CAS nedir? Ne değildir?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS (The Court of Arbitration for Sport), 1983 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) girişimleriyle oluşturuldu. Daha sonraları, tam mali ve idari bağımsızlık kurarak IOC’den ayrıldı. Sıradan bir uzlaştırma bölümü ve bir temyiz tahkim bölümü olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Uzlaştırma bölümü, doğrudan ve anlaşmalı çözüm için kendisine getirilen, genellikle ticari nitelikteki sportif anlaşmazlıkları karara bağlamak üzere ilk derece mahkemesi olarak görev yapıyor. Temyiz tahkim bölümü ise deyim yerindeyse CAS’ın asıl görevlerini icra ettiği bir yüksek mahkeme olarak biliniyor. CAS’ı bildiğimiz imajına kavuşturan ise hem Uluslararası Spor Federasyonları ve organizasyonları hem Uluslararası Olimpiyat Komitesi hem de ulusal federasyonlar tarafından tanınıyor olması. Böylece ülkeler arası farklılık gözetilmeksizin adilane karar birliğinin sağlandığına inanılıyor.

CAS yargılamalarında taraflar arasında aksi bir bağlayıcı hüküm bulunmadıkça İsviçre hukuk kurallarına bağlı kalınıyor bunun sebebi de CAS’ın Lozan merkezli olması. Elbette iki tarafın kabulü ile yargılama farklı bir ülkenin hukukuna göre de yapılabiliyor. Aralarında Kısmet Erkiner ve Türker Arslan’ın da bulunduğu 80 farklı ülkeden 280 civarında hakem CAS’ta görev yapıyor. Bir Türk avukatın CAS nezdinde kazandığı ilk dava 2012’de görüldüğünden CAS’a giden takımlarımızın çok büyük oranda yabancı hukuk firmalarıyla anlaşmalarını garipsememek lazım. Gündemde yer alan bu son davada takımlarımızın kendi hakemlerini atamalarına dair haberler gündemde sıklıkla yer almıştı. Bu konuda süreç şöyle: Davanın tarafları CAS hakem listesinden, kendi hakemlerini seçiyor ve daha sonra CAS kuralları uyarınca, CAS’ın Temyiz Dairesi başkanı tarafların hakemlerine danıştıktan sonra başhakemi atıyor. Buna göre Fenerbahçe davasında Ulrich Haas’ı, tercih etmiş görünüyor. CAS kararları, ilgili birim tarafından taraflara tebliğ edildiği tarih itibariyle uyulması gereken kararlar. Peki, CAS’ın verdiği nihai karara takımlarımızın itiraz hakkı yok mu? Görünüşte var ve İsviçre Federal Mahkemesi’ne başvurmanın yolu açık ancak burada görülecek dava yalnızca CAS’ın adil yargılama prosedürlerini ve evrensel hukuk nizamını gözetip gözetmediğini dikkate alacak şekilde yürütülecektir. Yani şeklen yapılan bir nevi denetim. Bu noktada İsviçre Federal Mahkemesi tarafından esasa ilişkin bir karar düzeltmesi yapılmıyor. CAS tarihindeki çarpıcı davalar arasında ilk akla gelenlerden biri hiç şüphesiz ünlü bisikletçi Alberto Contador’a yönelik doping suçlamasının karara bağlandığı dava. 2010 yılı Eylül ayında, kazanmış olduğu 2010 Tour de France yarışında yapılan bir kontrol sırasında alınan doping numunesinin, clenbuterol maddesi içerdiği tespit edildi ve Contador 2 yıl ceza aldı. Ancak ünlü bisikletçi İspanya Bisiklet Federasyonu (RSCF) tarafından aklanınca işin CAS’a intikal etmesi kaçınılmaz oldu. CAS tarafından Haziran 2011’de hazırlanan, daha sonra Şubat 2012’ye kadar ertelenen karar doğrulusunda, Contador’un 2010 Tour de France ve sonrasındaki dereceleri elinden alındı. Ayrıca Süreyya Ayhan’ın CAS’ta yaşadığı yargılama süreci ve peşinden gelen ömür boyu men cezası ile (ki burada da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu’nun cezayı bozması söz konusu) Porto’nun çok ses getiren CAS davası da çarpıcı örnekler arasında sayılabilir.

Dünya liglerinden haberler

• Tottenham, Valencia’nın yıldız forveti Roberto Soldado’nun transferi konusunda kendinden emin. Premier Lig devinin 28 milyon euroluk ilk teklifini reddeden Valencia, yıldız oyuncusunu takımda tutmakta zorlanabilir. Tottenham’ın ilgisinden memnun olan Soldado, Premier Lig’e gitmek istiyor ve bu konuda kulüp yetkililerine takımdan ayrılmak istediğini iletmiş durumda.

• Bayern Münih’in önde gelen isimlerinden Karl-Heinz Rummenigge, takımın yeni hocası Pep Guardiola’nın Alman ekibine verdiği enerjiden memnun olduğunu dile getirdi. Kulübün resmi web sayfasına demeç veren efsane isim, “Pep’te inanılmaz bir enerji gördüm. Harika fikirleri var. Tesadüf yok. Her şey çalışmanın ürünü” ifadelerini kullandı.

