Kalkınma Ajansları, ülkenin yeni yatırım heyecanına ortak olmaya çalışan etkili bir yapı oldu. Ancak ilk dönemlerdeki heyecanı kaldı mı, kalmadı mı tartışmaları bir yana ben bugünkü yazımda Gaziantep merkezli Adıyaman ve Kilis hizmet bölgesi olan İpekyolu Kalkınma Ajansı’nda (İKA) olan biteni dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
Genel Sekreter Burhan Akyılmaz’ın Genel Sekreterliğe getirilmesiyle ajansın çalışmaları hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olduk desek yeridir. Özellikle de son dönem Gaziantep ağırlıklı üç kentte devam eden tüm önemli yatırımların altında hep Ajansın desteği olduğunu görüyoruz. Nedir bu destekler ile yürütülen projeler derseniz bahsedeyim biraz:
Gaziantep Ticaret Borsası tarafından yürütülen Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası Projesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Merkezi Biyogaz Üretim Tesisi Projesi, Gaziantep Üniversitesi tarafından yürütülen Ayakkabı Test Laboratuvarı ve Akreditasyon Merkezi Projesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından yürütülen Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi Projesi. Daha devam etmek gerekirse Gaziantep Sanayi Odası tarafından yürütülen Gaziantep Mesleki Eğitim Kompleksi Projesi, Kilis’te Kocabeyli - Karaçavuş – Süngütepe ve Saatli Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yürütülen Organik Zeytinle Gelen Sağlık, Sofralarda Salamuralık Projesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından yürütülen Akıllı Referans Bina İnovasyon Merkezi Projesi, Adıyaman İl Özel İdaresi koordinasyonunda Adıyaman Belediyesi, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası, Adıyaman Üniversitesi ve Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ortaklığında yürütülmekte olan Adıyaman Sanayisini Geliştirme Merkezi Projesi ve Gaziantep Sanayi Odası tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde yürütülmekte olan ‘Kadın Girişimci Destek Merkezi Projesi. Ek bilgi, “Kadın Girişimcilik Destek Merkezi” ne 18-50 yaş arası, imalata yönelik iş fikri için gerekli özsermayenin bir kısmına sahip Gaziantepli kadınların 20 Nisan tarihine kadar Gaziantep Sanayi Odası’na başvurması bekleniyor.
Ajans, şimdiye kadar 879 proje ile bölgede toplam 241,5 milyon TL’lik yatırımın hamisi olmuş durumda. Bu yıl da “Gastronomi Turizmi Sonuç Odaklı” ve “Tarımda Rekabetçilik Sonuç Odaklı Program” kapsamında hazırlanan toplamda 24 milyon TL’lik bütçe ile mali destek programa çıktı. Yatırımcılarının başvurularını 18 Mart itibari ile tamamlayan Ajans, şimdi değerlendirme aşamasında ve iki ay içerisinde destek almaya hak kazanan projeleri açıklayacak.
Ayrıca bölge ihracatına katkı sunmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyen İKA, geçtiğimiz aylarda Pakistan-Türkiye İş ve Yatırım Forumu düzenledi ve önemli bir iş birlikteliğine imza attı, önümüzdeki aylarda da Körfez ve Kuzey Afrika ülkelerine yönelik bir dizi etkinlik için hazırlık yapıyor.
İKA’yı ön plana çıkaran en önemli farkta sanırım güler yüzlü, yeniliğe açık, paylaşımcı, üretken bir ekibe sahip olması. Bu nedenle “Marifet iltifata tabidir” diyerek başta genel sekreter olmak üzere tüm ekibi tebrik ediyor ve bölgeye katkılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum.