Büyüme, '2023' için reformlarla beslenmeli

Rüknettin KUMKALE rkumkale.ymm@gmail.com


2014 yılının ilk çeyrek büyümesi dün TÜİK tarafından yüzde 4.3 olarak açıklandı. Böylece büyümemiz  18 çeyrektir sürdü. Değerlendirmelerde, Avrupa’da başlayan toparlanma nedeniyle ihracatın büyümeyi etkileyen en önemli faktör olduğu belirtilirken, yılın geri kalan döneminde de bu desteğin süreceği Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 4 büyümenin yıl sonunda gerçekleşeceğinin ağırlık kazandığı yorumları yapılıyor. Ancak, iş dünyası temsilcileri bu durumda rehavete kapılmadan büyümeyi yapısal düzenlemelerle desteklemek gerektiğini belirtiyorlar. 

Yapılan değerlendirmelerde AB’deki toparlanmanın dış talebi olumlu etkilemesinin öneminin altı sık sık çiziliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4.3 seviyesindeki ilk çeyrek büyümesini beklenenin üzerinde diye nitelerken, nedeni konusuna değinirken de “AB’deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyi dış talebi olumlu yönde etkilemiş ve yılın ilk çeyreğinde dış talep büyümeye 2.7 puan katkı yapmıştır” yargısını açıklıyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da ilk çeyrek büyümesini değerlendirirken “2014 yılı ilk çeyreğinde iç ve dış talep arasında kuvvetli bir dengeleme süreci başlamıştır. Bu dönemde net dış talep büyümeye 2.7 puan katkı yaparken, toplam nihai yurtiçi talep 2.8 puan katkı sağlamıştır " değerlendirmesini yapıyor. Babacan, yılın bütünü için beklentisini açıklarken de, “İlk çeyrekte gerçekleşen büyüme ile ikinci çeyreğe ilişkin açıklanan güven göstergeleri ve ekonomik veriler, 2014 yılı için Orta Vadeli Program'da öngörülen büyüme tahmini ile uyum gösteren bir sonuç olduğu görülüyor” diyerek düşüncesini ortaya koyuyor. 

Babacan, ilk çeyrekte kaydedilen büyümenin kaliteli ve kapsayıcı bir büyüme olduğunu belirterek, “Bir yıl öncesine göre 1 milyon 96 bin kişilik istihdam artışı olmuştur. Böylece 2009 Nisan ayından bu yana yaratılan ilave istihdam 5 milyon 708 bin kişiye ulaşmıştır” diyerek istihdama katkının önemini ortaya koyuyor.

18 çeyrektir sürdürülen  pozitif büyümenin rehavet yaratmayıp yapısal düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğini belirten ATO Başkanı Salih Bezci, “18 çeyrektir büyümeyi sürdürüyoruz diye rehavete kapılmamak gerekir. Büyümeyi yapısal düzenlemelerle desteklemeliyiz" açıklamasını yaptı. Bezci, uluslararası rekabet gücümüzü artırmak için girdi maliyetlerini aşağıya çekecek düzenlemeler ile vergi ve istihdam verimliliğini artırıcı yeni reformlara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Görüldüğü gibi AB pazarında canlanma ile bu yıl OVP’de yer alan yüzde 4 büyümeyi sağlayacağımıza inanç artmış durumda. Ancak, 2023 hedefi açısından bunun yeterli olmadığını düşünenler, yeni reformist politikalarla büyüme oranını daha yukarılara çekmemiz gerektiğini belirtiyorlar. 

Tüm yazılarını göster