Bütçe açığını 6 ayda 14.9 milyar TL Borçlanarak kapattık

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Geçen  hafta sonu   Ocak-Haziran dönemine ait bütçe nakit dengesini gösteren rakamlar yayınlandı.

Bütçe açığı her  zaman ve her ülkede önemlidir. Ama  son zamanlarda kriz rüzgarının ortalığı kasıp kavurmasından sonra daha da önem kazandı.

Çünkü bütçe açık verir ise , o açığı kapatmak için ülkeler borçlanmak zorunda kalıyor. Borçları artınca, bütçeleri daha fazla açık veriyor. Sonunda ülkelerin borçlarını çevirememe tehlikesi  ortaya çıkıyor.

Altı aylık gelimelere göre:

- Bütçemizden 134 milyar TL.  nakit çıkışı , (özelleştirme geliri dahil)114 milyar TL. nakit girişi olmuş. Sonuçda  20 milyar TL. nakit açığı ortaya çıkmış.

- İşte bu nakit açığını kapatmak için  TMSF'den,alacaklardan gelen  para ile Hazine'nin kasasından   5 milyar TL kullanılmış.15 Milyar TL. de borçlanılmış

- Borcun 3 milyar TL. lık bölümü dış borç, 12 milyar TL.lık bölümü iç borç.

Yılın ilk 6 ayındaki topla   134 milyar TL. nakit giderin  27 milyar TL. sı faiz gideri

Hazine 6 ayda 15 milyar TL. net nakit borç kullanımını sağlamak için önemli bir  "borç çevirme  operasyonu gerçekleştirmiş.

- Öncelikle vadesi gelen 78 milyar TL. borç ödenmiş.

- Sonra toplam 93 milyar TL. yeniden borç bulunmuş.,

- Böylece alınan ile ödenen arasındaki fark kadar, 15 milyar TL. net borç artışı ortaya çıkmış.

Yılın ilk 6 ayında özelleştirme gelirleri ile TMSF'den aktarılan paranın önemli boyutda olmadığı anlaşılıyor.

Bir  önemli gelişme de faiz dışı fazla kalemindeki 4.6 milyar TL.lık fazlalık.

- Nakit gelirler 111.6 milyar TL. Faiz hariç   (Giderler 134 -Faiz 27 = 107)  giderler Faiz dışı giderler) 107.0 milyar TL.

- Faiz dışı fazla (  Nakit gelirler 111-faiz dışı giderler 107= 4.6)  kalemi, ülkenin borçları çevirme gücünü gösterdiği için önemli. Hele hele  kriz sonu çok ülke  faiz dışı falayı ayırma gücüne sahip olamıyor.

Özet ile,  denk bütçe bir süre için hayal. Önemli olan açığın hazmedilebilir boyutda olması ve kolaylıkla kapatılabilmesi. Borçlanmada iç borç dış borçdan daha iyi bir kaynak.  Yılın ilk 6 ayında hazine nakit akımını  düzgün şekilde  yönetmiş.  Bu şartlarda bu tablo, başarılı bir tablodur.

Tüm yazılarını göster