Büyüme ve otomobil satışları yavaşlayınca Brezilya ek tedbirler almaya b

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com




BRICS ülkelerinin "B"si, İngiltere'yi bile geçerek dünyanın en büyük 6'ncı ekonomisi olan Brezilya ile ilgili üst üste ilginç haberler duyuluyor.

Son olarak Maliye Bakanı Guido Mantega, Brezilya'nın küresel sorunlara karşı durabilmek için iyi bir konumda olduğunu, fakat yüzde 4.5'lik büyüme hedefini gerçekleştirmenin zor olacağını belirtti.
Daha önce yeni bir teşvik paketi açıklayan Brezilya şimdi de talebi canlandırma arayışına girdi.

Paket 1 milyar dolarlık vergi indirimini içeriyor.

Pazartesi günü açıklanan ekonomi paketi, otomobil satışlarında bir miktar vergi indirimi ve kredi kolaylığı sağlıyor.

Otomotiv sektörü Brezilya sanayinin yüzde 20'sini teşkil ediyor.

Maliye Bakanı Mantega, Brezilya'nın imalat sanayi altyapısını yenileme girişiminin bir parçası olarak sermaye malları alan sektörler için faiz oranlarında da indirime gidileceğini açıkladı.

2010'da ekonomisi yüzde 7.5 oranında büyüme kaydeden Brezilya'nın, küresel ekonomik ve mali kriz nedeniyle bu yılki yüzde 4.5 hedefini gerçekleştirmede zorlanacağı belirtiliyor.

Mantega, "Brezilya krize karşı koyma ve büyüme yolunda. Yüzde 4.5 demiyorum ama geçen yılki büyüme oranı olan 2.7'yi aşmayı bekliyoruz" dedi.

Devlet Başkanı Rousseff ise istihdam yaratarak, altyapı yatırımları yaparak ve sosyal etkinlikler geliştirerek krize karşı direneceklerini belirtti.

Fakat yüksek vergi oranları ve işgücü maliyetinin yerel sanayilerin rekabet gücü üzerinde olumsuz etkide bulunduğu belirtiliyor.

Buna karşı tedbir olarak Brezilya para birimi real ABD Doları karşısında yüzde 8.8 oranında devalüe edildi.

Brezilyanın nüfusu 200 milyonun üzerinde. Genel işsizlik oranı yüzde 17, gençlerde işsizlik oranı yüzde 15-24 oranında.

2.5 triyon dolar milli gelirinden kişi başına düşen milli gelir 11 bin 600 dolar ama ülkede büyük gelir dağılımı çarpıklığı var. Nüfusun yüzde 26'ı fakirlik sınırının altında.

Bütçesinin geliri 1.0 trilyon dolar gideri 926 milyar dolar.

Bu sütunda 13 Nisan 2012 tarihinde Brezilya'nın 33 milyar dolarlık teşvik paketinden söz edilmişti.

Teşvik paketi, ekonomisini daha da güçlendirmeyi ve yerli sanayinin düzenli olarak büyümesini sağlamayı hedef alıyordu...

Teşvik paketi kapsamında Brezilya hükümetinin yapacağı sanayi ürünleri ve hizmet alımlarında, maliyeti daha yüksek olsa da yerli üretime öncelik verilecek.

İhracatı teşvik için ihraç vergisi kaldırılırken şirketlerin ihraç ettikleri ürünler üzerinden elde ettikleri kazanç gelir vergisinden muaf tutulacak.

İhracatta bürokrasinin azaltılmasına ek olarak yerli sanayiciye düşük faizli kredi sağlanacak.
İhracata yönelik devlet desteğinde ise yüzde 100 oranında bir artış yapılacak.

Teşvik paketi ithalatı zorlaştıran yeni düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Bu kapsamda ithalat vergilerini artırmayı kararlaştıran hükümet, ithal ürünlerin ülkeye girişinde liman, havaalanı ve ülke sınırlarında daha fazla denetim uygulanmasını öngörüyor.

Buna bağlı olarak düzenlenen yeni uygulama bazı sanayi ürünlerinin ithalatında Brezilya standartlarının getirilmesini esas alıyor.

İç piyasayı hareketlendirmeyi hedefleyen düzenlemelerde, özellikle makine ve kamyon alımlarında tüketiciye yönelik faiz oranları düşürülecek.

Bazı sektörleri canlandırmak için tekstil, denizcilik, havacılık, elektronik, otomotiv, otelcilik, plastik, mobilya, otobüs, mekanik ve iç dekorasyon sektörlerinde üreticiye imtiyazlı teşvikler sunulacak.

Ayrıca 15 farklı sektörde işçiye ödenen yüzde 20 oranında sosyal sigorta vergisini yatırımcı yerine devlet üstlenecek. Bu vergiden muaf tutulan üreticiye toplam cirosundan yüzde 1 oranında vergilendirme yapılacak.

2011 yılı ihracat rakamı 212 milyon dolar olarak açıklanan Brezilya'da hükümet, bu düzenleme neticesinde 2012 ihracat rakamlarında yüzde 4,5 oranında artış bekliyor.

Görülüyor ki Türkiye benzeri ülkelerde ana konu ekonomi Her ülke ekonomisini güçlendirmek ve ihracatı artırmak, içeride piyasayı canlandırmak arayışında.

Biz "göreceli rahatlık" karşısında ekonomiyi öncelikli konu olarak görmemeye başladık. Tabii ki terör önemli. Fakat terörü önleme çabaları yanında iç politika tartışmaları, komşu ülkelerle siyasi gerginlik, geçmişle hesaplaşma konuları o kadar çok vakit almaya başladı ki ekonomi giderek arka planlara düşer oldu.
 

Tüm yazılarını göster