Bütün bir sezon 90 dakikaya sığacak

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Aksiyon filmi tadında izlediğimiz sezonun, en önemli düğüm noktalarından birini Cumartesi akşamı Şükrü Saracoğlu Stadında oynanacak Fenerbahçe - Beşiktaş derbisi oluşturuyor. İster "zurnanın zırt dediği yer" şeklinde tanımlayın, isterseniz "dananın kuyruğu kopuyor" benzetmesini kullanın bu maçın önemini anlatmakta biraz yavan kalacaktır. Sanıyorum derbinin önemini sizlere en güzel Pazar akşamı 19.00 - 21.00 arası boşalan sokaklar anlatacaktır. Umalım ki, beklediğimize değsin.

Derbi öncesi takımların klasmandaki yerlerine bakacak olursak, Fenerbahçe'nin ezeli rakibine oranla beraberliğe daha fazla kredi tanıyan bir konumda olduğunu görüyoruz. Bu konum, son haftalarda kontrollü oyunu başarıyla sahaya yansıtan sarı-lacivertli takımın bir avantajı olarak da değerlendirilebilir. Beşiktaş, sahip olduğu 57 puanla son viraj dönülürken puan kaybetmeyi göze alamayacak bir noktada. Bu nedenle Beşiktaş'ın son maçlarında giderek seviyesi düşen mücadele gücüne fazlasıyla ihtiyaç duyacağını ve puan durumunun bu konuda gerekli motivasyonu kendiliğinden sağlayacağını belirtmemiz lazım. Neticede Mustafa Denizli'nin talebeleri, savaştıkları sürece yarışın içinde kalabileceklerinin bilinciyle bu karşılaşmada Fenerbahçe için hayli sert bir rakip olacaklardır. Ankaragücü ve Trabzonspor maçlarıyla birlikte Beşiktaş'ın yakasına yapışan "sakatlık sorunu" bu hafta bir nebze düzeldi. Ferrari, Tello ve Rüştü'nün oynayabilecek duruma gelmeleri, siyah-beyazlıların ideale yakın bir kadro ile derbiye çıkabileceğini gösteriyor. Nihat Kahveci ve İbrahim Toraman'ın da risk alınarak iğne ile oynatılmaları söz konusu. Hafta arası kupa mesaisinde Manisaspor'u saf dışı bırakarak finale adını yazdıran Fenerbahçe'de, dinlendirilen Bilica Beşiktaş'a karşı oynayabilecek. Gökhan Gönül'ün tedavisi de maç saatine kadar sürdürülecek ancak bu futbolcunun durumu belirsiz. Durumu belirsiz olan diğer bir futbolcu da Cristian Baroni. Ayrıca kupa maçı sonrasında çeşitli rahatsızlıkları bulunduğunu bildiğimiz Gökhan Ünal, Volkan Demirel, Andre Santos, Selçuk, Vederson ve Güiza'nın önemli bir problemleri olmadığını da belirtelim. Sakatlık söz konusu olunca Fenerbahçe açısından en önemli nokta Emre Belözoğlu'nun durumu. Manisaspor önünde zaman zaman arka adelesinde sorunlar yaşayan Emre, derbide temponun yükseldiği anlarda "kısa kas yapısı" kaynaklı problemlerinden bir yenisini yaşayabilir ki bu, "bloklar arası bağlantı" sorununa yol açar.

Taktik değerlendirmede elimizdeki en belirleyici done, her iki ekibin de önce kalelerini sağlama almak zorunda oluşları. Tam anlamıyla motive oldukları maçlarda zor gol yiyen ekipler olan Beşiktaş ve Fenerbahçe, olası bir skor dezavantajında sıkıntılı duruma düşebilirler. Buradan hareketle hem Christoph Daum'un hem de Mustafa Denizli'nin birbirlerini kilitleyecek hamleler yapmaları beklenebilir. Rakip forvetlere vurulacak prangaların bizi götürdüğü nokta da haliyle "az gollü derbi" olacaktır. 4-4-1-1 sistemiyle sahaya yayılan Fenerbahçe'de kanatların hücuma katkısı bu sezon bir türlü istenilen noktaya ulaştırılamadı. Beşiktaş da bilhassa Yusuf'tan sol "kanat forveti" gibi yararlanmaya çalışırken pek çok maçı heba etti. Her şeye rağmen gerek taktik dizilişin getirdiği avantaj, gerekse de yetenekli oyuncuların varlığı dolayısıyla Fenerbahçe'yi kanatlarda bir parça öne çıkarmak mümkün. Beşiktaş'ın bu maçta da en büyük artısı Fink - Ernst ikilisinin taktik disiplin içinde göstereceği etkinlik olacak. Oyun yapısı itibariyle defansının önünde üçlü bir baklava kuran Beşiktaş, dörtlünün hemen önündeki futbolcu ile muhtemelen Alex'i kontrol etmek isteyecektir. Bu ismin "sağlıklı bir İbrahim Toraman" olması durumunda Alex'in etkinliği azabilir ki, bu da Emre'ye duyulan ihtiyacı arttıracaktır. Emre ve partnerinin Ernst - Fink ikilisiyle girişecekleri mücadele maçın sonucu üzerinde belirleyici olabilir. Görüldüğü gibi kağıt üzerinde incelendiğinde, derbinin Galatasaray - Fenerbahçe kapışmasına benzer biçimde cereyan edebileceği ve duran topların maç içinde önem kazanabileceği çok açık. Belki iki ekibi de tatmin etmez ama 0-0 ya da 1-1'lik beraberlikler en olası sonuçlar gibi gözüküyor.

