün gelişmesinde kilit bir rol oynuyor. Çin’in dışındaki 150 farklı ülkede kabul ediliyor. Asya Pasifik, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya dahil birçok ülke ve bölgeyi kapsaması nedeniyle kurulan UnionPay International (UPI) ise, China UnionPay çatısı altında faaliyetlerini sürdürürken, kuruluşun global büyümesine odaklanıyor. 40 farklı ülke ve bölgede yerel UnionPay kartları çıkarılıyor. 

Sorularımızı yanıtlayan UnionPay Orta Doğu Yöneticisi Han Wang ve UnionPay Ülke Müdürü Buse Bulad, UnionPay’in artık sadece Çinlilere hizmet sunan bir kart kuruluşu değil; uluslararası alanda hizmet veren büyük bir kart markasına dönüştüğünü söylüyorlar. 

Rakamlar da UnionPay’in hızlı büyüme hikayesini kanıtlar nitelikte: 2014’te UnionPay kartlarının dünya genelindeki işlemleri 6,7 trilyon dolara ulaşmış durumda. Bu, yılda ortalama yüzde 27,3 büyüme anlamına geliyor. 2014 sonu itibariyle basılan kartların toplamı 4,7 milyar adede ulaşmış. Dünya genelinde 2.1 milyon ATM ve 26 milyon POS UnionPay kartlarını kabul ediyor. UnionPay, dünya genelindeki işlem hacmiyle ikinci en geniş kart ağı olmayı başarmış durumda. Rakiplerine de meydan okuyor.

Türkiye pazarı önem kazanıyor
UnionPay 2005 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Ülke Müdürü Buse Bulad, 2005 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürdükleri Türkiye ile ilgili olarak bu yıl itibariyle daha büyük planları olduğunu söylüyor. UnionPay’in 2005 yılından bu yana Garanti Bankası ile POS ve ATM kabulü konusunda güçlü bir ilişkisi bulunuyor. 

2012 yılında ise BKM ile imzalanan sözleşme sayesinde UnionPay logolu kartların Türkiye’deki tüm bankaların ATM’lerinde kabul edilmesi için gerekli altyapı ve yazılım tamamlanmış oldu. 

İş Bankası ise, 6 bin 400 ATM’si ile 2014 yılında bu proje kapsamında UnionPay kartlarını kabul etmeye başlayan ilk banka.  

UnionPay International 2014 Mayıs ayında Garanti Bankası’yla stratejik bir işbirliği gerçekleştirdi ve Türkiye’deki ilk ticari kartı Dragon Bonus’un hayata geçmesi için el sıkıştı. Çin başta olmak üzere Uzakdoğu’da yüzde 100 kabul edilecek ticari kart Dragon Bonus, UnionPay’in tüm teknolojik yenilikleri ve global indirimlerini de kapsıyor olacak. Han Wang, bu kartın özellikle Orta Doğu ve Çin ile iş yapan Türk şirketlerinin yanı sıra, KOBİ’lere de cazip ayrıcalıklar sunacağını; yeni büyüme fırsatlarına erişim sağlanmasına yardımcı olacağını söylüyor.  

Çinli turist sayısı iki katına çıkacak
Han Wang, Türkiye’yi stratejik ülke olarak konumlandırdıklarına dikkat çekiyor. Bunun birçok nedeni var. Türkiye’nin dinamik ekonomisi ve güçlü finans sektörü bu nedenlerin başında geliyor. Öte yandan Çin’den Türkiye’ye gelecek turistlerin daha kolay vize almasını sağlayan yeni düzenleme, hem büyümek hem de UnionPay kabul eden bankaların daha çok gelir elde etmesi için önemli bir fırsat sunuyor. Wang, “Türkiye çok özel bir ülke. Burada olmamak için hiçbir neden yok. Türkiye’deki ödeme sistemi son derece gelişmiş düzeyde. Biz de burada yerel insan kaynaklarımızla büyüyeceğiz. Üye bankaların ve finansal kuruluşların işbirliğiyle daha geniş kapsamlı bir kart kabul ortamı ve daha büyük bir kart portföyü oluşturmayı hedefliyoruz. Öte yandan, 2014 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turist sayısı 200 bin oldu. Bu sayısının bu sene en az iki katına çıkmasını bekliyoruz. Bu yıl UnionPay’in Türkiye’deki büyüme yılı olacak” yorumlarını yapıyor. Wang önümüzdeki bir-iki sene içinde UnionPay kartlarının Türk bankalarındaki kabul oranının yüzde 80’e ulaşmasını beklediklerini de ekliyor. 

UnionPay kartları bugün İstanbul, Ankara, Nevşehir, Denizli, Konya’nın yanı sıra, Kapadokya gibi turistik bölgelerdeki iş yerlerinin yüzde 30’unda kabul ediliyor. Kart sahipleri yaklaşık 12 bin ATM’de işlem yapabiliyorlar.

Küresel kampanyalar

Buse Bulad’ın dikkat çektiği bir konu da, UnionPay’in sunduğu global kampanyalar. Global ölçekte 80’i aşkın “Duty Free”de gerçekleştirilen kampanya bunlardan birisi. Türkiye’nin en büyük gümrüksüz satış mağazası ATÜ Duty Free ile UnionPay arasında gerçekleştirilen işbirliği kapsamında,  kart sahiplerine 11 Mart-20 Temmuz arasında her 100 EUR’luk alışverişleri için anında yüzde 10 indirim avantajı sağlanıyor. Bulad, kampanyanın, Uzak Doğulu yolcuların işlem hacmini artıracağını söylüyor. 20 Temmuz’da ise yine küresel çapta yeni bir kampanyanın başlayacağını ifade eden Buse Bulad, şu bilgileri veriyor: “Küresel alışveriş alanı kampanyamız kapsamında İstinye Park’taki mağazalarda alışveriş yapan kart sahipleri özel bir  hediye alacaklar. Kampanyalarımız, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde gerçekleşiyor ve yaklaşık 3-4 ay devam ediyor.”

Yenilikçi ürünler

Han Wang, kart kullanımı konusunda giderek farklılaşan ihtiyaçları karşılamak amacıyla kart tabanlı yenilikçi ürünler sunduklarını, teknolojiyi yakından takip ettiklerini söylüyor. UnionPay bu kapsamda yeni NFC’li çip tabanlı çözümü QuickPass’i piyasaya sürdü. Bu çözüm, Hong Kong, Makau, Kore ve Tayvan’da süpermarketlerde, restoranlarda, ulaşımda ve hizmetlerde ödeme yapmak için kullanılabiliyor. Wang teknolojinin çok hızlı gelişiyor olmasına rağmen, kart kullanımının daha hayatımızda olmaya devam edeceğini söylüyor ve ekliyor: “İnsanlar hala nakit para kullanmayı tercih edebiliyorlar. Dolayısıyla plastik daha bir süre daha hayatımızda olacak. Ama, nakitsiz ve kartsız bir dönem de gelecek.”  
 

Tüm yazılarını göster