Böyle gol de olmaz, penaltı da Fenerbahçe de…

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Kadir Has Stadı'nda oynanan Kayserispor - Fenerbahçe karşılaşmasının ilk 45 dakikasında hakem Tolga Özkalfa'nın düdük konçertosunu dinledik. Tabii kulakları tırmalayan bu konçertoda hakem kadar sahadaki 22 futbolcunun da hakkını teslim etmek gerek. Futbolcular birbirlerine o kadar orantısız girdiler, forvetler ofsayt kuralı yürürlükten kalkmışçasına o kadar vurdumduymaz oynadılar ki, hakem de sıklıkla düdüğünü ağzına götürmek zorunda kaldı.

Başlama vuruşu öncesi sahaya çıkan takımları analiz ettiğimizde her iki ekibin de klasik dizilişlerine sadık kalarak oyun alanına yayılacağını düşünmüştük ama hem Christoph Daum hem de Tolunay Kafkas cephesinden bir takım yeni düzenlemeler geldiğini gördük. Basketboldaki tabirle oyunun sete döndüğü anlarda her iki takım da 4-4-2 dizilişini benimseyerek oynadılar. Fenerbahçe'de Güiza hedef santrfor görevini üstlenirken Kazım gezgin oynuyor, benzer biçimde Makukula'nın Fenerbahçe stoperleri arasına girdiği Kayserispor da Cangele'yi rakip yarı sahada dolaştırıyordu. Bahsettiğimiz gezgin isimler dışında gerek Güiza gerekse de Makukula partnerlerine eşlik ederek defansların arkasına sarkmaya çalışınca ilk yarı ofsaytı bol bir 45 dakikaya sahne oldu. Esasen "ısıran takımlar" şeklinde nitelenen bu iki takımın, orta sahada mücadeleye girmeyip çoğunlukla uzun topları tercih etmeleri de bu bölümdeki "keçi boynuzu" misali futbolun başlıca sebebi sayılabilir. Nitekim Kaysersipor'un yediği golü Souleymanou'nun hediyesi olarak görebiliriz ama durduk yerde topu amaçsızca ileri şişiren 78 model Kayserispor savunmasını da göz ardı etmemek lazım. "Bu nasıl gol, bu nasıl savunma?" diye kendi kendimize söylendiğimiz anlarda henüz 71. dakikadaki ultra-komik penaltı kararına şahit olmamış, hayretten küçük dilimizi de yutmamıştık.

İkinci 45 dakikaya hem Fenerbahçe hem de Kayserispor daha istekli başladılar ama bir türlü rakip gol bölgelerinde üretken olmayı başaramadılar. İlk yarıya nazaran bu devrede top orta alanda daha çok kalınca, ikili mücadeleler de daha fazla oldu. Ancak maçın son bölümünde gördüğümüz kadarıyla bu ikili mücadeleler aynı zamanda Fenerbahçe'yi epey yıprattı. Özellikle 71. dakikadaki penaltı sonrası moralman da süngüsü düşen sarı-lacivertli takımda Emre Belözoğlu haricinde ayakta durabilen futbolcu bulmak zordu. Fenerbahçeli taraftarlar Maldonado-Josico faciaları sonrası Baroni'ye sarıldılar. Üstelik belki de bu futbolcunun Kadıköy'de Arda ile olan münakaşasından memnun kaldılar ama ben hâlâ ilk haftalardaki tezimi savunuyorum: Baroni, Fenerbahçe kalibresinde bir ön libero değil. Fenerbahçe'nin gerek Gaziantepspor maçının son bölümünde sergilediği futbol gerekse de bu maçtaki son 20 dakika görüntüsü teknik heyet tarafından iyi etüt edilmeli. Tabii bir de şu var: Kayserispor, son 20 dakikada oyundan düşen Fenerbahçe orta sahasını çok kolay geçip birçok tehlike yarattı hatta maçı kazanacak pozisyonları buldu ama esasen puan kaybının reel sebebi Tolga Özkalfa'nın uydurduğu ucuz penaltıdır. En son bir Beşiktaş-Galatasaray derbisinde buna benzer penaltı uyduran Ali Aydın'ı hatırlıyorum ki, kendisinin meslekteki akıbeti pek hoş olmamıştı. Tolga Özkalfa'ya benzer bir uygulamayı öneriyor değilim ancak gereken yerlerden gereken uyarıları alması önemli. Tabii bir uyarıyı da Fenerbahçe takımına yapmak lazım. Rakip Galatasaray olunca coşacaksın, Anadolu statlarına çıkınca da golü atıp üstüne yatacaksın. Fenerbahçe tarihi böyle bir şampiyonluğu yazmıyor.

TEKNİK ANALİZ

(Antalyaspor-Bursaspor)

Bursaspor rüyadan uyandı

10. haftada biraz da hakem yardımıyla İ.B. Belediyespor'a gol yağdıran Bursaspor, hem bu müsabakanın hem de ikinci sıraya çıkmış olmanın getirdiği havayı uzun süre taşıyamadı. Antalyaspor önünde hiç mücadele etmeyen ve "Nasıl olsa kazanırım" düşüncesindeki Bursaspor'a karşılık özellikle ilk yarı itibariyle mükemmel oynayan ev sahibi ekip bir anlamda rakibini de rüyadan uyandırmış oldu. İlk yarıda bulduğu çok net pozisyonlarda farkı artıramayan Antalyaspor, ikinci yarıda hafta arası oynadığı kupa maçının fizik etkilerini yaşadı ve oyundan düştü. Ertuğrul Sağlam'ın 4-1-4-1'inde Batalla ve Ergic assolist rolüne soyununca tüm yük Hüseyin'e bindi. Antalyaspor ise diri olduğu anlarda 4-2-3-1 sisteminde orta alan kalabalığı yaratarak rakibini durdurmayı başardı. Maç berabere bitti ama bana sorarsanız 3 puan Antalyaspor'un hakkıydı.

Beşiktaş bir kez daha şansıyla

Turkcell Süper Lig'de 11. hafta karşılaşmasında Beşiktaş evinde, Ankaragücü'nü 1-0 mağlup etti. İnönü Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı da siyah-beyazlıların 1-0'lık üstünlüğü ile sona eren karşılaşmada ev sahibi takıma üç puanı getiren gol 16. dakikada genç oyuncu İsmail Köybaşı'ndan geldi. Bu galibiyet ile ligde oynadığı son 4 maçı kazanan, hükmen kazandığı Ankaraspor maçıyla da birlikte son 5 maçında 15 puan toplayan siyah-beyazlılar puanını da 21'e yükseltirken, Ankaragücü 12 puanda kaldı. Ancak bu göz alıcı seriye rağmen Beşiktaş'ın her an tökezleyebilecek hatta tepetakla gidebilecek bir oyun ortaya koyduğunu belirtelim. Mustafa Denizli bir an önce önlem almazsa kötü futbola bu kez kötü sonuçların da eşlik etmesi olasılık dâhilinde.

Denizlispor umut vermedi

Süper Lig'in 11. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor deplasmanda Denizlispor'u 1-0 mağlup etti. Hükmen kazandığı Ankaraspor maçı dışında galibiyeti bulunmayan yeşil-siyahlı ekip, yeni teknik direktörü Hakan Kutlu idaresinde çıktığı ilk sınavında da gülemedi. Bitiş düdüğünden sonra Denizlisporlu taraftarlar konuk takımı tribünlere çağırıp alkışlarken, kendi oyuncularını ve yönetimi protesto ettiler. Bu sonuçla İstanbul Büyükşehir Belediyespor puanını 18'e yükseltti. Denizlispor ise 6 puanla düşme hattından çıkamadı. Bu arada karşılaşma öncesi hakem Selçuk Dereli'ye küfür eden Denizlisporlu bir taraftar stat dışına çıkarıldı.

Gaziantepspor 5 dakikada kazandı

Turkcell Süper Lig'in 11. hafta karşılaşmasında Gaziantepspor, Diyarbakırspor'u 2-1 mağlup etti. Kamil Ocak Stadı'nda oynanan ve özellikle son bölümleri büyük bir heyecana sahne olan karşılaşmada, Gaziantepspor maçın son saniyelerinde attığı golle galibiyete uzandı. Diyarbakırspor 45. dakikada Adnan Güngör'ün attığı golle devreyi 1-0 önde kapadı. İkinci yarının bitimine doğru maç bu skorla sona erecek derken Gaziantepspor 88. dakikada Jorginho ve 95. dakikada Olcan'ın attığı goller ile 3 puanı alan taraf oldu. Bu galibiyetin ardından Gaziantepspor puanını 15'e yükseltirken, Diyarbakırpsor 12 puanda kaldı.

Manisaspor, Gençlerbirliği'ne patladı

Turkcell Süper Lig'de oynanan 11. hafta karşılaşmasında Gençlerbirliği, sahasında Manisaspor'u konuk etti ve mücadelede gülen taraf, 2-0'lık sonuçla Manisaspor oldu. İlk yarısı da Manisaspor'un 1-0'lık üstünlüğü ile sona eren maçta, konuk takımın gollerini 1. dakikada Ergin Keleş ve 51. dakikada Simpson kaydetti. Bu sonucun ardından tam 5 maçtır kazanamayan Manisaspor, sonunda galibiyetle tanıştı ve ligde 13 puana yükseldi. Üstüste ikinci yenilgisini alan Gençlerbirliği ise 16 puanda kaldı. Manisaspor, ligde önümüzdeki hafta sahasında Gaziantepspor ile karşılaşacak. Gençlerbirliği ise Bursaspor deplasmanına konuk olacak.

