Bursaspor direndi ama

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Haftanın önemli puan mücadelesinde Galatasaray ile Bursaspor Türk Telekom Arena'da kozlarını paylaştılar. Maç öncesi tartışılan belki de tek konu Twente önünde yıpranan yeşil-beyazlı takımın tempolu oynayan Galatasaray'a ne kadar direnç gösterebileceği idi. Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam strateji olarak "tempoya tempoyla karşılık verme" seçeneğine yönelince bir anlamda takımının ipini de kendisi çekmiş oldu. İlk 20 dakika önde basarak Galatasaray'ın atağa çıkmasına müsaade etmeyen yeşil-beyazlı takım, beklendiği şekilde giderek temposunu kaybetti ve oyun hâkimiyetini Galatasaray'a bıraktı. "Bursaspor'un gücünü ekonomik kullanmayı ve etkili kontrataklarla hücum etmeyi seçmesi gerekiyordu" demek belki anti-futbola teşvik muamelesi görecek ama görünen köyün kılavuz istemediği de malum. Konuk takım belki yapılanma gereği orta alanda bir fazla oyuncu bulunduruyordu ama Galatasaray'daki kompakt takım yapısı Bursaspor'da olmayınca Pinto ve Batalla'nın takım savunmasına katkıları da çok kısıtlı oldu. Zaten teknik kapasitesi yüksek oyuncuları barındıran Galatasaray Bursaspor'un giderek geriye yaslanmasıyla istediği gibi top çevirdi. Burada ilginç olan sarı-kırmızılı takımın da galibiyet golü sonrası vites düşürmesi idi. Belki de Fatih Terim ikinci 45 dakikada takımının iyiden iyiye ipleri eline alacağını düşünerek rölanti anlayışa izin verdi. Yoksa Fatih Terim'in kitabında bir tane atıp üstüne yatmanın olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Ertuğrul Sağlam ise teknik adamlar açısından teori ile pratiğin zaman zaman zıt kutuplar olabileceği gerçeğiyle yüzleşmek durumunda kaldı. Bir hafta evvelinde Beşiktaş tam da Bursaspor'un maça başladığı stratejiyle Galatasaray'a ölümü göstermiş akabinde sıtmaya sevinmesine neden olmuştu. Aradaki en büyük fark ise diri Beşiktaş geri adım atmazken Bursaspor'un bilinçli değil ama zaruri olarak topu Galatasaray'a bırakmasıydı.

İkinci yarı da ilk 45 dakikanın kopyası gibi başladı ancak bu kez Bursaspor 52. dakikadaki bir duran topta Musa Çağıran ile skora denge getirdi. Bu dakikadan sonra Galatasaray bir değil iki vites yukarı çıkmak durumundaydı. Galibiyet için Burak Yılmaz ve Amrabat gibi tempolu oyuncuları oyuna alan Galatasaray'ın karşısında bu kez beraberliğin verdiği ekstra motivasyonla maça asılan Bursaspor vardı. Nitekim stresli dakikaların ardından Amrabat'ın baskısında Musa bu kez topu kendi ağlarına göndererek maçın kader adamı oldu. 80'de yine Amrabat'ın baskısıyla oluşan defans anlaşmazlığı Bursaspor'a pahalıya mal oldu ve Burak Yılmaz skoru 3-1'e getiren golü kaydederek bir anlamda maça noktayı koymuş oldu. Kaptan Ömer Erdoğan'ın 85'teki golünün teselliden öte bir anlamı yok. Dikkatli okurların kolayca anlayacağı gibi Bursaspor'un yediği gollerde geçen baskı kelimeleri Galatasaray ile Bursaspor arasındaki belirleyici sonucun fizik durum olduğunu gösteriyor. Maçı izleyen futbolseverler belki Galatasaray'ın karşılaşmayı "kolay gollerle" kazandığı fikrine kapıldılar ancak rakip yarı alandaki etkili pres yeşil-beyazlıların bocalamasına neden oldu. Son olarak geçen hafta yazdığımız yazıdan bir bölümü noktası virgülüne buraya almakta fayda görüyorum; "Bu noktada gelecek açısından bir projeksiyon yapma adına Galatasaray'ın bu savunma organizasyonuyla Şampiyonlar Ligi'nde epey zorlanabileceğini belirtmemiz gerekiyor. 'Hazır değil' denilen Batuhan'ın oyuna girdikten sonra hemen her yüksek topta Semih - Ujfalusi ikilisini ezmesi dahi şapkayı öne koyup düşünmek için bir neden. Derbideki defansif görüntünün bu maça özgü bir arıza olduğuna hükmedip üzerini örtmek Galatasaray'a ilerleyen dönemde zarar verebilir."

