Bursa'dan iyi haberler var

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

DÜNYA'nın eki olarak dün okuyuculara dağıtılan Bursa'da "Ekonomiye Değer Katanlar" eki, iyi haberlerle dolu idi.

Bursa, İstanbul, Kocaeli ve İzmir'den sonra ülke ekonomisine katma değer yaratan dördüncü önemli üretim yöresi. Toplam ihracatın yüzde 10'a yakın bölümü Bursa'dan yapılıyor. Bursa ekonomisi dış ticaret fazlası veren bir yapıya sahip.

İl genelinde 13 organize sanayi bölgesinde 1.421 tesis üretime katkıda bulunuyor. Yeni 5 organize sanayi sitesinin yapımı devam ediyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı 33 bini aşan girişimcinin yüzde 20'ye yakını tekstil ve giyim sektöründe, yüzde 15'i inşaatta, yüzde 12'si tarım ve gıda sektöründe, yüzde 9'u makine ve metal sanayinde, yüzde 5'i otomotiv ve yan sanayinde iş yapıyor.

Tekstil ve konfeksiyon sanayi tekrar canlanmaya başladı. Eskiden bu yana büyük potansiyel gösteren gıda sanayi gelişme içinde. En önemlisi mal çeşitliliği ve 50'yi aşan ülkeye ihracatı ile beklenenin üzerinde bir gelişme gösteren makine sanayi. Tabii ki otomotiv sanayi ile otomotiv ürünleri yan sanayi de Bursa ekonomisinin temel direği.

Bursa, krizden çıkmada önde koşan bir sanayi bölgesi oldu.

Bursa'da sanayinin krizden çıkışı istihdam konusunda da iyiliklere yol açıyor.

Bilinmeyen ( kamu oyuna iyi anlatılamayan /benim de çok merak ettiğim) iki önemli gelişme teknoloji. Ar/Ge ve eğitim konusundaki gelişmeler.

Sanayi-Üniversite işbirliği ile ve Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteği ile Uludağ Üniversitesi'nde kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (Ulutek)  neler olup bittiği bilinemiyor. Halbuki bu bölgede de iyi şeyler olması gerekiyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan Eğitim Kampüsü'nde eğitim gören 6.500 öğrencinin neler öğrendiği Yeniceabat'daki yeni eğitim tesisleri projesinin ne olduğu kamu oyunca bilinemiyor.

Halbuki bu iki teşebbüs de çok önemlidir. Bunlar konusunda kamu oyuna geniş bilgi verilmelidir.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın "Ekonomiye Değer Katanlar" töreninde 394 girişimci ödüllendirilmiş.

Ödüllendirilen şirketler ve girişimciler ile ilgili liste, şirketlerin ve girişimcilerin iş hacımları ve karlılık durumlarını sergiliyor.

Yayınlanan rakamlar Bursa'da iyi şeyler olduğunu açıklıkla gösteriyor.

Diğer illerimiz de bölgelerin de olan biteni benzer şekilde kamu oyuna duyursa, başarılı şirket ve girişimcileri onurlandırsa bu hem yöreleri için hem de ülke genelinde bir teşvik olur.

Tüm yazılarını göster