Borçlanma faizindeki düşüş aralığa mı kaldı?

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, klasik söylemle ifade edelim; "sürpriz yapmadı" ve faiz koridorunu beklenen şekilde daralttı.

Para Politikası Kurulu, dünkü toplantısında politika faizini yüzde 5.75'te yine sabit tuttu. Zaten politika faizinde bir değişiklik beklentisi yoktu.

Kurul, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 9.5'ten yüzde 9'a çekti. Yüzde 5 olan borçlanma faiz oranı ise değiştirilmedi. Yani faiz koridoru biraz daha daraltılmış oldu. Faiz koridorunun hem borç verme, hem borçlanma faiz oranları aşağı çekilmek suretiyle daha aşağıda oluşturulabileceğine dönük beklenti ise gerçekleşmedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, dünkü toplantısında açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma olanağı faiz oranını yüzde 9'dan yüzde 8.5'e, geç likidite penceresi çerçevesinde uygulanan borç verme faiz oranını da yüzde 12.5'ten yüzde 12'ye düşürdü.

İki seçenek vardı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantıda iki seçenekten birini tercih edeceği hemen hemen kesin gibiydi. En azından beklenti bu yöndeydi.

Birinci seçeneğe göre, Merkez Bankası faiz koridorunu daraltacaktı; bu da borç verme faiz oranı bir miktar aşağı çekilerek yapılacaktı. Nitekim yapılan bu oldu.

İkinci seçeneğe göre ise koridor daraltılmayacak, ancak daha aşağıda oluşturulacaktı. Bu durum, hem borç verme, hem borçlanma faiz oranları aynı düzeyde aşağı çekilmek suretiyle gerçekleştirilecekti.

Tahminler bu iki seçenek üzerinde yoğunlaşıyordu yoğunlaşmasına ama, Merkez Bankası'nın daha önce vermiş olduğu mesajlar, ikinci seçeneğin pek de gündemde olmadığının işaretini taşıyordu.

Para Politikası Kurulu'nun ekim ayı toplantısından sonra yapılan açıklamada bu konuda kesin mesajlar verilmişti. Biz de bu duruma dünkü yazımızda işaret etmiştik.
Kurulun, dünkü toplantısından sonra yapılan açıklamada ise bu kez farklı bir yaklaşım sergilendi.

Borçlanma faizi

Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısından sonra yapılan açıklamada; "Önümüzdeki dönemde, finansal istikrar açısından gerekli görülmesi halinde politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin gündeme alınabileceği ifade edilmiştir" denildi.
Böylece, aralık ayında yapılacak toplantıda hem halen yüzde 5.75 olan politika faizinin, hem yüzde 5 olan borçlanma faizinin bir miktar aşağı çekilebileceğinin işareti verilmiş oldu.

Borçlanma faizi aşağı çekilirken borç verme faizi sabit tutulmak suretiyle bandın genişletilmesine meydan verilmesi neredeyse olanaksız. Dolayısıyla aralık toplantısında hem borç verme, hem borçlanma faizinin aşağı çekilmesi olasılığı güçlendi. Buna göre, dünkü karar sonrasında 4 puana indirilmiş olan koridor aralık toplantısında ya sabit kalacak; ama, daha aşağıda oluşacak; ya da daha aşağıda oluşacak koridor biraz daha daraltılacak.

ROK artırıldı

Merkez Bankası rezerv opsiyonu katsayılarını TL yükümlülüklerin döviz olarak tutulabilecek yüzde 40'lık ilk dilimden sonra gelen dilimlerinde 0.1 puan, altın olarak tutulabilecek bütün dilimlerde 0.2 puan artırdı.

Bankaların söz konusu olanağı istikrarlı bir şekilde kullandıklarına dikkat çekilen açıklamada, yararlanma oranının dövizde yüzde 90.5, altında yüzde 90.2 düzeyinde bulunduğuna dikkat çekildi. Mevcut olanak çerçevesinde TL karşılıklar için 28.5 milyar dolar ve 11 milyar dolar karşılığında 198 ton altın tutulduğu belirtildi. Yapılan son değişiklikle getirilen olanağın aynen kullanılması halinde Merkez Bankası rezervinde yaklaşık 500 milyon dolar, altın rezervinde ise 1.8 milyar dolar değerinde 33.1 ton artış olmasının beklendiğine işaret edildi.

Tüm yazılarını göster