Piyasalarda algılamaların bozulduğu günler yaşıyoruz. TL; dolar ve euro karşısında yeni rekorlar kırarken, gösterge tahvil faizleride yüzde 14 seviyesinin üzerine çıkarak yeni yüksekler oluşturdu. CDS primleri de 220 seviyelerine geldi. Bütün bunlar piyasalara yönelik risk algısındaki bozukluğa işaret ediyor. Bunların sonucunda Borsa Endeksi gelen satışlarla 105 bin desteğinin altına gerileyerek 103 bin seviyelerine düştü. Yeniden bu seviyelerden tepki yükselişleri göstermeye çalışıyor. Ancak risk algısında iyileşme oluşmaz ise bu tepkiler zayıf kalabilir ve 100 bin kritik desteğinin test edilme olasılığı devam edebilir.
Piyasalardaki bozulmada politik ve jeopolitik risklerimizin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde görülen fon çıkışlarının da etkisi bulunuyor. Bütün bunların bileşiminde TL varlıklarda sert hareketler görülüyor.
Döviz kurlarında ve faizlerde daha ılımlı seyirlerin oluşması algılamalarında düzeldiğini gösterecek. Ancak şimdilik böyle bir sinyal mevcut değil. Diğer yandan bu durum borsa üzerinde de baskı yaratmayı sürdürebilir.
Borsada yaşanan düşüş aslında uzun vadeli yatırımcılar için güzel fırsatlar veriyor. Güçlü bilançoya, iyi büyümeye sahip pek çok şirket bu satışlarla birlikte cazip fiyatlardan alım fırsatı verecek görünüyor. Borsada bilançolar halen güçlü ve son çeyrek bilanço beklentileri son satışlarla fiyatı düşen iyi şirket hisselerinde iyi bir tepki fırsatı verebilir.
Aslında böyle düşüşler yatırımcıların ellerindeki zayıf hisseleri daha iyi hisseler ile değiştirmesi için bir fırsat yaratmakta. Diğer yandan eğer uzun vadeli yatırımcı iseniz bu düşüşlerde fazla canınızı sıkmaya gerek yok. Eğer sahip olduğunuz şirket temeli sağlam, büyüyen ve sektöründe önemli bir oyuncu ise fazla endişeye gerek kalmayabilir. Bu piyasalarda pek çok kötü dönem yaşandı ve uzun vadeli düşünen yatırımcılar hepsinden karlı çıktılar. Ancak kısa vade düşünenler ve bu düşüşlerde panik havasına girenler maalesef kaybettiler.