Bu yaz başka geçecek

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Şevket Keresteci / Finansinvest

Şubat ayında 6,13 milyar USD seviyesinde gerçekleşen cari açığının, Mart ayında artı göstererek 9,7 milyar USD ile 12 aylık en yüksek seviyeye çıkması piyasalarda şaşkınlık ve telaş yarattı. Merkez Bankası'nın iç talebi azaltmak için attığı adımlara karşın ticaret açığının rekor seviyede olduğuna dikkat çeken ekonomistimiz, enerji fiyatlarındaki yükseliş riski ve güçlü iç talebi göz önünde bulundurarak yılsonu cari açık tahminini 64 milyar USD olarak korumaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta toplanan Avrupa MB, uzun bir süredir beklenen ve fiyatlanan faiz patikasına aykırı açıklamalarda bulunarak Haziran ayından bir faiz artırımı olmayabileceği, atta Temmuz'dan sonra ise şartlara bağlı olarak artırım yapılabileceği yönünde sinyaller verdi. Bunun ardından, Ocak ayında bu yana güçlü kalan EUR'ya yönelik en önemli destek unsuru zayıflamış oldu. Genel yatırımcı beklentilerinin aksine gelen bu açıklamaların ardından EUR/USD paritesinde 1,48 - 1,49 aralığından üç işlem gününde 1,42 seviyelerine kadar oldukça yüksek bir geri çekilme yaşadık. Aynı dönemde, USD'nin altı gelişmiş ülke para birimi karşısında değerini gösteren DXY endeksinde de son üç yılın dibinden tepki alımları geldiğini gördük. (DXY - Dolar Endeksi: %57,6 Euro; %13,6 Japon Yeni; %11,9 İngiliz Sterlini; %9,1 Kanada Doları; %4,2 İsveç Kronu ve %3,6 İsviçre Frankı).

 Lira cephesinde ise, USD'nin küresel para piyasalarındaki hızlı değer artışlarına rağmen USD/TL'nin çok sınırlı bir yükseliş sergilediğini ve TL'nin güçlü kaldığını gördük. TCMB'nin önceki günlerde döviz rezerv karşılık oranlarını artırması ile 1,51 - 1,52 aralığından 1,54 seviyelerine çıkan USD/TL, Avrupa MB sonrasında sadece 1,55'e kadar zayıf yükselişler sergiledi. TL'nin orta-uzun vadeli güçlü görünümünü destekleyen bu fiyat değişimlerinin, USD'de olası bir küresel zayıflık halinde (ki bu zayıflık son değerlenmenin ardından tepki alımları ile yaşanabilir) yeniden 1,50 seviyelerine yönelim getirebileceğini gösteriyor.

IMKB de son zamanlarda gerçekleşen satışlarda görülen ciddi kayıpların ana neden piyasada yabancı yatırımcının seçim öncesi piyasada fazla aktif olmamalarına bağlayabiliriz.Seçim sürecinde son aya girmemiz bu dönemde yeni seçim anketlerinin gelecek olması ve bunun piyasalarca fiyatlama çabalarını göreceğiz.Özellikle seçim sonucunda istikrar ve tek parti iktidarına daima sıcak bakan piyasalarımız böyle bir beklentiyi de fiyatlaya bilir.Bu yaz sezonu biraz hareketli geçebilir diğer sezonlara nazaran daha hareketli ve yoğun bir yaz dönemi bizi bekliyor olabilir.Piyasalar da  buna hazırlıklı olmalı yurt dışındaki gelişmeler bizim piyasaları direk etkilemeyecek olup bizim seçim öncesi ve sonrası bir yaz dönemi yaşayacağız gibi.

Tüm yazılarını göster