Bursaspor - Gaziantepspor  

Tarih: 16.04.2010 Saat: 20.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 22°C

Lider Bursaspor'da Iglesias dışında sakat oyuncu bulunmuyor. Yeşil-beyazlıların alışılmış kadrolarıyla bu maça çıkacağı söylenebilir. Gaziantepspor'da da genç futbolcu Cenk Güvenç'in sakatlığı sürüyor. Ligin ilk yarısındaki maçı Bursaspor 1-0 kazanmıştı ama o karşılaşma son bölümde Gaziantepspor 10 kişi kaldıktan sonra çözülmüştü. Bu maçın da benzer biçimde seyretmesi beklenebilir. Gaziantepspor'un önemli maçlara iyi motive olduğunu biliyoruz. Bursaspor beklerini de hücuma çıkararak oynuyor ki, golün geciktiği maçlarda aldıkları risk de artıyor. Gaziantepspor, yetenekli ayaklarıyla böylesi anlarda cezayı kesebilecek bir takım. Sürpriz ihtimali göz ardı edilmemeli.

Manisaspor - Galatasaray  

Tarih: 17.04.2010 Saat: 19.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 24°C

Galatasaray'ın deplasman performansı biliniyor. Manisaspor da adeta gol yemeye tövbe etmiş bir takım. Bu veriler bize karşılaşmanın oldukça zorlu geçeceğini anlatıyor ama sonuca yönelik bir tahmin yapmam gerekirse Galatasaray'ı daha şanslı gördüğümü söylemeliyim. Hafta arası Fenerbahçe ile bir kupa maçı oynayan Manisaspor, bu karşılaşmada biraz yıprandı. Defansın önemli isimleri Ferhat ve Yiğit'in yokluğunu da hesaba katacak olursak, Milan Baros'un katılımıyla güçlenen Galatasaray hücum hattı Manisaspor'un gole kapattığı kalesini teslim alabilir. Rijkaard'ın tandemde bir kez daha Hakan Balta'ya görev vermesi Galatasaray'ın yararına olur.

Trabzonspor - Kasımpaşa  

Tarih: 19.04.2010 Saat: 20.00

Stat: Avni Aker Stadı

Maç günü hava: Çok Bulutlu, 16°C

Trabzonspor'un kupada finale çıktığı maçta Antalyaspor'a karşı oldukça zorlandığını gördük. Bordo-mavili ekipte Serkan, Giray ve Burak Yılmaz'ın cezalı oluşu da bir handikap sayılabilir. Kasımpaşa uzun aradan sonra Ankaragücü'nü yenerek moral buldu. Trabzonspor'un bu karşılaşmada motivasyon sorunu yaşaması halinde Kasımpaşa sürpriz bir sonuca imza atabilir. Trabzonspor ligin ikinci yarısında oynadığı 12 maçta sadece 7 gol yedi ama Kasımpaşa'nın 12 maçında da futbolseverler toplam 43 gol izlediler. Bordo-mavili takımın defansındaki eksikleri de hesaba katarsak karşılaşmanın gollü geçebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Yekta ve Umut kilit oyuncular.

Diyarbakırspor - Kayserispor  

Tarih: 18.04.2010 Saat: 15.00

Stat: Yenikent Asaş Stadı (Seyircisiz)

Maç günü hava: Yağmurlu, 16°C

Zor durumdaki Diyarbakırspor, son olarak Güvenç Kurtar'ın istifasıyla sarsıldı. Güneydoğu ekibinin cezası nedeniyle bu karşılaşma Ankara'da seyircisiz olarak oynanacak. Kadro sıkıntısı yaşayan kırmızı-yeşilli takıma karşı nispeten rahat konumdaki ve stressiz Kayserispor'u öne çıkarmakta fayda var. Makukula'nın gol krallığındaki iddiası devam ediyor. Arkadaşları Portekizli golcüye bu alanda da yardımcı olmaya çalışacaklardır. Bu karşılaşmanın iddaa'cıların deyimiyle "üst" bitmesi beni şaşırtmaz. Galatasaray'a çok kolay teslim olan Diyarbakırspor'un Tolunay Kafkas'ın talebelerine karşı da direnemeyeceğini düşünüyorum. Kayserispor kazanır.

