Bu düğüm bu hafta çözülür (mü?)

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Ligin 30. haftasında zirvedeki iki takım birden 3 puan kaybedince şampiyonluk düğümü çözülmek bir yana iyice karışmıştı. Sahip olduğu 60 puan ve elinde tuttuğu fikstür avantajıyla yarışta bir adım öne çıkan Sivasspor, cumartesi akşamı ne yapıp ne edip liderden puan koparmak zorunda olan İ.Büyükşehir Belediyespor ile karşılaşacak. Hem şampiyonluk yarışına hem de düşme hattına yapacağı etkiler bir yana bence bu maçı ilginç kılan başka özellikler de var. Bahsettiğim ilginç özellik ise İ.B. Belediyespor'un oyun kurgusunda gizli. Bu sezon bekleneni vermekten oldukça uzak kalan turuncu-mavili takım, gündemdeki maçlara kolaylıkla motive olabilmesi yanında lider Sivasspor'a ters gelebilecek futbol anlayışına da sahip. Peki, nedir bu futbol anlayışı?

Sorduğumuz soruya yanıt verebilmek için Sivasspor'un bu sezon puan kaybı yaşadığı maçlara odaklanmak şart. Kırmızı-beyazlılar Ankaraspor, Fenerbahçe veya en son şahit olduğumuz Gaziantepspor benzeri rakiplere karşı oyunun direksiyonunu elde etmekte iyiden iyiye zorlanıyorlar. Her ne kadar geçtiğimiz yıla oranla gücünden çok şey kaybeden bir Belediyespor gerçeği söz konusu ise de puan kaybına tahammülü olmayan Abdullah Avcı ve talebeleri oyunu kontrollerinde tutmak için "bol paslı ayağa oyun" silahına sarılacaklardır. Sivasspor'un tempoyu mütemadiyen düşüren bu tür rakiplere karşı maça ağırlığını koyamamasının nedeni orta alanda oyunu forse edebilecek yetenekteki futbolcularının azlığı. Bu nedenle düşük tempoda oynanan maçlarda golü bulana kadar epey zorlanıyorlar. Ancak pek çok maçta gördüğümüz gibi ilk golü bulan taraf Sivasspor olursa, açılan rakibi cezalandırmakta hiçbir sorun yaşamıyorlar. Açıkçası Erman ve İbrahim Akın gibi güçlü kontratak silahlarına sahip Belediyespor'un ilk golü bulması Sivasspor açısından işlerin sarpa sarması anlamına gelir. Zaten bu tespitleri Bülent Uygun da yapmış olsa gerek, son haftalarda takımını sahaya defans güvenliği yönünde ekstra tedbirler alarak sürüyor. Buna bir bakıma şampiyonluk stresinin kenar yönetim üzerine düşen gölgesi de diyebiliriz. Görüldüğü kadarıyla bu stres konusu kalan haftalarda çok önemli olacak.

Karşılaşmada tribünleri dolduracak Sivasspor taraftarları takımları açısından itici bir güç olabilirler ancak İ.B. Belediyespor da "taraftara hasret" bir takım olduğundan deplasman mevhumundan uzak bir ekip olduklarını belirtelim. Sivasspor'da sakatlıkları nedeniyle Gaziantepspor maçı kadrosunda yer almayan Sedat Bayrak ile Onur Tuncer de hafta arası antrenmanlara katılırken, Musa Aydın ve Kanfory Sylla hafif sakatlıkları nedeniyle salonda çalıştılar.

Sonuca yönelik bir tahmin yürüttüğümüzde Sivasspor'un puan kaybı yaşayabileceği bir maç öngörebiliriz. Ancak bu karşılaşmada sonuca etki edecek en önemli değişken ilk golü bulan takım olacaktır. Maçta ilk golü Sivasspor atacak olursa risk alacak Belediyespor'un defansı rakip forvetlere dayanamaz. Tam tersi şekilde skor üstünlüğünü İ.B. Belediyespor ele geçirecek olursa bu kez panik ve alınacak riskler İbrahim Akın faktörüyle birleştiğinde turuncu-mavili ekibin puan alma şansı oldukça artar. Bugünden kesin olan tek şey ise; Sivasspor'un olası puan kaybında Beşiktaş'ın bu kez ikramı geri çevirmeyeceği.