Kasımpaşa, galibiyeti koruyamadı

Evinde oynadığı karşılaşmada öne geçmeyi başaran Kasımpaşa, Eskişehirspor karşısında üstünlüğünü koruyamadı. Süper Lig'in kaliteli ekiplerinden Eskişehirspor, İstanbul deplasmanındaydı. İstanbul'a 3 puan için gelen kırmızı-siyahlılar, Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda Kasımpaşa ile karşı karşıya geldi. Ligde düşme korkusunu yaşamak istemeyen Kasımpaşa ilk yarıda Azar Karadaş'ın bulduğu gol ile öne geçti. İlk yarı Kasımpaşa'nın üstünlüğü ile sona erdi. Karşılaşmanın son dakikalarında kurduğu baskının sonucunu elde eden Eskişehirspor, Burak Yılmaz ile 1 puanı kaptı. Karşılaşmanın sonunda Kasımpaşa puanını 8'e Eskişehirspor ise 17'ye yükseltti.

Pansuman niyetine 3 puan

Süper Lig'in 11. haftasında oynanan karşılaşmada, Galatasaray sahasında Sivasspor'u konuk etti ve maçtan 2-0'lık galibiyetle ayrıldı. Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı da Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğü ile sona eren mücadelede, sarı kırmızılıların golleri 11. dakikada Shabani Nonda ve 45+1. dakikada Harry Kewell'dan geldi. Galatasaray bu galibiyetle, geçtiğimiz yıl kendisini kupadan eleyen ve şampiyonluk yolunda darbe vuran Sivasspor'dan rövanşı da almış oldu. Bu sonucun ardından Galatasaray, puanını 25'e yükseltti ve ikincilik koltuğunu Bursaspor'dan geri aldı. Muhsin Ertuğral yönetimindeki Sivasspor ise 7 puanda kaldı.

HAFTANIN TAKIMI: Manisaspor

HAFTANIN İNCİSİ: "Bilet paralarını geri vermeliyiz." Thomas DOLL

KARE AS: İsmail Köybaşı (Beşiktaş)

     Josh Simpson (Manisaspor)

     Barış Özbek (Galatasaray)

Herve Tum (İ.B. Belediyespor)

GOL KRALLIĞI:   7 Gol - Shabani Nonda (Galatasaray)

  6 Gol - Julio Cesar Sousa (Gaziantepspor)

  6 Gol - Ariza Makukula (Kayserispor)

  5 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

  5 Gol - Carlos Kahe (Gençlerbirliği)

  5 Gol - Gustavo Colman (Trabzonspor)

  5 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

         5 Gol - Harry Kewell (Galatasaray)

       4 Gol - Semih Şentürk (Fenerbahçe)

       4 Gol - Daniel Güiza (Fenerbahçe)

       4 Gol - Mustafa Pektemek (Gençlerbirliği)

       4 Gol - Andres Mendoza (Diyarbakırspor)

       4 Gol - Franco Cangele (Kayserispor)

  Takım  O   G   B   M    A     Y     P 

1 Fenerbahçe 11 9 1 1 22 7 28

2 Galatasaray 11 8 1 2 28 15 25

3 Bursaspor 11 7 2 2 25 10 23

4 Beşiktaş 11 6 3 2 11 6 21

5 Kayserispor 11 5 4 2 15 8 19

6 Trabzonspor 11 5 3 3 23 14 18

7 İ.B.B.Spor 11 5 3 3 13 18 18

8 Eskişehirspor 11 4 5 2 15 11 17

9 Gençlerbirliği 11 4 4 3 15 11 16

10 Antalyaspor 11 5 1 5 16 14 16

11 Gaziantepspor 11 4 3 4 14 15 15

12 Manisaspor 11 3 4 4 10 10 13

13 Ankaragücü 11 3 3 5 15 14 12

14 Diyarbakırspor 11 3 3 5 11 19 12

15 Kasımpaşa 11 2 2 7 11 19 8

16 Sivasspor 11 2 1 8 9 19 7

17 Denizlispor 11 1 3 7 9 19 6

18 Ankaraspor 11 0 0 11 0 33 0

HAFTANIN MAÇI

(Kayserispor - Fenerbahçe)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Kayserispor  :    32.050.000 Euro (28 Futbolcu)  Kayserispor  : 24,4

Fenerbahçe  :  118.850.000 Euro (28 Futbolcu)  Fenerbahçe  : 26,3

Tüm yazılarını göster