Bu demokratik terör örgütü durdurulmalıdır

Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Belki hepimiz gizli teröristiz

Belki hepiniz bir terörist örgütün üyesisiniz Belki  normal hayatta halim selim görünen komşunuz da bu örgütün üyesi.Hem de öyle bir terörist örgüt ki, kendi üyelerini ve üyelerin yakınlarını da hedef alabiliyor. Ayırım yapmadan öldürüp, yaralayabiliyor. Belki bu yazıyı okuyan siz veya ben  de bu terörün kurbanı olacağız. Yakınlarınız akrabalarınız arasında bu terörün muhakkak kurbanı vardır. Ya da  muhakkak olacaktır. Bu ne etkin bir terörist örgüt diyeceksiniz? Aynen öyle, etkin ve acımasız. Hangi hangi terörden, hangi örgütten söz ettiğimi belki tahmin ettiniz. Evet, trafik teröründen ve trafikteki teröristlerden  söz ediyorum.

Belki örgüt deyişimi yadırgayanlar olabilir. Örgüt, belli bir amacı ve belli bir yapısı olan insan topluluğuna denir. Acaba bu tanıma uyuyor mu trafik terör örgütü? Önce tanımın sonundan başlayalım. Bu teröristler insanlardan mı oluşmuş? Evet, insanlardan oluşmuş.  Gerçi otoyolda trafik sıkıştığında emniyet şeridine dalan tosuncuklara "vay hayvan, vay " diyerek, hayvanlara hakaret etme pahasına,  bu yakıştırma  yapılsa da, örgüt üyeleri insan. Peki örgütte amaç birliği var mı? Var. Bu örgütün tüm üyeleri ortak bir amaç çevresinde toplanmışlar. Hem de hiçbir organizasyona kısmet olmayacak bir bağlılıkla toplanmışlar. Amaç , ocak söndürmek. Klasik organizasyon kavramıyla biraz çelişiyor gibi görünen ise, bu terör örgütünün yapısı.  Yapı, demokratik bir yapı. Hiçbir kısıtlama yok. Ehliyet sahibi ya da ehliyetsiz herkes, bir direksiyonun başına geçerek bu örgüte katılabilir. Ve örgütün her üyesi tam yetkili.  İstediği an, istediği kişiyi öldürebilir.

Çözüm önerileri

Bu örgütün dağıtılması, bu teröre son verilmesi gerekiyor. Bu savaş, partiler üstü bir devlet politikası ile üstesinden gelinecek bir çaba istiyor. Bu çabaya da değer. Çünkü terörün açtığı yaralar ve verdiği zarar para ile ölçülemeyecek kadar büyük. Bunun için ne gerekli?

1.Önce inanç

Bu savaşı kazanmak için herkesin bu savaşın gereğine inanmış olması gerekir. İnanmak için ailenizden birisini, bir tanıdığınızı, bir sevdiğinizi bu teröre kurban etmeyi beklemeye  gerek yok.

2.Kararlılık

Trafik terörü ile mücadele kararı alındığında bu savaşın kazanılması için kararlı olmak gerekir.  Ama politikacının uzağı göremeyen miyop gözü bunu engelliyor. Örneğin, yakın geçmişteki bir olayı hatırlayalım. Minibüslerin ayakta yolcu almasını engellemek için yapılan kontrollere ve kesilen cezalara kızan minibüsçüler bir eylem yaparak bir yolu trafiğe kapamıştılar. Gözünü oy bürümüş politikacılarımız ön ayak olarak cezaları acilen indirdiler.. Daha aradan 3 ay bile geçmeden kırmızı ışıkta geçen bir minibüsün neden olduğu kazada 13 kişi öldü. Bu kadar kişinin ölmesinin en önemli nedeni de ayaktaki yolculardı. Yine her zaman ki başlıklar atıldı gazetelere, televizyon haberlerine. "Katliam gibi kaza." Şimdi elinizi vicdanınıza koyup sorun bakalım: Bu 13 kişinin katili sadece o sabıkalı minibüs sürücüsü mü? Yoksa trafik terörüne elinde yetki olduğu halde engel olmayan herkes mi?

3.Kurallar ve kurallara uymak

Trafik terörüne karşı savaş bir çok cepheden yürütülmelidir. "Efendim , her şeyin başı eğitim. Eğitim olmadan cezalar yararlı değildir" deyip topu taca atmak olmaz. Trafik ihlallerine karşı verilecek cezalar artırılmalı ve çekinilmeden uygulanmalıdır.Evet, eğitim önemlidir. Ama cezaların da eğitici ve caydırıcı rolü vardır. Trafik polisinden savcısına ve yargıcına, vekiline, bakanına, bakmayanına kadar herkes bu ulusal dava bilincinde hareket etmelidir.

Trafik kuralları herkes içindir. Herkes uymak zorundadır. Ve de en önemlisi emniyet görevlileri. Trafik kurallarına uymayanı yakalayacak olan polisin önce kendisinin o kurallara uyması, örnek olması gerekir. Ama ne yazık ki, bazı emniyet görevlileri kendilerini kurallarının üstünde görüyorlar. Örneğin, kırmızı ışık sanki onlara yanmıyor. Bir de tabi devlet böyüklerimizi koruyan koruma polisleri var;  Tanrı, bizi onlardan korusun. Öylesine hızla ve kural tanımadan gidiyorlar ki… İlk kez rastladığımda, herhalde korudukları kişiye bir terörist saldırı oldu, onu olay yerinden kaçırıyorlar demiştim. Ama her zamanki işgüzar halleri bu imiş. Sanırım çok fazla casus film seyrediyorlar ve her biri bir servet olan o jiplere binince kendilerini Kara Şimşek filminin kahramanı zannediyorlar. Önce tüm emniyet teşkilatının ciddi bir trafik eğitiminden geçirilmesi ve kurallara uymalarının sağlanması gerekir.

4.Eğitim , eğitim, eğitim

Herkesi çocukluktan başlayarak bir trafik teröristi olmayacak şekilde programlamayız. Trafiğin kuralları olduğu ve bu kurallara uymanın yaşamak veya ölmek arasında bir seçim olduğunu çocukluktan başlayarak beyinlere kazımalıyız. Ve bu eğitim hiç durmadan devam etmelidir. Trafik kuralını ihlal edene, kaza yapana eğitim zorunluluğu getirilmelidir. Örneğin, kırmızı ışıkta geçmiş kişinin bir daha bu suçu işlememesi için sıkı bir tedaviye ve eğitime ihtiyacı vardır. Bu hastalığı tedavi edilmeli, iyi olmadan  trafiğe çıkmasına izin verilmemelidir. Yukarda sözünü ettiğim kazada 13 kişinin öldüğü kazaya neden olan sürücü, bu konuda sabıkalı olduğu halde tedavi edilmeden sokağa salınmıştı.

Sonuç

Trafik terörüne dur demeliyiz. Bu terörün ateşi sizim yuvanıza da düşmeden, bir an önce buna bir çözüm bulmalıyız. Eğer sigara konusuna yanaştığı kararlılıkla bu belaya da el atarsa, bu hükümetin bunu çözeceğine inanıyorum.

Tüm yazılarını göster