Dijital çağda, basılı gazetelerin kan kaybı devam ederken, bir yandan da sıra geleneksel televizyon kanallarına geldi. Cep telefonlarında hızla yaygınlaşan video, web'in yerini almaya başladı. Filmler, diziler cep telefonlarından izlenir oldu.
Bu gelişmeyle birlikte, gazetelerde olduğu gibi televizyon alanında da "başrol oyuncuları" değişmeye başladı. Öngörülen o ki, bant genişliğinin artması sonucu önümüzdeki 5 yıl içinde dünyada internet tüketicilerinin yüzde 80'i videoya yönelecek. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu oranın yüzde 85'i bulacağı hesaplanıyor.
Dijital medya tüketicileri, artık akıllı telefonlarından kaliteli video programlarına ulaşabiliyor. Bunun bir neticesi olarak Amerika'da milyonlarca tüketici, paralı TV kanal aboneliklerini iptal etti. Online (cevrim ici ) videonun, geleneksel TV kanallarinin sonunu getirebilecegi konuşulmaya başladı.
Devamlı film, diziler ve show programları yayınlayan video kanalı "Netflix", abone sistemi sayesinde, maddi yönden çok büyüdüğü için limitsiz imkanlar tanıyor. Türkiye'de de binlerce abonesi olan Netfl ix, 2016-2017 sezonu için 500 show programını devreye sokmayı planlamıştı. Bu yıl 6 milyar dolarlık bir bütçe ile kendi prodüksiyonlarını hazırlıyor ve Hollywood ile de işbirliği içinde. Artık bazı filmler, sinema salonları yerine, Netflix'de seyrediliyor.
Videoda altın devrinin başladığını gören ve ona göre bir strateji uygulayan Netflix, ABD'nin 3 ana TV kanalından biri olan ABC'nin "Grey's Anatomy" ve "Scandal" gibi dizilerinin cok başarılı prodüktörü bayan Shonda Rhimes'i büyük para karşılığında transfer etti. Netflix dizilerin, tüketicileri markaya daha sadık hale getirdiğini hesaplayarak büyük bir transfer atağına girişti.
Dijital devler arasında çekişme devam ederken, Walt Disney ve yan kuruluşu Pixar, produksiyonlarını Netflix'den çekme kararı aldı. Disney önümüzdeki yıldan itibaren diğer yan kuruluşu spor kanalı ESPN ile birlikte Netfl ix gibi video yayınlarına başlayacak.
Bu arada Facebook da bu kervana katılmanın son hazırlıklarını yapıyor. Facebook reklam aldığı için video yayınlarını tüketicilere ücretsiz olarak sunacak ve profesyonel prodüksiyonların yanı sıra amatörlere de yer verip Youtube'u taklit edecek. Bu alanda Facebook ile rekabet edecek Disney grubunun elinde çok zengin film ve şow programları arşivleri bulunuyor; o sayede grup, video piyasasının önemli aktörü olacak, fakat tüketiciler hakkında fazla veriye sahip değil... Buna karşılık.
Facebook tüketicilerin ne tip programlardan hoşlandiklarına dair bilgileri tüm ayrıntılarıyla depolamış durumda.
Dijital dünyanın kodamanları arasındaki bu çekişmeye şimdi Apple da milyar dolarlık bir bütçe ile katılıyor. Apple, Hollywood'dan hazır prodüksiyonlar satın almaya ve kendi show programlarını üretmeye hazırlanıyor.
Dijital devlerden Amazon da şimdiden piyasada... Hem hazır filmleri satın alıyor, hem yeni filmleri ücret karşılığında görme imkanı sağlıyor. HBO'nun her bölümüne 10 milyon dolar harcadığı, dünya çapında seyredilen "Game of Thrones "bütün dijital devlerin iştahını kabarttı. Amerika'da geleneksel TV kanalları yılda 70 milyar dolar reklam gelirine sahip. Şimdi bu miktarın büyük bir kısmı, dijital video yayınlarına kayacak. En başta Facebook'un peşinde olduğu pasta, işte bu... Kızışacak rekabet ortamında tüketiciler, hangi grubun programlarını seçecekleri gibi yeni bir "sorunla" karşı karşıya kalacaklar! Belki ileride yeni bir pazar olusacak ve bir firma, bu programları, toplu halde, reklam karşılığında tüketicilere sunacak.
Gençlerin geleneksel televizyonlardan uzaklaşma eğilimine girmeleri, dijital devlerin işini kolaylaştırdı. Zaten görsel medyada da artık 35 yaşına kadar olan tüketiciler karar alma mekanizmalarını yönlendiriyor.
Bütün bu gelişmeler açıklıkla gösteriyor ki, medya firmalarının geleneksel TV sonrasına bugünden hazırlıklı olmaları gerekiyor.