Beklenen beraberlik
Spor Toto Süper Lig'in 3. haftasında Orduspor, Gençlerbirliği deplasmanına konuk oldu. İlk yarısı konuk takımın üstünlüğü ile sona erse de maç sonunda gülen çıkmadı ve mücadele 1-1 beraberlik ile tamamlandı. Orduspor'un golünü 7. dakikada yeni transfer David Barral kaydederken Gençlerbirliği'nin beraberlik golü 61. dakikada Hurşut Meriç'ten geldi. Ev sahibi ekipte Jimmy Durmaz'ın bir şutu direkten döndü. Bu sonuçla Orduspor ligde yenilgisiz ve 5 puanla yoluna ilerlerken Gençlerbirliği de aynı şekilde 5 puanla haftayı kapattı. Karadeniz ekibi gelecek hafta Kayserispor ile karşılaşırken Gençlerbirliği ise deplasmanda Eskişehirspor'un konuğu olacak.

Eskişehirspor 3 puanla tanıştı
Spor Toto Süper Lig'in 3. haftasında Mersin İdman Yurdu sahasında Eskişehirspor'u ağırladı. Genelde konuk takım kontrolünde geçen maçın sonunda gülen taraf konuk takım Eskişehirspor oldu ve sahadan 3-1 galip ayrıldı. Eskişehirspor'a 3 puanı getiren goller 56. saniye ve 90+2. dakikada Kamara ve 23. dakikada Erkan Zengin'den gelirken Mersin İdman Yurdu'nun tek golü 45. dakikada savunmanın hatasından iyi yararlanan Culio'dan geldi. Bu galibiyetle ligdeki ilk puanını alan Eskişehirspor 3 puana ulaşırken Mersin İdman Yurdu 2 puanda kaldı. Akdeniz temsilcisi gelecek hafta Fenerbahçe deplasmanına konuk olurken Eskişehirspor sahasında Gençlerbirliği'ni konuk edecek.

Isaac "merhaba" dedi
Spor Toto Süper Lig 3. hafta maçında İstanbul Büyükşehir Belediyesi sahasında Antalyaspor ile karşılaştı. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan mücadeleyi Antalya ekibi 1-0 kazandı. Medical Park Antalyaspor'a galibiyeti getiren gol 10. dakikada Isaac Promise'ten geldi. Belediyespor'da Pierre Webo'nun 54. dakikada bir şutu direkten döndü. Turuncu-mavililer Carvalhal yönetiminde lige iyi başlasa da, bu sezonki ilk yenilgisini Antalyaspor karşısında aldı ve 4 puanda kaldı. Mehmet Özdilek'in teknik direktörlüğünü yaptığı Antalyaspor ise ikinci galibiyetini İstanbul'da aldı ve 6 puana yükseldi. Önümüzdeki hafta İBB deplasmanda Akhisar Belediyespor'a konuk olurken; Antalyaspor ise sahasında Galatasaray'ı ağırlayacak.

