Çalımbay'ın çalımı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Lig başlar başlamaz Galatasaray ve Fenerbahçe başını alıp gidince; Beşiktaş, Trabzon ve Sivas da bu iki kafadarla takip mesafesini uzun tutunca futbolseverin maçlardan önce merak ettiği şey zirvede puan kaybını kimin yaşayacağı oluyor. Bir gün evvel Antalya'da ecel terleri döken Fenerbahçe, doksanıncı dakikada bulduğu golle kazanınca tüm futbol kamuoyu da gözlerini otomatikman Ali Sami Yen Stadı'ndaki Galatasaray-Eskişehirspor maçına çevirmişti. Galatasaray için çok kolay maç olması da beklenmiyordu. Maçtan önceki düşüncemiz Rijkaard'ın kapsamlı bir rotasyon uygulamasına gitmesi durumunda sarı-kırmızılı takımın puan kaybedebileceği yönündeydi. Takımlar sahaya çıkınca gördük ki, Hollandalı maçın hakkını veriyor. Zorunlu değişiklikleri bir yana ayırırsak Nonda-Baros farklılığı dışında hemen hemen ideal kadro. Kasımpaşa maçındaki Nonda'yı hatırlayanlar Baros'un kulübede titreyen haline de "normaldir" diyebilirler ki, çok da haksız sayılmazlar. Rakip Eskişehirspor'da maç önü ilk göze çarpan ise teknik direktör Rıza Çalımbay'ın "Boğulacaksam büyük denizde boğulayım" düşüncesi idi. Açıkçası maçın sonucu ne olursa olsun Rıza Çalımbay'ın bu düşüncesini alkışlamak gerekiyor. Önceki haftalarda Galatasaray analizlerimden birini "Bu Galatasaray'ı defans yaparak durdurmayı planlayan ligimiz çalıştırıcılarına Allah kolaylık versin" cümlesiyle bağladığımı hatırlıyorum. Rıza Çalımbay'ın sahaya sürdüğü on birde tam dört tane forvet oyuncusu vardı (Ümit Karan, Youla, Burak, Mehmet Yılmaz). Adına ister "cüret" ister "cesaret" deyin Galatasaray gibi "gol makinesi" sıfatını hak eden bir takıma karşı dört forveti birbirinden değişik görevlerle donatarak sahaya sürmek yürek ister. Bu yürekliliği gösteren Rıza Çalımbay, devreye müthiş kişisel hataların getirdiği golle 1-0 geride girmesine rağmen düşüncesinden taviz vermedi. 56'da Mehmet Yılmaz'ın ayağından golü bulunca da kademe kademe defansif önlemleri arttırdı. Maçın uzatma dakikaları oynanırken Eskişehirspor kendi altı pası içinde savunma pozisyonundaydı artık.

Maça dair bir başka ilginç saptama; dezavantajlı duruma düşen Çalımbay'ın taktik değişikliğe gitmesi, buna karşılık Frank Rijkaard'ın sistemden ziyade isimler üzerinden bir yenilenme çabasına girişmesiydi. Maça defansın önünde Doğa, orta alanın ortasında Mehmet, Bülent, Burak üçlüsü ve ileri uçta Youla-Ümit ikilisiyle 4-1-3-2 gibi başlayan Eskişehirspor, ikinci yarıya çıktığında Mehmet Yılmaz hedef santrfor olmuş sistem de çoktan          4-3-3'e dönmüştü. Skor 1-1'e geldikten sonra Nonda'nın yanına Baros'u sürerek Rijkaard'ın da taktiksel bir hamle yapacağını düşünenler yanıldılar. Bu noktada bir yetersizlik ya da zaaf aramanın fazlaca manası yok. Galatasaray teknik direktörü 6 da 6'yı getiren sistemine ve oyuncu kadrosuna duyduğu güvenle böyle bir ısrarda bulunmuş olabilir. Galatasaray taraftarlarında Fenerbahçe'nin 2 puan gerisine düşülmesi sebebiyle bir hayal kırıklığı yaşanıyor ama realite yedi maç oynayan Galatasaray'ın 6 galibiyet ve 1 beraberlik almasıdır. Bu sebeple sarı-kırmızılı renklere gönül vermiş milyonlara gönül rahatlığıyla "Enseyi karartmayın." diyebiliriz. Herhalde kimse sezon başında Galatasaray ve Fenerbahçe'nin 34'te 34 yaparak foto-finişe girmesini falan beklemiyordu değil mi? Şaka bir yana hafta sonunda izlediğim Fenerbahçe ve Galatasaray'a bakınca ve Avrupa Kupalarını da hesaba katınca daha çook puan kayıpları yaşanabileceğini düşünüyorum.

TEKNİK ANALİZ

(Gençlerbirliği - Trabzonspor)

Aslında beklenen sonuç

Trabzonspor'un Ankara deplasmanında 2 puan bıraktığı maç sonrası, bordo-mavili camiadan Hugo Broos ve yönetim aleyhine sitemler yükselmiş olsa da, yedinci hafta maçlarını değerlendirdiğimiz köşemizi takip edenler 2-2'lik skorun sürpriz sayılmaması gerektiğinin farkında idiler. Bu maçın analizine dair öncelikli olarak söylenmesi gereken Gençlerbirliği'nin özellikle gurbetçi futbolculardan çok iyi takviyeler yaptığı ve Thomas Doll sayesinde de taş gibi bir takım olduğu. Maçın henüz ilk bölümlerinde 2-0'lık skor üstünlüğünü yakalayan Trabzonspor'un puan kaybında Hugo Broos'un payı olmadığını söylemek elbette zor. Haftalar geçtikçe 4-3-3'e kayan diziliş tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu sezon da randıman vermeyeceğini iyiden iyiye belli etti. Üstelik Alanzinho ve Gökhan Ünal'ı demoralize eden oyuncu rotasyonları takım içi ahengi de bozmak üzere. Bu noktada sezon başından bu yana savunduğum tespitimi tekrar etmek durumundayım: Trabzonspor böyle sinüs eğrisi gibi dalgalanacak istikrarsız bir kadro yapısına sahip değil. Yardımcılarının Hugo Broos'a bazı şeyleri anlatabilmesi ve formanın adilane dağıtılması önemli.

Fenerbahçe kazanmadı, Antalyaspor kaybetti

Turkcell Süper Lig'de Antalyaspor karşılaşmasına kadar oynadığı altı maçı da kazanan Fenerbahçe, kaleci ve direkleri geçemediği maçta ecel terleri döktü. Kazım ile öne geçen konuk ekip, Zitouni'nin kafa golüne engel olamadı ve ilk yarı 1-1'lik skorla sona erdi. Fenerbahçe galibiyet golünü 90. dakikada Semih'in ayağından buldu. Antalyaspor defansının ileri çıktığı dakikada kapılan topla kontratak fırsatı yakalayan Fenerbahçe, bu fırsatı iyi değerlendirdi. Güiza, kaleci Polat ile karşı karşıya kaldı. Topu yanındaki Semih'e bıraktı. Semih de topu boş kaleye gönderdi. Karşılaşma da bu skorla sona erdi. Karşılaşmanın bitiminde de tek konuşulan Antalyaspor'un acemice yediği bu enteresan gol oldu.

Bursaspor fırtına gibi

Süper Lig'in 7. hafta mücadelesinde Bursaspor evinde, Diyarbakırspor'u 4-0 mağlup etti. Bursa Atatürk Stadı'nda ilk yarısı ilk yarısı da ev sahibi takımın 1-0'lık üstünlüğü ile sona eren karşılaşmanın golleri 30. dakikada Volkan Şen, 47. dakikada penaltıdan kaleci Ivankov, 65. dakikada Ivan Ergiç ve 71. dakikada Ozan'dan geldi. Ligde geçtiğimiz hafta da Sivasspor'u deplasmanda 3-1 mağlup eden Bursaspor puanını 13'e yükseltirken, Diyarbakırspor 9 puanda kaldı. Ligdeki yükselişi ve formu ile dikkat çeken Bursaspor 8.haftada Manisaspor deplasmında puan arayacak. Diyarbakırspor'un evindeki rakibi ise İ.B. Belediyespor.

Ankaragücü siftah yaptı

Turkcell Süper Lig'de 7. hafta maçında Gaziantepspor ile Ankaragücü karşı karşıya geldi. Kamil Ocak Stadı'nda oynanan maçı Ankaragücü deplasmanda olmasına rağmen 3-1 kazandı. Gaziantepspor 10. dakikada Julio Cesar ile öne geçmesine rağmen; 42. ve 53. dakikada Metin Akan ve 79. dakikada Emre Aygün ile arka arkaya goller bulan Ankaragücü, zorlu Gaziantep deplasmanından 3 puanla döndü. Ankaragücü rakibi karşısında çok daha fazla gol pozisyonuna girmesine rağmen, son vuruşlarda biraz daha etkili olsa daha farklı bir sonuç gelebilirdi. Bu sonuçla sarı lacivertli ekip puanını 6'ya yükseltirken; Gaziantespor da 6 puanda kaldı.

Hafta 7 puan 1

Turkcell Süper Lig'de 7. hafta karşılaşmasında geçtiğimiz haftayı mağlubiyetle kapatan İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile Sivasspor karşı karşıya geldi. İstanbul B. Belediyespor 90+2. dakikada bulduğu golle sahadan 1-0'lık üstünlükle ayrıldı. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı golsüz eşitlikle sona eren karşılaşmanın tek golü uzatma anlarında Marcus Vinicius'tan geldi. Bu sonucun ardından Büyükşehir Belediyespor puanını 9'a yükseltirken, Sivasspor 1 puanda kaldı. Ligin sekizinci haftasında İ.B. Belediyespor, Diyarbakırspor deplasmanında Sivasspor ise evinde Antalyaspor karşısında 3 puan için ter dökecek.

Manisaspor kaçamadı

Turkcell Süper Lig'de 7. hafta maçında Denizlispor sahasında Manisaspor'u ağırladı. Denizli Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşma eşitlikle sona erdi. Ege derbisinde Manisaspor 69. dakikada Joshua Simpson'ın golüyle 1-0 öne geçmesine rağmen, Denizlispor Darryl Roberts'ın 83. dakikada penaltıdan attığı golle maçta dengeyi yakaladı. İlerleyen dakikalarda başka gol olmadı ve derbide iki takım da puanları paylaştı. Denizlispor 6. maçında puanını 3'e yükseltirken; Manisaspor da 10 puana çıktı. Önümüzdeki hafta Manisaspor sahasında Bursaspor'u ağırlarken; Denizlispor ise deplasmanda Beşiktaş'a konuk olacak.

Kasımpaşa yıkılmadı

Ligin 7. hafta maçında Kayserispor evinde Kasımpaşa'yı ağırladı. Kadir Has Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0'lık beraberlikle sona erdi. Bu sonucun ardından Kayserispor puanını 9'a yükseltirken; Kasımpaşa Süper Lig'de ilk puanını almış oldu. Maç genelinde iki takım karşılıklı ataklarla birbirlerinin kalelerini yoklarken müsait fırsatlardan da yararlanamadılar. Karşılaşmanın 58. dakikasında Cangele'nin ortasında Makakula'nın kafa vuruşunda top direğe çarpıp dışarı gitti ve bu pozisyon en net fırsat olarak kayıtlara geçti. Süper Lig'de önümüzdeki hafta Kayserispor, Eskişehirspor'a konuk olurken, Kasımpaşa ise Ankaraspor ligden düşürüldüğü için önümüzdeki haftayı maç yapmadan geçirecek.

HAFTANIN TAKIMI: Ankaragücü

HAFTANIN İNCİSİ: "Takım arkadaşlarım benim için oynadılar." Ümit KARAN

KARE AS: Ceyhun Eriş (Ankaragücü)

                Volkan Şen (Bursaspor)

 Alex De Souza (Fenerbahçe)

Tolga Özgen (Kasımpaşa)

GOL KRALLIĞI:  6 Gol - Shabani Nonda (Galatasaray)

 4 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

 4 Gol - Carlos Kahe (Gençlerbirliği)

 4 Gol - Julio Cesar Souza (Gaziantepspor)

 3 Gol - Daniel Güiza (Fenerbahçe)

 3 Gol - Thierry Tazemeta (Diyarbakırspor)

 3 Gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)

 3 Gol - Egemen Korkmaz (Trabzonspor)

 3 Gol - Isaac Promise (Manisaspor)

 3 Gol - Harry Kewell (Galatasaray)

 3 Gol - Ariza Makukula (Kayserispor)

 3 Gol - Mustafa Pektemek (Gençlerbirliği)

Takım  O   G   B   M   A   Y   P

1 Fenerbahçe 7 7 0 0 14 3 21

2 Galatasaray 7 6 1 0 20 6 19

3 Bursaspor 7 4 1 2 13 7 13

4 Eskişehirspor 7 3 4 0 11 8 13

5 Trabzonspor 7 3 2 2 15 9 11

6 Gençlerbirliği 7 2 5 0 11 6 11

7 Manisaspor 7 2 4 1 7 5 10

8 Kayserispor 6 2 3 1 6 5 9

9 İ.B.B.Spor 7 2 3 2 8 11 9

10 Diyarbakırspor 7 2 3 2 7 10 9

11 Ankaragücü 7 1 3 3 9 10 6

12 Beşiktaş 6 1 3 2 3 5 6

13 Gaziantepspor 7 1 3 3 8 11 6

14 Antalyaspor 7 2 0 5 6 10 6

15 Ankaraspor 4 1 2 1 3 4 5

16 Denizlispor 6 0 3 3 3 11 3

17 Sivasspor 7 0 1 6 4 15 1

18 Kasımpaşa 7 0 1 6 3 15 1

HAFTANIN MAÇI

(Galatasaray - Eskişehirspor)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Galatasaray: 119.350.000 Euro (29 Futbolcu) Galatasaray: 25.7

Eskişehirspor: 24.050.000 Euro (25 Futbolcu) Eskişehirspor: 26.5

Tüm yazılarını göster