Bugün bakalım iç ve dış piyasalarda neler olacak ?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Haber sadece ABD'de değil bütün dünyada şaşkınlık yarattı.Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) Amerika'nın kredi notunu düşürdü.

AAA kredi derecesini AA+ olarak belirledi. Amerika'nın tarihinde ilk kez kredi derecesi düşürülmüş oldu.

.Amerikanın Sesi radyosunun  sitesinde yer alan  yoruma göre  Amerika'nın kredi notunun düşürülmesi bütçe açığı ve borçlanma konusundaki kaygıları yansıttığı için Amerika'nın borçlanma maliyetini yükseltme olasılığı  var.

Olan biteni Amerikalılar şöyle yorumluyor: Washington'da iktidarla muhalefet arasında bütçe ve borçlanma konusunda yaşanan anlaşmazlık Amerika'yı zorunlu ödemelerini yapamaz duruma yaklaştırmıştı. Kongre, Amerika'nın yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için borçlanma sınırının yükseltilmesine son ana kadar direndi - bu da Amerika'nın kurumlarına olan güveni sarstı.

Kongre ay başında borçlanma tavanının yükseltilmesini ve kamu harcamalarının kesilmesini öngören tasarıyı 2 Ağustos günü, son anda onayladı. Başkan Barack Obama tarafından imzalanan tasarıya göre önümüzdeki 10 yıl için kamu harcamaları 2.1 trilyon dolar kesilecek, borçlanma tavanı yükseltilerek ek kaynak sağlanacaktı.

S&P ise  daha önceleri  4 trilyon dolarlık tasarruf çağrısında bulunmuştu. S&P, işte  bu nedenle 2.1 trilyon dolar kesintinin yetmeyeceği görüşüne dayalı olarak notu düşürdü.

Moody's kredi derecelendirme kuruluşu da salı günü Amerika'nın görünümünü negatife çevirmişti.

Uzmanlar S&P kararının yatırımcılara ve dolaylı olarak tüketicileri etkileyeceğini söylüyor da etkinin ne olacağı ve boyutu hakkında tahminde bulunmuyor.

Amerika Maliye Bakanlığı yetkilileri S&P'nin not düşürmesinin  2 trilyon dolarlık hatalı ekonomik modellere dayandırıldığını söylüyor.

 ABD'nin kredi notunun düşürülmesi neyi değiştirecek,kimleri ilgilendirecek ?

- Dünyayı, bu arada bizi ilgilendirecek. Doların değeri oynayacak . Doların diğer para birimleri karşısında değeri düşecek ? Ne kadar düşecek ? Bugün göreceğiz.

- Dünyayı bu arada bizi ilgilendirecek. ABD Hazine kağıtlarının faizi yükselecek. Faiz yükselmesi küresel faiz piyasalarını etkileyecek .

- Dünyayı, bu arada bizi ilgilendirecek. ABD kağıtlarına olan güven  azalacak. ABD Hazine kağıtlarından çözülen para kendine yeni yön arayacak.

Gelelim bu not indiriminin   ne ölçüde çalkantı yaratacağına:

- ABD'nin borç  yükü bugüne kadar bilinmiyor değildi.  ABD'nin borcunu çevirememesi gibi bir sorun olmadığı da biliniyor. ABD sıkıştıkça dolar basıyor. Borcun kendi parası ile olması bir avantaj.

-  ABD'nin  toplam borcunun sadece 4.5  trilyon dolarlık bölümü dış ülkelere olan borç. En büyük alacaklı ise 1.2 trilyon dolar Hazine bonosu yatırımı yapmış olan Çin. Çin ve diğer ülkelerin  kısa sürede 4.5 trilyon doları bozdurarak başka para birimine geçmeleri imkansız.

-  ABD'nin kamu borcunun yaklaşın 10 trilyon dolarlık bölümü ülkenin içine olan borç Kendi para birimi ile kendi .içine olan borç da önemli sorun yaratmayacaktır.

 Bugün  önemli. Not indirme kararının küresel piyasalarda ve Türk piyasasında etkilerini göreceğiz.

- Madyaya yansıyan habere göre S&P'nin not indirme kararı Cuma günü borsalar kapanmadan dışarıya sızdırılmıştı. Daha önceden de böyle bir bekleyiş vardı.  Küresel piyasalar bu haberi önceden satın aldığından Pazartesi büyük tepki olmayacağı söyleniyor.

- AB ülkelerindeki karışıklık ve euronun geleceği konusundaki spekülasyonlar nedeniyle   doların euro karşısında büyük ölçüde değer kaybetmesinin beklenmemesi gerektiği belirtiliyor.

Bu çerçevede doların ve euronun bugün kaç TL'ye satılacağını göreceğiz. Dolar 1.65 TL'lere doğru hareket eder mi? Pek olası görünmüyor ama, eder ise bu Merkez Bankası'nın işini kolaylaştıracaktır.Tersi gelişme görülür,dolar aynı fiyatta kalır buna karşı  euronun fiyatı artar ise, üzülenler çok olur.

Tüm yazılarını göster