Kayserispor yine kazanamadı
Spor Toto Süper Lig'in 3. haftasında Kayserispor sahasında ligin yeni ekiplerinden Akhisar Bld.'yi konuk etti. Kadir Has Stadı'ndan oynanan maçta 1-0 öne geçtikten sonra oyunu rölantiye almayı seçen ev sahibi, bu yanlışının bedelini 2 puan bırakarak ödedi. Ligin ilk iki haftasını mağlubiyetle geçiren Kayserispor, 45. dakikada Sertan Vardar'ın kendi kalesine attığı golle öne geçti. 90+4'te ise kazanılan penaltıyı gole çeviren yine Sertan Vardar oldu ve Akhisar Bld. maçı 1-1 bitirmeyi başardı. Bu sonuçla Kayserispor ilk puanını alırken Akhisar da puanını 5'e yükseltti. Kayserispor ligin 4. haftasında Orduspor'a konuk olurken Akhisar Bld. sahasında İstanbul Büyükşehir Bld.'yi ağırlayacak.

Kasımpaşa fırtına gibi
Spor Toto Süper Lig'in 3. hafta mücadelesinde Süper Lig'in iki yeni takımı Sanica Boru Elazığspor ile Kasımpaşa karşı karşıya geldi. Elazığspor'un stadındaki çalışmalar nedeniyle İzmir Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Kasımpaşa 3-0 kazanarak üçüncü haftadaki ikinci galibiyetini aldı. Mücadelede Kasımpaşa'ya galibiyeti getiren golleri 31, 56. ve 83'üncü dakikada penaltıdan olmak üzere Nijeryalı yıldız Kalu Uche kaydetti. Mücadelede 61. dakikada Kasımpaşa'dan Fabian Ernst, Sanica Boru Elazığspor'dan ise Sedat Bayrak 77. dakikada ikinci sarıdan kırmızı kartı gördü ve takımlarını 10'ar kişi bıraktı. Bu sonucun ardından Kasımpaşa puanını 6'ya yükselterek formda görüntüsünü sürdürdü. Sanica Boru Elazığspor ise 1 puanda kaldı.

Sivasspor geçit vermedi
Spor Toto Süper Lig 3. hafta mücadelesinde Sivasspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldiler. Sivas 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0 eşitlikle sona erdi. Maçın ilk yarısında gol sesi çıkmazken, ikinci devrede 3 puan savaşı yaşandı. Rıza Çalımbay ve Aykut Kocaman oyuncu değişikliklerine gitse de skor değişmedi. Sarı-lacivertli ekipte, Alex De Souza 3 maç aradan sonra yeniden ilk 11'de şans buldu. Sivasspor'da ise Aatif Chahechouhe futboluyla dikkat çekti. Bu sonucun ardından her iki takım da puanını 5'e yükseltti. Ligin gelecek haftasında Sivasspor deplasmanda Trabzonspor ile karşı karşıya gelecek, Fenerbahçe ise sahasında Mersin İdman Yurdu ile mücadele edecek.

Trabzonspor'a kötü sürpriz
Spor Toto Süper Lig'de 3. hafta mücadelesinde Gaziantepspor ile Trabzonspor karşı karşıya geldi. Gaziantep Kamil Ocak Stadı'nda oynanan karşılaşma 1-0 Gaziantepspor'un galibiyeti ile sona erdi. Maçın ilk yarısında gol sesi çıkmazken, Gaziantepspor'un ve karşılaşmanın tek golünü 52. dakikada penaltıdan Ibricic kaydetti. Gaziantepspor'un galibiyet golünü atan Ibricic, karşılaşmanın 65. dakikasında hakeme küfür ettiği gerekçesiyle kırmızı kart ile oyun dışı kaldı. Bu sonucun ardından Gaziantepspor sezonun ilk 3 puanını alırken, Trabzonspor da 4 puanda kalmış oldu. Ligin 4. haftasında Trabzonspor kendi evinde Sivasspor'u ağırlarken; Gaziantepspor da Kasımpaşa deplasmanına gidecek.

Tüm yazılarını göster