Borsalarda yön hala yukarı

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Adem ÖZEN  / ETİ YATIRIM

Geçtiğimiz hafta ABD borsalarında yeterince önemli ve fazla bir haber akışının bulunmaması, yayınlanan verilerin ise beklentilerden daha iyi gelmesi, global ekonomik büyümeye yönelik "sert iniş" senaryosunun ABD ve AB'li yetkililerin açıklamalarının ardından "yumuşak iniş"e dönmesi, Avrupa'daki stres testlerinin tıpkı ABD'de daha önce yaşandığı gibi piyasaları rahatsız ettirmeyecek sonuçlara sahne olacak bir durum olarak algılanması ve bu hafta yayınlanacak 2.çeyrek bilançolara yönelik olumlu beklentiler, global borsalarda %2 ila 6 arasında değişen oranlarda yükselişe neden olmuştu.

Global çapta ekonomik aktivitenin yılın ikinci çeyreğinde yavaşlayacağı beklentisi ve Avrupa'daki stres testleri, önceki hafta yurtdışı piyasalarda negatif hava oluşturmuştu ama görüyoruz ki Avrupa'daki stres testlerini piyasa oyuncuları, ABD'deki gibi göstermelik bir uygulama olarak görüyor ve global ekonomideki yavaşlamanın ikili dip oluşturmayacağını düşünüyorlar ve Alcoa ile başlayan bilanço döneminin pozitif havasını satın alıyorlar (Dow Jones Sanayi Endeksi'nde işlem gören şirketlere ilişkin kar tahminindeki artış oranı %16, S&P 500 endeksinde ise %25 civarında bulunuyor).

25 Haziran'da ABD'de açıklanan ilk çeyrek büyüme verisi %2.7 ile beklentilerin altında kalırken, 2. çeyrekte ekonominin biraz daha zayıfladığını biliyoruz ama ABD'li şirketlerin karlılık ve satışlara ilişkin tahminleri bunun tam tersini söylüyor. Bize ters gelen bu tezat duruma rağmen nasıl bu şekilde tahminler yapılabiliyor bilemiyoruz ama piyasa oyuncuları olumluyu fiyatlandırmak istiyor ve bu haftadan itibaren neler olacağını her beraber göreceğiz.

Bugünden itibaren açıklanacak bilançolarda ise, salt net kar rakamının piyasa beklentilerinden iyi gelip gelmediğine odaklanmak yerine, dip notlara ve şirket yöneticilerinin uzun vadeli görüntüye ilişkin açıklamalarına bakılmalıdır. Bu çerçevede haftanın önemli bilançoları arasında; Alcoa (B: 0.12 $), Intel (B: 0.43 $), Google, JP Morgan (B: 0.71 $), Bank of America (B: 0.20 $), General Electric'i (B: 0.27 $) sıralayabiliriz. Özellikle bilançoların piyasalara yön vereceği bu hafta, ekonomik veriler de yakından takip edilmelidir. Geçen haftadan farklı olarak önemli ve sayıca fazla görünen makro veriler, global ekonominin gidişatı konusunda fikir vereceğinden özellikle "A" ve "B" önem derecelerine sahip perakende satışlar, enflasyon, sanayi üretimi, kko, tüketici güveni birebir izlenmelidir. Yurtiçinde önemli bir gündem maddesi olarak görülen "Mali Kural"ın bulunması her ne kadar pozitif bir unsur olsa da, buna dair beklentilerin önceki haftalarda fiyatlandırılması nedeniyle sadece günübirlik yükselişlerde etkili olacağını düşünüyoruz. Bütün bu anlattıklarımız çerçevesinde, iyi geleceği tahmin edilen 2. çeyrek bilançolar, Mali Kural ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırım beklentisinin olumlu havasının satın alınmak isteneceği düşüncelerimize bağlı olarak IMKB'de mevcut pozitif havanın korunma çabasının yaşanacağını tahmin ediyoruz.

Tüm yazılarını göster