Antalyaspor - Denizlispor  

Tarih: 18.04.2010 Saat: 15.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 25°C

Kupaya asılan Antalyaspor, Trabzonspor'u sallamasına rağmen yıkamadı. Kısa vadede lige yapacakları dönüşün motivasyon problemlerine yol açması beklenebilir. Ayrıca kırmızı-beyazlı ekibin ligin ikinci yarısında oynadığı maçlarda sadece bir galibiyet alabildiğini de (Ankaraspor maçı hariç) biliyoruz. Son olarak evinde Eskişehirspor'u yenen Denizlispor'da coşku doruğa ulaşmış durumda. Yeşil-siyahlı ekipte uzun zamandır sakat olan İzzet ve Süleyman'ın takımla çalışmaya başlamaları da moralleri yükseltti. Antalyaspor'a karşı ilk 45 dakikada yenik duruma düşmedikleri takdirde arzuladıkları puana çok yakın olduklarını düşünüyorum. Denizlispor puan alabilir.

Ankaragücü - Eskişehirspor  

Tarih: 18.04.2010 Saat: 15.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 16°C

Ankaragücü istikrarsız bir görüntü çiziyor. Bu karşılaşmada her iki takımın defansındaki önemli isimler; Elyasa ve El Saka cezaları dolayısıyla forma giyemeyecek. Ankaragücünde Darius Vassell arka adelesindeki yırtık sebebiyle sezonu kapattı. Muhammet Hanifi ve Metin Akan'ın durumları da belirsizliğini koruyor. Ligin ikinci yarısında iyi bir çizgi yakalayan Eskişehirspor, son olarak Denizlispor'a yenilerek ufak çaplı bir şok geçirmişti. İl Güvenlik Kurulu kararıyla bu maça Eskişehirspor taraftarı alınmayacak. Bu durum kırmızı-siyahlı ekibin aleyhine. Mevcut durum ve takım yapıları değerlendirildiğinde beraberlik ihtimali azımsanmayacak kadar fazla.

İ.B. Belediyespor - Gençlerbirliği  

Tarih: 17.04.2010 Saat: 15.00

Stat: Olimpiyat Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 15°C

Ligin "tuzu kuru" bu iki takımının karşılaşmasında öne çıkan taraf beşincilik iddiasıyla oynayan İ.B. Belediyespor. Bu maçta ev sahibi ekipten Ekrem Ekşioğlu, Gençlerbirliğinden Cem Can kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Ankara ekibinde Radeljic, Kahe, Sandro, Tozo ve Sinan'ın çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Bu futbolculardan hangilerinin maçta görev alabileceği karşılaşma sabahı netlik kazanacak. Gerek her iki takımın rahat olması, gerek defanslardaki eksikler gerekse de karşılıklı kontratak silahları karşılaşmanın gollü geçeceğinin habercisi gibi. Ekstra kaleci performansları olmazsa bol gollü geçebilecek bu maçta favorim İ.B. Belediyespor.

Ceza Tahtası

Sarı Kart Cezalıları: Elyasa Süme (Ankaragücü), Abdelzaher El Saka (Eskişehirspor), Cem Can (Gençlerbirliği), Ekrem Ekşioğlu (İ.B. Belediyespor), Ferhat Çökmüş (Manisaspor), Yiğit İncedemir (Manisaspor), Giray Kaçar (Trabzonspor), Serkan Balcı (Trabzonspor), Burak Yılmaz (Trabzonspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: -

HAFTANIN HAKEMLERİ

16 Nisan 2010 Cuma

20.00 Bursaspor - Gaziantepspor     Cüneyt ÇAKIR

17 Nisan 2010 Cumartesi

15.00 İ.B. Belediyespor - Gençlerbirliği    Kamil ABİTOĞLU

19.00  Manisaspor - Galatasaray      Abdullah YILMAZ

18 Nisan 2010 Pazar

15.00 Antalyaspor - Denizlispor     Fırat AYDINUS 

15.00 Ankaragücü - Eskişehirspor     Hakan ÖZKAN

15.00 Diyarbakırspor - Kayserispor     Bünyamin GEZER

19.00 Fenerbahçe - Beşiktaş      Hüseyin GÖÇEK

19 Nisan 2010 Pazartesi

20.00 Trabzonspor - Kasımpaşa      Özgüç TÜRKALP

HAFTAYA BAKIŞ

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Beşiktaş  

Tarih: 18.04.2010 Saat: 19.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 18°C

Tüm yazılarını göster