Boydak'ın büyümeyi hızlandıracak önerileri var

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, ekonominin yılda yüzde 6'lar dolayında büyümesi gereğine işaret ediyor. Ve de büyümeyi sağlayacak önerilerini açıklıyor.

Geçen hafta sonu Songül Hatısaru ile söyleşi yapan Mustafa Boydak iki önemli noktaya değindi. Mustafa Boydak parmağı taşın altında olan bir sanayici. Meslek örgütlerinde sözü geçen bir girişimci.

Bu nedenle önerileri önem taşıyor.

Boydak, geriye dönük olarak 2003 - 2007 yıllarını yansıtan bilançolarda görülen dağıtılmamış kar paylarının ödenmesinde stopaj kesintisi yapılmamasının ekonomik aktivitede canlanma yaratacağını söylüyor.

Diyor ki, "Ak Parti iktidara geldiğinde getirilen bir istisna ile, 2 yıllık süre için dağıtılan kar paylarından yüzde 15 oranındaki stopaj kesilmedi.

Bunun 2003 - 2007 yılını kapsayacak şekilde uzatılmasını istiyoruz. Temettü ödemelerinde stopaj kesintisi nedeniyle şirketler kar payı ödemeyi tercih etmiyor.

Bilançolarda tutulan bu kaynak da ekonomiye girmiyor.

Oysa bu kar paylarının ödenmesi özendirilirse ceplere girecek fonlar harcamaya, alışverişe yöneleceği için ekonomik canlanma yaşanacak.

Kaldı ki bu paranın KDV'si zaten alındı.

Uygulama hayata geçirilirse 5 milyar TL'lik bir alışveriş hacmi yaratacağını düşünüyoruz. Çünkü millet evinin içini düzeltecek, kanepe, televizyon alacak. Vergi kaybı doğmayacağı gibi oluşacak ekonomik canlanmadan da ilave vergi alınacak." 

Boydak, yatırımların teşviki amacıyla da teşvik kapsamında yapılacak yatırımlar içinde sürenin uzatılmasını öneriyor.

"Yeni yatırım teşvik uygulamalarının süresinin bir yıl daha uzatılmasını istiyoruz. Teşviklerin geçerli olması için yatırımlara 2010 yılı sonuna kadar başlanması gerekiyordu. 2010 yılının bitmesine üç aylık bir süre kaldı. Bizim hükümetimize önerimiz, bu kararın bir yıl daha ötelenmesi. Yapılacak yeni yatırımlarla binlerce kişiye yeni istihdam yaratılacaktır." diyor.

Parmağı taşın altında olan iş adamlarımızın ekonominin bütününü etkileyecek önerileri çok önemlidir.

Mustafa Boydak Kayseri gibi dinamik bir şehirde üretim yapıyor, üreticileri şemsiyesi altında toplayan örgütün başkanlığını yapıyor. Bunun için önerilerini iyi değerlendirmek gerekiyor.

Teşvik tedbirlerinde süre uzatma önerisi kolaylıkla uygulanabilecek bir öneridir. Kar paylarından stopaj kesilmemesi konusundaki önerisi kanun değişikliği gerektirecektir. Ama Hükümet önerinin yararına inanır ise bu değişikliği kısa sürede gerçekleştirmek mümkündür.

İşadamlarımızın meslek kuruluşlarının başındaki girişimcilerin bu tür yapıcı önerileri Hükümete yol gösterir. Ekonomide iyileşmenin kapısını açar. Ekonomide her tedbiri Ankara'da bürokratların ve politikacıların oluşturması beklenmemelidir. Ankara'da oturarak ekonomide hangi tedbirin ne sonuç vereceğini tam olarak bilebilmek imkansızdır.

Tabii ki iş çevrelerinden gelen her öneri mutlaka uygulamaya dönüştürülemez. Ama tartışılır. Olumlu ve olumsuz yanları masaya yatırılır. Olumlu yanları ağırlıkta ise uygulanır.

Tüm yazılarını göster