ABD'nin New Orleans kentinin büyük kısmı, deniz seviyesinden 2-6 metre aşağıda. İçinden geçen nehir ve kıyısındaki deniz kabardığında sel kaçınılmaz. 2005 Ağustos'unda Katrina Kasırgası'yla şehrin bu bölümü sele gitti. 350 bin konut tamamen yıkıldı. 150 bin konut ağır hasara uğradı. Bölge, o gün bugündür yıkık. Sakinleri başka şehirlere göçtü.
Bölgede yeniden konut yapımına kimseler yanaşmazken, Brad Pitt bir vakıf kurarak buraya, "sele ve yeşil mimari ilkeleri"ne uygun konutlar yaptırmaya başladı. "Düzgün Yap" (Make It Right) Vakfı"na Pitt/Jolie, ceplerinden 3.5 milyon Dolar koydular.
Vakıf, selden yok olan bölgeye 12 değişik stilde 150 ev yaptırmaya girişti. Bunlardan 50'si bitti. Proje için 14 Amerikalı ve yabancı mimarlık/mütahitlik şirketiyle iş birliği yapılıyor. Aralarında, Almanya'dan Graft, Hollanda'dan MVRDV, Japonya'dan Shigeru Ban gibi yenilikçi mimarlık şirketleri var. Projeye, Bill Clinton'ın "Clinton Küresel Girişim (Global Initiative) Vakfı" da katkı sağlıyor.
Brad Pitt'in medyatik cazibesi sayesinde, bir çok şirket, evlerin yapımına ürün/hizmet bağışlıyor. Şöyle: Yapılacak evlerin "içini" etkileşimli gösteren bir web sitesinde şirketler, evin "içinde"dolaşarak, nereye ne tür katkı yapacaklarına karar veriyor.
Yenileşim açısından bu 150 ev, eskilere sadece tek bir konuda benzeyecek: Yıkılan evlerde, kapının önündeki verandada, akşamları oturulup sohbet edilir, gelen geçen seyredilirdi. Yeni evlerde bu özellik korunuyor.
Yenilikler listesindeki farkları kısa kesersek:
.Bölge tekrar sele uğrarsa diye evler yerden 3 metre yüksekte kazıklar üzerine yapıldı. Evin altı otopark olacak.
.Evde ısıtmada yeraltı su kaynakları. Ayrıca, su tankı kullanmadan su ısıtma düzeneği: Yoğuşmalı sistem.
.Elektrik için güneş panelleri. 3KW elektrik üretilebilecek.
.Çatı, daha az ısı emen bir metal alaşımdan yapılıyor. Bu, klima ihtiyacını azaltacak. Yağmur suyu daha kolay toplanacak. Her eve büyük bir su haznesi yapılıyor- bahçe sulamak için.
.Püskürtme köpükle izolasyon. Neme karşı önemler. Fiber çimento kullanımı. Çatlamaz, bozulmaz.
.Enerji tasarrufu amacıyla yapımda LEED Platinum düzeyi sağlanıyor. (LEED=Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik).
.Saatte 150 km hızla esecek yeni kasırgaya dayanıklı pencere düzeneği. Kurşun geçirmez yelekte kullanılan "Kevlar"dan pancurlar. Kasırgaya karşı, pencereyi tahta levhayla örtmeye son.
.Mümkün olan her yerde doğada çözünür materyal kullanılıyor.
.Çatıya çıkmak için merdiven. Eski evlerde çatıya açılan kapak yoktu. Selde tavan arasına çıkanlar, suyun daha da yükselmesiyle çatıya kaçamayıp boğuldular.
.Evler 150 bin dolara mal oluyor. Ev sahibi, bu paranın yüzde 85'ine kadarını afet sigortasından veya devlet yardımından ödeyecek. Gerisini borçlanacak.
Brad Pitt'in vizyonu sayesinde, şehrin bir bölümü yeni bir sele/kasırgaya hazırlıklı olarak yeniden ayağa kalkıyor. İşin anahtarı, yenileşimci vizyonerlikte. Vizyona para bulunur. Durgunluğa değil.