Ankaraspor - Beşiktaş

Tarih: 09.05.2009 Saat: 19.00

Stat: Yenikent Asaş Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 12°C

Geçen hafta aldığı derbi yenilgisi ve ortaya koyduğu kötü performansla büyük bir fırsatı elinin tersiyle iten Beşiktaş, Ankaraspor maçına yara sarma hedefiyle çıkacak. İki takımın bu sezon kupada ve ligde çokça karşılaşması, maçın gidişatına dair bazı tahminler yürütmemizi kolaylaştırıyor. Öncelikle Fenerbahçe yenilgisinin Beşiktaş üzerindeki etkilerinin pozitif yönde olacağını sanıyorum. Tecrübeli teknik adam Mustafa Denizli'nin aradan geçen bir haftalık sürede takımı rehabilite ettiğini varsayarsak, "Futbolcuların camiaya borçlu oldukları özrü Ankaraspor maçında dilemeleri mümkün" diyebiliriz. Sakatlanmasıyla Beşiktaş'ı büyük bir sıkıntıya sokan Nobre, bu karşılaşmada da takımdaki yerini alamayacak. Ayrıca Gökhan Zan'ın da sakat olduğunu biliyoruz. Tabii Fenerbahçe maçındaki performansına bakarak bunun siyah-beyazlılar açısından avantaj olduğunu söylemek de mümkün. İki takımın önceki karşılaşmalarında Ankaraspor'un orta alan hâkimiyetini kırmayı başaran Beşiktaş, bu hayati maçta da rakibini baskı altında tutarak sonuca gitmeyi başaracaktır. Gollü geçmesini beklediğim müsabakanın kazanan tarafı siyah-beyazlılar olur.

Kocaelispor - Trabzonspor

Tarih: 09.05.2009 Saat: 19.00

Stat: İsmetpaşa Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 19°C

Kocaelispor'un hedefsiz kalması ve kendini ispat arayışı bu maçta Trabzonspor'un en büyük handikabı olacak. Bordo-mavili takım kadro kalitesi bakımından elbette ki rakibine ağır basıyor ancak Kocaelispor cephesinden gelen haberler de kalan maçların hedef seçildiği ve onur mücadelesi yapılacağı yönünde. Flaş Kayserispor galibiyetiyle adeta yeniden doğan Trabzonspor'da Colman ve Umut'un hafif sakatlıkları bulunuyor. Cumartesi akşamı bu futbolcular yerine Alanzinho ve Selçuk'u izleyebiliriz. Rakiplerinin puan kaybını bekleyecek Trabzonspor zaman zaman zorlanacak olsa da maçı alır. Bu karşılaşma atılacak karşılıklı gollerle oldukça zevkli geçebilir.

Galatasaray - Ankaragücü

Tarih: 09.05.2009 Saat: 19.00

Stat: Kadir Has Stadı (Ceza)

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 15°C

De Nigris'i Galatasaray maçına yetiştirmeye çalışan Ankaragücü'nde Ceyhun'un sakatlığı da nüksetti. Cezası sebebiyle Ankaragücü maçını Kayseri'de oynayacak sarı-kırmızılı takım, Shabani Nonda ve Ayhan Akman'ın antrenmanlara dönüşüyle kadro sıkıntısını biraz olsun atlattı. Bu maç için puana şiddetle ihtiyaç duyan taraf Ankaragücü gibi gözükse de Bursaspor son dönemde yaptığı çıkışla hem Galatasaray'ı hem de Fenerbahçe'yi tehdit eder hale geldi. Bu sebeple Galatasaray'ın Ankaragücü önünde maça asılması gerekiyor. Basına yansıyan teknik direktör arayışları sarı-kırmızılı futbolcuları olumsuz etkilemezse maçtan galip ayrılacak tarafın Galatasaray olmasını bekliyorum.

Fenerbahçe - Denizlispor

Tarih: 09.05.2009 Saat: 19.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 17°C

Sakat ve cezalılardan yana dertli olan Denizlispor'un şiddetle puana ihtiyacı var. Fenerbahçe'de 13 Mayıs'ta oynanacak kupa finali sebebiyle antrenmanlara dönen Alex ve Önder'in bu maçta riske edilmeleri beklenmiyor. Finalde Beşiktaş ile yapılacak maç, futbolcuların Denizlispor önünde motivasyon kaybı yaşamasına sebep olabilir. Yeşil-siyahlı takım savunma güvenliğini ön plana alarak kontratak silahlarını kullanmak isteyecektir. Kapanan takımlara karşı zaman zaman zorlanan Fenerbahçe'nin Beşiktaş karşısındaki ayağa oyunu bu maçta çok fazla işlerine yaramayabilir. İlk yarının berabere bitmesi durumunda Denizlispor'un puan alma şansı artar.

