Çeneler ve ayaklar

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sanıyorum Ankaragücü-Beşiktaş karşılaşmasını en kestirme yoldan yukarıdaki başlıkla nitelemek mümkün. Maç öncesi gergin atmosferin karşılaşmaya egemen olacağı tahmin ediliyordu ama sarı-lacivertlilerin çenesini siyah-beyazlıların ayaklarını böyle belirgin şekilde çalıştıracağı öngörülmemişti. Şampiyonluğun en güçlü adayı Beşiktaş, bu sene Ankara klasiği haline gelen galibiyetini kutlayadursun psikolojik faktörlerin sahadaki futbola giderek daha fazla yansımakta olduğu da mutlaka Mustafa Denizli tarafından analiz ediliyordur.

Karşılaşmaya oldukça hızlı başlayan siyah-beyazlı takım, gol bölgesinde kullandığı Holosko, Bobo, Yusuf üçlüsünden Bobo'nun ceza sahasını karıştırdığı bir pozisyonda kendisine çarpan topun gol olmasıyla skor üstünlüğünü erkenden ve kolayca ele geçirdi. Gol sonrası şampiyonluğa koşan büyük bir takımdan beklenen davranış tarzı bir an evvel ikinci golü bulup rakibi tehdit olmaktan çıkarmaktı ama açık söylemek gerekirse Beşiktaşlı futbolcular biraz da üzerlerindeki baskının etkisiyle küçük düşündüler ve birinci bölgede kümelendiler. Kaybedecek bir şeyi kalmayan Ankaragücü bu davranış tarzına neredeyse defansında Luis Enrique'yi tek bırakarak ve cümbür cemaat hücum ederek yanıt verdi. Henüz maçın dörtte birlik bölümü tamamlanmadan karşılaşmanın gidişatı öyle bir noktaya geldi ki, taraflardan birinin golü bulacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Bahsettiğimiz dakikalarda Ankaragücü adına Luis Enrique - Serkan Kırıntılı ikilisi mükemmel bir performans sergileyerek Beşiktaş'ın gol silahlarını susturdular. Sezon başından bu yana defans dörtlüsünde kim oynarsa oynasın yan toplarda büyük zafiyet gösteren Beşiktaş defansının; Mehmet Yılmaz, Iglesias ve De Nigris gibi hava toplarına hakim isimlere direnip direnemeyeceğini merak ediyorduk ki, Ankaragücü'nün eşitliği sağlayan golü geldi. Oysa Beşiktaş'ın skor avantajını yeniden ele alırken Fabian Ernst ile bulduğu ikinci gol, Cisse ve Ernst gibi iki futbolcunun defansa gömülmek yerine defans-ofans dengesini kurduklarında ne kadar faydalı olabileceklerini anlatan bir ders gibiydi. Gerek Beşiktaş 2-1'i yakaladıktan sonra ilk yarının kalan dakikalarında gerekse de ikinci devrede Ankaragücü Teknik Direktörü Hikmet Karaman takımını ateşlemek için elinden geleni yaptı, tüm silahlarını kullandı. Ancak Ceyhun başta olmak üzere; İlkem, De Nigris, Jaba, El Yasa ve Mehmet Yılmaz gibi isimlerin itiraz etmekten futbol oynayamadıkları tespiti de tecrübeli teknik adam tarafından yapılmak zorunda.

Önceki haftalarda da değinmiştim. Beşiktaş'ın bugün bu noktaya gelmesinde kilit isimlerden birisi de şüphesiz Stefano Marrone. Hafta arası ezeli rakibi ile Fortis Türkiye Kupası Finali oynayarak Fenerbahçeli futbolcuların dillerini dışarı çıkartan Beşiktaş, Ankaragücü önünde de (Yusuf dışında) taş gibi bir takım görüntüsü verdi. Siyah-beyazlı takımı futbolun tüm dinamiklerini gözeterek ligdeki diğer ekiplerle kıyaslayabilirsiniz ama mevzu fizik kondisyon olunca Beşiktaş'ın uzak ara önde olduğunu kabul etmek gerekiyor. Mustafa Denizli de zaman zaman yaptığı ufak rotasyon hamleleriyle takımın kimyasını bozmadan elindeki kadroyu verimli kullanmayı biliyor. 33.haftada oynanacak Beşiktaş - Galatasaray maçı bir camianın hasret dolu uzun bekleyişinin "duble yapılarak" taçlanacağı bir derbi olabilir. Neden derseniz, başarıya ve kupalara duyulan açlık adeta Beşiktaşlı futbolcuların yüzlerinden okunuyor da ondan.

