Günümüzde mülteci sorunu dünya ülkelerinin birçoğunun ciddi bir sorunu. Bangladeş'te bundan en çok ve en olumsuz etkilenenlerinden. Komşusu ve yaklaşık 270 kilometrelik ortak sınırı olan Burma'da (Birmanya- Myanmar) yaşayan milyonlarca ve dinleri İslam olan insanlar, yönetimin acımasız saldırıları karşısında canlarını kurtarmak için, Bangladeş'e sığınmış durumdalar. Kendisi kalkınma yolunda olan ve aşırı nüfusu ile zorlu, ama kalkınma yolunda kararlı bir şekilde ilerleyen Bangladeş için bu göçmenler ciddi bir sorun. Myanmarlı ve Arakanlı Müslümanlar denilen bu mültecilerin sayısı günümüzde 1 milyon 300 bini aşmış bulunuyor. Yaşadıkları ortamı ve şartlarını gördüğüm bu insanların durumları içler acısı. O kampları gördüğünüzde insanlığınızdan utanıyorsunuz. Bangladeş'in başkenti Dakka'ya uçakla 45 dakika uzaklıkta olan ve turizm kenti Cox's Bazar civarında bulunan kamplarda, yaşamı olumlu ve insanlığa yaraşır bir hale getirmek için Bangladeş Hükümeti olağanüstü bir çaba gösteriyor.
Göçmenlerin kamp dışına çıkmaları yasak. Bu insanlarının, terk ettikleri topraklarda bıraktıkları köyleri, evleri Burma yönetimi tarafından yakılıp, yıkılmış, yerlerin, köylerin adları bile değiştirilmiş.Tüm amaç, bu Müslümanların bir daha kendi topraklarına dönmemelerini sağlamak.
Oysa ki, Arakanlıların, Bangladeşlilerle, İslam dini dışında başka bir yakınlıkları yok. Dilleri farklı. Kültür ve alışkanlıkları farklı. Bangladeş Yönetimi, onlara haklı olarak geçici konuklar gözüyle bakıyor ve Dünya Kamuoyundan, bu sorunun çözümü için destek bekliyor. Burada insanlar, çok zor koşullar altında yaşıyor. Çocukların kimi nerdeyse değil, tamamen çırılçıplak dolaşıyor. Muson yağmurları döneminde, evler sellere kapılabiliyor, tifo, dizanteri gibi salgınlar baş gösterebiliyor. Burada yaşanan bir başka sorun da erkeklerin dört kadınla evlenebilme geleneği nedeniyle, kampta sürekli doğumların artması, göçmen nüfusunun artışı.
Başta Kızılay olmak üzere Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşlar ile kimi Batılı ülkeler bu insanlara ilaç, gıda ve konut gibi yardımlarda bulunuyorlar. Kızılay insanüstü bir çaba ile orada bizim elimiz, kolumuz ve zorda kalan insanlara uzattığımız yardım köprümüz. Arakan Müslümanları, kendilerini Bangladeş'te kalıcı olarak ve ülkelerine artık hiç dönmeyecekmiş gibi görüyorlar. Buna karşılık Bangladeş Halkı, tam bunun tersini ve mülteci sorununun, uluslararası bir destekle çözülmesini bekliyor. Bu çözüm ise başta Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nin ve önemli bazı Batılı ülkelerin Myanmar Devletine yapacağı baskıdan geçiyor.
Bangladeş Halkı, göçmen sorununun bir ar önce çözüme kavuşturulmasını ve bu insanların kendi topraklarına, evlerine, yüzlerce yıldan bu yana yaşadıkları köylerine dönmelerinin sağlanmasını dört gözle bekliyor.
Kızılay, bu kamplarda sağlık konusunda önemli katkılar sağlarken, gıda ve giyecek dağıtımında da büyük yardım yapıyor. Gıda paketlerinde, pirinç, şeker, çay, tuz gibi en önemli ve günlük yaşam için gerekli malzemeler bulunuyor. Bir gıda paketinin maliyeti Türk lirasıyla 50 lira. Bir paket gıda 4 kişilik bir aileye 3 hafta yetiyor. Kızılay bunun yanında mültecilere sabun, deterjan, diş macunu, pamuk ve benzeri sağlık ürünleri içeren paketler de veriyor. Bunların dağıtımı büyük bir özen ve sıkı denetimle yapılıyor. Dağıtım sırasında haksızlık olmaması için ise tüm önlemler alınmış bulunuyor. Arakan Müslümanları, kampta kalıcı konutlara sahip olmak istiyorlar. Bu ise bir tepki doğuruyor Bangladeş Halkında, herkes, mültecileri geçici misafir olarak kabul ediyor ve bir an önce gerçek yurtlarına dönmelerini bekliyor.
Dünya çapında bir insanlık dramının yaşandığı bu kamplara yardım için orada bulunan ülkemizin yardım eli Kızılay'a, tüm cep telefonu operatörlerinden kısa mesaj (SMS) ile yardımda bulunmak mümkün. Bunun için 2868'e 'ARAKAN' yazarak doğrudan 10 liralık bağışta bulunabiliyorsunuz. Bu mesajı 5 kere tekrarladığınızda, 4 kişilik bir mülteci ailesine, onların bu zor günlerinde 3 haftalık yiyecek sağladığınızı unutmayın. Adeta bir kuş hızıyla, yardımınız, muhtaç insanlara, emin eller yani Kızılay aracılığıyla ulaşıyor.
Tekstilde dünya devi
Bangladeş, tekstil alanında Dünya devi olma yolunda. Avrupa ülkelerinin en lüks mağazalarında satılan giyim eşyaları en üst düzey kalitede, Bangladeş'te üretiliyor. Ucuz iş gücü avantajı ve kaliteli üretimi değerlendiren Dünya markaları, ürünlerini burada ürettirip, kendi ülkelerinde satıyorlar.
Bangladeş, şu sıralar Hindistan ve Rus ortaklığı ile nükleer enerji santralı yapımında da kararlı. Gemi yapımında da bir hayli iddialı olan Bangladeş, düşük maliyet avantajı ile dünyanın birçok ülkesinden siparişler alıyor.
İşte uzaktaki yakın dost ve kardeş Bangladeş hakkında, size bir fikir sunabilecek gözlemlerden bir bölümünü aktarmaya çalıştım. Yazımı bir Japon atasözü ile sonlandırayım, bin kere Bu anlatacağına, bir kez göster. Bu nedenle Bangladeş, dostluğu ile kültürü ile, insanlarının cana yakınlığı ile, çeşit çeşit yemek, sebze, meyve ve tatlıları ile sizleri bekliyor...
İstanbul'dan Başkent Dakka'ya her gün uçan THY, sizi rötar yapmadan dakikası dakikasına, Dakka'ya ulaştırıyor...