Dünyanın ilk yüzde 100 karbon nötr motor yağını üreten Castrol, Z kuşağının ekolojik hassasiyetlerini dinleyerek, motor yağı pazarında çevresel sorumluluk hareketinin öncüsü olma hedefiyle, ‘Pozitif Değişim’i hayata geçiriyor.
Castrol, 100 yılı aşkın bir süredir karada, havada, denizde ve hatta uzayda yakalanan teknolojik gelişmelerin merkezinde yer alan yağları üretiyor. Castrol ürünleri bugün dünya çapında 140’a yakın ülkede kullanılıyor.
Castrol’ün Türkiye’deki merkez ofisi, 11 ülkeyi İstanbul’dan yönetiyor. Türkiye Castrol'ün faaliyet gösterdiği pazarlar arasında dünyada en büyük altıncı pazar konumunda. Avrupa’da ise Almanya’nın ardından en büyük ikinci pazar.
Castrol Türkiye’nin başında ise bir kadın var. 21 yıldır şirket bünyesinde çok farklı roller üstlenen Aslı Yetkin Karagül, “Markayla bütünleştim” diyor. Karagül bugün, Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü konumunda.
“Castrol olarak, Ocak itibariyle bölgeler yerine, ülkelerin güçlü olduğu bir yapıya geçtik. Bu bize karar verme açısından hız kazandıran bir uygulama oldu.19 ülke yönetimi tanımlandı ve 19 ülkenin 4’ünün başında Türk yöneticiler var. Türkiye olarak, Castrol içinde güçlü bir pazarız. Bizim önümüzdeki diğer ülkelere baktığınız zaman hepsi nüfus olarak ve ülke ekonomisi olarak bizden çok daha büyük ülkeler. Burada ilk beşte Amerika, Çin, Hindistan gibi dev ekonomiler yer alıyor. Dördüncü ve beşinci sırada ise Almanya ve Vietnam yer alıyor” diyen Aslı Yetkin Karagül, son dönemde yapılan yeni tedarik zinciri stratejisi kapsamında Castrol'ün Gemlik tesisinin özellikle Ağır Vasıta Motor yağları segmentinde önemli bir kaynak konumuna geldiği bilgisini veriyor.
8 üretim tesisinden biri Türkiye’de
Castrol’ün Avrupa ve Afrika’daki 8 üretim tesisinden biri Gemlik’te yer alıyor. Aslı Yetkin Karagül, şu bilgileri veriyor: “Gemlik’te Castrol olarak yılda 85 milyon litrelik madeni yağ ve türevlerinin üretimini yapıyoruz. Bu üretimin yüzde 85’i iç pazara, yüzde 15’i ise dış pazara sunuluyor. Tek vardiyada yıllık 100 milyon litre dolum kapasitemiz mevcut ve işimizin gerektirdiği durumlarda, kapasitemizi artırma esnekliğimiz bulunuyor.”
Aslı Yetkin Karagül’ün verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Afrika bölgesinin yıllık üretim hacmi 700 milyon litre seviyesinde. Gemlik tesisi ise bu üretimin yüzde 12’sini gerçekleştiriyor. Gemlik aynı zamanda, 40 bin tonluk hammadde depolama kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük madeni yağ tesislerinden biri konumunda. Karagül, “Gelişmiş bir laboratuvara da sahip olan tesisimiz, bölgemizin teknoloji merkezi olarak hizmet veriyor” diye ekliyor.
Her sene 5-6 milyon dolar yatırım
Otomotiv sektöründe yaşanan zorluklar nedeniyle pazarın küçüldüğünü, fakat Castrol’ün pazar payı olarak küçülmediğini söyleyen Aslı Yetkin Karagül, şöyle devam ediyor: “Castrol Türkiye olarak, binek araçlarda yüzde 29, motosiklet yağlarında yüzde 34, ticari yağlarda ise yüzde 28 ile pazar lideri konumunda bulunuyoruz. Endüstriyel yağlarda bu oran yüzde 7. Endüstriyel yağları bir fırsat olarak görüyoruz. Hem Türkiye’nin daha fazla üretmesi hem de Avrupa ve Batı ile entegre olması bizi bu konuda avantajlı hale sokuyor. Avrupa’nın en büyük madeni yağ tesislerinden biri olan BP Castrol Gemlik Madeni Yağ Tesisimiz’den Almanya, İngiltere gibi dünyanın önde gelen pazarlarına ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Afrika bölgesinin yıllık üretim hacminin önemli bir kısmını burada gerçekleştiriyoruz. Her sene fabrikamıza yaklaşık 5-6 milyon dolar yatırım yapıyoruz. İnsana, teknoloji ve tesislerimize yaptığımız yatırımlarımıza devam ederek orta ve uzun vadede sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz.”