TEKNİK ANALİZ

(Hacettepe-Sivasspor)

Futbol değil, puan doyurdu

Gaziantepspor ve İ.B. Belediyespor'a kaybettikten sonra Hacettepe karşısına "mutlak galibiyet" parolasıyla çıkan Sivasspor, maçın ilk 15 dakikası içinde kurduğu baskıdan bir gol çıkaramayınca rölanti tempoya dönüş yaptı. Şüphesiz bu durumda geçtiğimiz hafta Belediyespor'dan yenen iki golün "geri döndürülemez" sonuçlarının etkisi büyüktü. Benzeri bir kazaya uğramamak için yüksek tempo silahını ikinci yarıya bırakan Bülent Uygun, hedeflediği indirici darbeyi ancak Kamanan'ı oyuna aldıktan sora vurabildi. Maça 4-4-2 sisteminde başlayan Hacettepe defans - orta saha bütünleşmesini sağlayarak uzun süre Sivasspor'a direnebildi. Ancak ileri uçta görev yapan Patiyo ile Ümit'in takım oyununa hiç de uymayan kişisel tercihleri mor-beyazlı takımın Sivasspor kalesinde tehlikeler yaratmasını engelledi. Buna karşılık Sivasspor Mehmet Yıldız'ın formsuz görüntüsüne rağmen Tum'un desteklediği hareketli orta sahası ve 4-2-3-1 sistemiyle zaman zaman oldukça etkili oldu. Hafta arası "Sivasspor zorlanır ama kazanır" demiştik, açıkçası Ankara'da beklentilerimize paralel bir maç izledik.

Trabzon son nefeste

Turkcell Süper Lig'de 32. hafta mücadelesinde Trabzonspor Avni Aker'de Bursaspor'u konuk etti. Trabzonspor 90+6'da Gökhan Ünal'ın frikik golüyle 1-0 kazanarak ligde kalan iki hafta öncesi şampiyonluk mücadelesini sürdürdü, gelecek sezon UEFA Avrupa Ligi için bileti cebine koymuş oldu. Zirve mücadelesi veren Trabzonspor bu sonuçla puanını 62 yaparak ikinci sıradaki Sivasspor ile aradaki 1 puanlık farkı ve lider Beşiktaş ile arasındaki üç puanlık farkı korudu. Karşılaşmada 90+2'de Bursaspor'dan Ozan kırmızı kartla oyun dışında kaldı. UEFA Kupası'na katılma mücadelesi veren Bursaspor ise 54 puanda kaldı. Konuk ekip ligde 8 maç sonra yenilgi ile tanıştı.

Galatasaray'a Kewell puanı

Turkcell Süper Lig'de 32. Hafta mücadelesinde Avrupa kupalarına katılma mücadelesi veren Galatasaray evinde, Gençlerbirliği'ni 2-1 mağlup etti. Ali Sami Yen'de taraftarıyla uzun bir süreden sonra buluştuğu maçta sarı-kırmızılılara galibiyeti getiren goller 62. dakikada Kewell ve 67. dakikada Barış Özbek'ten gelirken, G.Birliği'nin tek golü 90+2. dakikada Kahe'den geldi. Kewell attığı gol ve yaptığı asist ile maça damgasını vurdu. Galatasaray bu galibiyetle puanını 58'e yükseltirken, Gençlerbirliği 38 puanla düşme potasının hemen üzerinde yer aldı. Her iki takım 33.haftada ligin zirvesindeki ekiplerle kozlarını paylaşacaklar.

Antalya'yı Lugano yaktı

Turkcell Süper Lig'de kalma mücadelesi veren Antalyaspor, evinde Fenerbahçe'yi ağırladı. 74. dakikada Hakan'ın golüyle öne geçen Antalyaspor, iki dakika sonra Lugano'nun golüne engel olamadı. 74. dakikada Antalyaspor öne geçmeyi başardı. Hızlı gelişen Antalyaspor atağında Tita pasını boş durumdaki Hakan'a verdi, topu soluna çeken Hakan düzgün bir vuruşla topu ağlara göndermeyi başardı. 76. dakikada Fenerbahçe eşitliği sağladı. Kullanılan köşe vuruşunda altı pas içinde topa dokunan Lugano skoru eşitlemeyi başardı. Bu sonuçla Antalyaspor puanını 36'ya çıkarırken, Fenerbahçe 56 puana yükseldi.

Gaziantep'te gol şov

Turkcell Süper Lig 32. hafta mücadelesinde, ligde hiç bir iddiası bulunmayan Gaziantepspor, kümede kalma şansı mucizelere bağlı olan Kocaelispor'u konuk etti. Beto ve arkadaşları sahadan 5-2 galip ayrıldı ve Kocaelispor, Hacettepe'nin ardından Bank Asya 1. Lig'e düşmesi matematiksel olarak kesinleşen ikinci ekip oldu. Gaziantepspor'un golleri 7. dakikada Erman Özgür, 47 ve 65. dakikalarda Beto, 73. dakikada Emirhan (K.K.) ve 90. dakikada Ivan'dan geldi. Körfez'in gollerini ise 40. dakikada Moreira ve 90. dakikada Taner Gülleri kaydetti. Bu galibiyetle Gaziantepspor'un puanı 45 olurken, Kocaelispor 26 puanda kaldı.