Bursaspor - Konyaspor

Tarih: 09.05.2009 Saat: 19.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 18°C

31. haftanın programında belki de en favori takım Bursaspor. Eğer Ertuğrul Sağlam'a "Ivankov hangi maçta cezalı olsun" diye sorsaydık muhtemelen bu maçı işaret ederdi. Zaten gol yollarında büyük sıkıntı çeken Konyaspor'un bu maçta Veysel, Serhat, Bülent ve Ayman'dan yoksun oluşu karşılaşmadan puan alma ihtimallerini de neredeyse sıfıra indiriyor. UEFA Kupası için motive olan Bursaspor'un saldıracağı, Konyaspor'un ise savunmaktan başka çaresinin olmadığı bir maç bizleri bekliyor. Giray Bulak Bursaspor forvetlerine boş alan bırakmak istemeyecektir ancak Sercan, Rok ve Volkan gibi futbolcular kilidi açarak takımlarına 3 puanı getirirler.

Eskişehirspor - Antalyaspor

Tarih: 09.05.2009 Saat: 19.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 15°C

Arka arkaya kaybettiği puanlarla sıralamada adeta çakılan Eskişehirspor, 35 puanlı Antalyaspor ile son derece hayati bir maça çıkacak. Kırmızı-siyahlılarda kaleci Ivesa bu maçta da görev alamayacak. Buna karşılık Antalyaspor'da da Vahap ve Orhan Ak bu karşılaşmada forma giyemeyecekler. Takımların iç saha - dış saha performanslarını dikkate alacak olursak, ev sahibi Eskişehirspor'un öne çıktığını görüyoruz. Eskişehir'de bu maç için seferberlik ilan edilmiş durumda. Antalyaspor'un karşılaşmada gol bulması yüksek ihtimal ancak Rıza Çalımbay'ın talebeleri de gol yollarında zorlanmıyor. Gollü bir maç olur.

Gençlerbirliği - Hacettepe

Tarih: 09.05.2009 Saat: 19.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 16°C

İki Ankara ekibinden Gençlerbirliği bir an önce tehlike bölgesinden uzaklaşmayı hedeflerken, kardeşi Hacettepe ise prestij mücadelesine devam ediyor. Sakatlıklardan yana dertli Gençlerbirliği'nde Erkan, Jedinak, Yasir, Traore, Bilal ve Troisi'nin maçta oynama ihtimalleri yok denecek kadar az. Ufuk, Sandro ve Engin'den yoksun Hacettepe cephesinde geçen haftaki sonucun ardından moraller yüksek. Lige dair hiçbir iddiası kalmayan Hacettepe önünde Gençlerbirliği'nin ne yapıp ne edip 3 puan alması gerekiyor. Tecrübeli teknik adam Samet Aybaba takımını galibiyete ulaştırmayı bilecektir.

Kayserispor - Gaziantepspor

Tarih: 10.05.2009 Saat: 19.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 15°C

Pazar akşamının tek maçında ligin "tuzu kuru" iki ekibi karşı karşıya geliyor. Takımların ligde herhangi bir hedefinin olmaması gerginlikten uzak bir maçı beraberinde getirir. Tabata'dan sonra Beto'yu da kart cezası sebebiyle kaybeden Gaziantepspor gol yollarında zorlanabilir. Ayrıca J.Cesar da sakat. Kayserispor'un da zaman zaman gol sıkıntısı yaşadığını biliyoruz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken her iki ekibin de sahaya futbol oynamak için çıkacak oluşu. Bu sebeple beklentilerin aksine gol kısırlığı yaşanmayabileceğini düşünüyorum. 3 puan için favorim Kayserispor.

HAFTANIN HAKEMLERİ

9 Mayıs 2009 Cumartesi

19.00 Gençlerbirliği - Hacettepe   Selçuk DERELİ

19.00 Sivasspor - İ.B. Belediyespor   Bülent YILDIRIM

19.00 Ankaraspor - Beşiktaş    Halis ÖZKAHYA

19.00 Fenerbahçe - Denizlispor    Tolga ÖZKALFA

19.00 Galatasaray - Ankaragücü   Suat ARSLANBOĞA

19.00 Kocaelispor - Trabzonspor   Deniz ÇOBAN

19.00 Bursaspor - Konyaspor    Cüneyt ÇAKIR

19.00 Eskişehirspor - Antalyaspor   Yunus YILDIRIM

10 Mayıs 2009 Pazar

19.00 Kayserispor - Gaziantepspor   Fırat AYDINUS

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza tahtası

Sarı kart cezalıları: Dimitar Ivankov (Bursaspor), Emin Aladağ (Denizlispor), Ozan Özkan (Denizlispor), Ayman Abdelaziz (Konyaspor), Bülent Bölükbaşı (Konyaspor), Serhat Akyüz (Konyaspor), Veysel Cihan (Konyaspor).

Kırmızı kart cezalıları: Andre Beto (Gaziantepspor).

HAFTANIN MAÇI

Sivasspor - İ.B. Belediyespor

Tarih: 09.05.2009 Saat: 19.00

Stat: 4 Eylül Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 10°C

Tüm yazılarını göster