Dünyanın ilk %100 karbon nötr motor yağını üretti
Castrol, dünyadaki ilk yüzde 100 karbon nötr motor yağı Castrol Professional’ı üreten şirket konumunda. “Castrol Professional serisi ile motor yağının her 1 litresi, başka bir deyişle 1 metreküpü için 2 kilo karbon nötrlüyoruz” diyen Aslı Yetkin Karagül, şöyle diyor: “BP’nin Enerji Görünümü raporunda da gördüğümüz gibi karbon emisyonları artmaya devam ediyor ve dünyanın sürdürülebilir çalışmalarla yeni teknolojileri kullanarak alternatif enerjiler üzerinde de çalışması gerekiyor. Biz de BP markasının bir parçası Castrol markası olarak yeni teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Bu senenin başında lansmanını gerçekleştirdiğimiz Castrol Magnetic Bio-Synthetic ürünümüz ile de dünyanın ilk yüzde 25 bitkisel baz yağ içeren motor yağını piyasaya sürdük. Bu ürünümüzün pazara girişini, Z kuşağının ekolojik hassasiyetlerini ortaya koyan araştırma sonuçları ile birleştirerek, motor yağı pazarında çevresel sorumluluk hareketinin öncüsü olma hedefiyle, ‘Pozitif Değişim’ sloganı ile yola çıktık. Şirket içinde Pozitif Değişim ekibimiz var ve bu kapsamda farkındalık yaratmak içim projeler geliştiriyoruz. Aynı zamanda Gemlik’teki üretim tesisimizi de karbon nötr hale getirmeyi değerlendiriyoruz.”
Sektör ortalamasının üzerinde kadın çalışana sahibiz
BP çatısı altında olan bir marka olarak Castrol, BPWIN kapsamında kadınların iş hayatındaki yerini ön plana çıkartan çalışmalar gerçekleştiriyor. Aslı Yetkin Karagül, çalışmalarını şöyle anlatıyor: “BP’nin Global Women International Network (BP WIN) oluşumu dahilinde Türkiye çatısı altında kurduğumuz BPWIN Türkiye olarak, işyerinde cinsiyet eşitliğini sağlamayı, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Otomotiv sektöründe beyaz yaka kadın çalışan oranı yüzde 25 iken, Castrol Türkiye yüzde 32 ile sektörün ortalamasından daha fazla kadın çalışana sahip. Castrol Türkiye’de 190’ı aşkın çalışanın yüzde 31’ini kadınlar oluşturuyor. Orta ve üst düzey pozisyonlardaki kadın oranı ise yüzde 17 civarında. Türkiye’den global pozisyonlara giden yöneticilerimizin yüzde 25’i kadın çalışanlarımız oluşturuyor. BPWIN ile uzun vadede hedefimiz, önce işyerinde kadın odaklı başlattığı hak ve fırsat eşitliği olgusunu, sonrasında topluma da nüfus ederek her türlü ayrımcılık konusunda iyileştirici aksiyonlar alarak yaymak. Öncelikli olan, bakış açısı değişikliği. Benim ilk bölgesel rolüm Afrika Ağır Vasıta idi, 28 yaşındaydım ve bebeğim yeni doğmuştu. Bizden önceki jenerasyonda, üst düzey kadınlar erkekleşen kadınlardı. Bizim jenerasyon ise kadınların kadın kalarak da bu işin yapılabileceğini gösterdi.”
20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor
Castrol Türkiye 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Bu ülkeler, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tajikistan, Özbekistan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs, Irak, Dubai, Rusya, Filistin, Etiyopya, Yunanistan, Ukrayna, Endonezya, Belçika, İngiltere, Almanya, İtalya. “İstikrarlı bir şekilde İstanbul Kimyevi Madde Üreticilerinin ihracat listesinde ilk üçte yer alıyoruz. Önümüzdeki sene bu pazarlara ihracatın 5,5 milyon litreye ulaşmasını bekliyoruz. Amacımız önümüzdeki senelerde 20 ülkeye yaptığımız ihracat rakamını 50 milyonlara 100 milyonlara taşıyabilmek” diyen Aslı Yetkin Karagül, şu bilgileri veriyor: “Türkiye bir petrol üreticisi olmadığı için ve bizim ana hammaddemiz petrol türevi olduğu için ihracatımızın önemli bir kısmını, ithalattan yaptığımız girdiyle oluşturuyoruz. Ama bunun üzerinde ciddi bir teknoloji ve katma değer de var. Burada ürettiğimiz ürünlerde dünyada sayılı miktarlarda yer alan teknolojik gelişmeleri de gerçekleştiriyoruz.”