Denizli hayata döndü

Turkcell Süper Lig'de 32. hafta maçında Denizlispor ile Ankaraspor karşı karşıya geldi. Denizli Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmayı ev sahibi ekip 2-0 kazandı. Denizlispor'a galibiyeti getiren golleri 16. dakikada Wescley Goncalves ve 21. dakikada İbrahima Bangoura kaydetti. Son 2 haftaya girilirken, potadan uzaklaşmak isteyen Denizlispor ilk yarıda bulduğu gollerle galibiyete uzanmayı başardı. Ankaraspor bu sonuçla 40 puanda kalırken, düşme hattında bulunan Denizlispor ise 38 puana yükselerek bir nebze olsun nefes aldı. 33. haftada Denizlispor, Ankaragücü ile çok kritik bir maça çıkarken Ankaraspor Antalya ile karşılaşacak.

Belediye düşe kalka kazandı

Turkcell Süper Lig'in 32. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor 10 kişi kaldığı maçta Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Kayserispor'u 1-0 yendi. Maçın tek golünü 31. dakikada Metin kaydetti. Maçın 22. dakikasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor adına İbrahim Akın bir penaltı vuruşundan yararlanamadı. Karşılaşmanın 24. dakikasında Tjikuzu kırmızı kart görerek, takımını 10 kişi bıraktı. Bu sonuçla İstanbul Büyükşehir Belediyespor puanını 39'a yükseltti. Kayserispor ise 44 puanda kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyespor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Kayserispor karşısında şansızlıklar yaşamalarına rağmen büyük bir mücadele vererek kazandıklarını söyledi.

Konyaspor alev alev

Turkcell Süper Lig 32. hafta mücadelesinde Eskişehirspor deplasmanda konuk olduğu Konyaspor'u 2-1 mağlup etti. Konya Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmanın gollerini ev sahibi Konyaspor adına 48. dakikada Veysel Cihan kaydederken Eskişehirspor'un golleri 73. dakikada Batuhan Karadeniz ve 77. dakikada Engin Baytardan geldi. Bu sonuçla Eskişehirspor puanını 39'a yükseltirken 32. hafta sonunda 10. sıradaki yerini aldı. Konyaspor ise 35 puanda kalarak 16. sırada küme düşme potasına girdi. Ligin 33. haftasında Konyaspor zorlu Fenerbahçe deplasmanından ter dökerken Eskişehirspor evinde matematiksel olarak hala şampiyonluk şansı olan Trabzonspor'u ağırlayacak.

HAFTANIN TAKIMI: Eskişehirspor

HAFTANIN İNCİSİ: "Galibiyeti Murat Şahin'e hediye ediyoruz." Jose COUCERİO

KARE AS: Da Silva Bobo (Beşiktaş)

   Harry Kewell (Galatasaray)

           Özden Öngün (Denizlispor)

                   Engin Baytar (Eskişehirspor)

GOL KRALLIĞI: 20 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

                                       17 Gol - Taner Gülleri (Kocaelispor)

15 Gol - Gökhan Ünal (Trabzonspor)

14 Gol - Mehmet Yıldız (Sivasspor)

12 Gol - Umut Bulut (Trabzonspor)

11 Gol - Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

11 Gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)

11 Gol - Sercan Yıldırım (Bursaspor)

11 Gol - Da Silva Bobo (Beşiktaş)

10 Gol - Mert Nobre (Beşiktaş)

Puan durumu

 O   G   B   M   A   Y   P

Beşiktaş 32 19 8 5 56 28 65

Sivasspor 32 18 9 5 50 24 63

Trabzonspor 32 18 8 6 48 30 62

Galatasaray 32 17 7 8 54 36 58

Fenerbahçe 32 16 7 9 54 33 55

Bursaspor 32 15 9 8 44 34 54

Gaziantepspor 32 12 9 11 43 45 45

Kayserispor 32 11 11 10 33 26 44

Ankaraspor 32 11 7 14 36 39 40

Eskişehirspor 32 10 9 13 42 43 39

İ.B.B.Spor 32 11 6 15 34 43 39

Gençlerbirliği 32 10 8 14 36 43 38

Denizlispor 32 11 5 16 38 47 38

Antalyaspor 32 9 9 14 33 42 36

Ankaragücü 32 10 6 16 33 46 36

Konyaspor 32 9 8 15 30 42 35

Kocaelispor 32 7 5 20 41 70 26

Hacettepe 32 5 7 20 24 58 22

HAFTANIN MAÇI

(Ankaragücü-Beşiktaş)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Ankaragücü: 23.200.000 Euro (31 futbolcu) Ankaragücü: 25.9

Beşiktaş: 78.550.000 Euro (24 futbolcu)  Beşiktaş: 26.7

Tüm yazılarını göster