• İsmi Arsenal ile anlan Uruguaylı oyuncu Luis Suarez, kendisine olan transfer ilgisinden sonra takımdan ayrılma isteğini kulüp yöneticilerine iletti. Arsenal ise ilk yaptığı 35 milyon euroluk teklifin reddedilmesinden sonra teklifini arttırdı ve 42 milyon euroya kadar çıktı. Arsenal’in forvet bölgesi için Gonzalo Higuain ve Wayne Rooney gibi futbolcularla da ismi geçmişti.

• Cruzeiro, Malaga’nın Brezilyalı oyuncusu Julio Baptista’nın serbest kalma bedelini ödeyerek oyuncuyu kadrosuna dâhil etti. 2011’in ara transfer döneminde Roma’dan Malaga’ya transfer olan Baptista, yaşadığı sakatlıklardan dolayı Endülüs ekibinde bir türlü istenen performansı sergileyemedi. Malaga da yaptığı açıklama ile Baptista’nın serbest kaldığını duyurdu.

• Roma, Arsenal ile yaptığı görüşmelerin ardından Gervinho’yu transfer etmeye hazırlanıyor. İtalyan ekibinin yeni çalıştırıcısı Rudi Garcia ile Lille’deyken iki sezon çalışmış olan Gervinho, 2011 yılında Fransız ekibinden Arsenal’e transfer olmuştu. Görüşmelerin sorunsuz ilerlediği ve her iki takımında bu transferi kısa sürede bitirmek istediği de gelen bilgiler arasında.

• Boca Juniors, Valencia’da futbol hayatını sürdüren Fernando Gago’yu transfer etti. Boca, oyuncunun yüzde 50 hakkını satın alabilmek için 1.7 milyon euro bedel ödedi. Fernando Gago, Boca Juniors’ta tekrar oynayacağı için çok mutlu olduğunu söyledi. Yıldız oyuncu 2007 yılında büyük ümitlerle İspanyol devi Real Madrid’e transfer olmuştu.

Türkiye liglerinden haberler

• Yeni sezona Avusturya’da hazırlanmaya devam eden Eskişehirspor, Austria Wien ile bir hazırlık maçı yaptı ve 3-1 kazanmayı başardı. Eskişehirspor, 7’nci dakikada Necati’nin penaltıdan attığı golle 1-0 öne geçti. Karşılaşmanın 35’inci dakikasında Avusturya Wien ekibinden Stankovic, attığı golle skoru 1-1 yaptı. İlk yarı bu skorla sona erdi. Eskişehirspor’a galibiyeti getiren golleri 73 ve 90’da yeni transfer Henri Bienvenu attı.

• Spor Toto Süper Lig’in iddialı ekiplerinden Kasımpaşa, Hannover 96’yla oynadığı hazırlık maçını Orhan Şam’ın attığı golle kazanmayı başardı. Kasımpaşa karşılaşmaya Andreas Isaksson, Orhan Şam, Yalçın Ayhan, Elyasa Süme, Sancak Kaplan, Matias Fritzler, Kerem Şeras, Oscar Scarione, Özer Hurmacı, Ryan Babel, Adem Büyük ilk 11’iyle çıktı.

• Beşiktaş’ta uzun süredir kaptanlık görevini üstlenen İbrahim Toraman’ın bu görevi artık bırakmak istemesinin ardından Slaven Bilic kaptanlığa Manuel Fernandes’i getirdi. Hırvat teknik adamın da bu görüşme sonrasında Önder Özen’le konuşarak 1. kaptan olarak Manuel Fernandes, 2. kaptan olarak da Tomas Sivok isimlerinde karar kıldığı belirtildi.

• Bursaspor Teknik Direktör Hikmet Karaman’ın yeni sezon planlamasında düşünmediği İbrahim Kaş, Prince Tagoe ve Aziz Eraltay’ı gönderdi. Yeşil-beyazlı kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada İbrahim Kaş ve Prince Tagoe’nin sözleşmelerinin karşılıklı olarak feshedildiği, Aziz Eraltay’ın ise eski kulübü Melbourne Heart’a kiralandığı duyuruldu.

• Spor Toto Süper Lig’de yeni sezonunun başlangıcı olarak görülen, Spor Toto Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası sahibi Fenerbahçe’nin Kayseri’de karşılaşacağı Süper Kupa maçının biletleri satışa sunuldu. TFF’nin resmi internet sitesi üzerinden satışa sunulan biletler, önümüzdeki günlerde kulüplerin belirlediği satış noktalarından da temin edilebilecek.

• Galatasaray, Manchester City’nin takımdan göndermek istediği Aleksandar Kolarov için en güçlü aday konumuna geçti. Manchester City, haftalık 90 bin pound kazanan Kolarov’un yüksek maliyetinden kurtulmak için bu transfere sıcak bakıyor. Ancak İngiliz ekibi, Sırp oyuncunun 6 milyon poundluk bonservis bedelinde indirime gitmeye yanaşmıyor.

Tüm yazılarını göster