Boğaziçi; Tekfen’le güçlenecek 'içeri'deki bilgi 'dışarı' çıkacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Tekfen Holding ve Boğaziçi Üniversitesi “powered by Tekfen” mottosuyla hayata geçirdikleri iş birliği kapsamında, bilginin herkese ulaşmasına; uzlaşı, hoşgörü, çokseslilik ve karşılıklı anlayış kültürünün gelişmesine katkı sağlayacak.

Tekfen Holding’in üç kurucu ortağından biri olan rahmetli Feyyaz Berker, Türkiye’de eğitim dendiğinde ilk akla gelen isimlerden biridir.

Tekfen Holding kurulduğu günden bu yana, bilim, kültür ve sanata verdiği desteklerle, yaşadığımız dünyanın son dönemde en fazla ihtiyaç duyduğu demokrasi, hoşgörü, uzlaşı kültürü, açık diyalog, centilmenlik ve çok seslilik değerlerini yaşatmayı hedefliyor.

Tekfen Holding’in Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hayata geçirdiği son proje de bu yönde atılmış çok önemli bir adım. Projenin adı “powered by Tekfen.”

Tekfen Holding, “powered by Tekfen” mottosuyla Boğaziçi Üniversitesi’nin entellektüel canlılığının bir ürünü olan BU+ kapsamındaki Boğaziçi Chronicles, Boğaziçi Lectures Feyyaz Berker Series ve Açık Ders etkinliklerine destek olacak.

Boğaziçi Yale’den daha yüksek bir etki faktörüne sahip

Tekfen Holding kurucularından rahmetli Feyyaz Berker ve Ali Nihat Gökyiğit’in Robert Kolej, bugünkü adıyla Boğaziçi Üniversitesi mezunları. Dolayısıyla Tekfen ve Boğaziçi Üniversitesi arasındaki ilişki çok eskiye dayanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın dile getirdiği gibi; “Boğaziçi Üniversitesi’ne verdiği destekle eğitimin yaygınlaşmasına katkı sağlayan Tekfen Holding, Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığına kavuşmasında da çok önemli bir misyon üstleniyor.”

Bu misyonun bir diğer kolu da Boğaziçi Üniversitesi’ne ait. Prof. Dr. Özkan’ın verdiği bilgiye göre, Boğaziçi Üniversitesi dünyanın önde gelen üniversiteleri ile aynı etkiye sahip; hatta yarattığı etki faktörü Yale Üniversitesi’ni bile bırakıyor.

Nitekim; Boğaziçi Üniversitesi sahip olduğu bu etkiyi ve entelektüel canlılığı kampüs dışına çıkarmak ve ülke genelinde yaygınlaştırmak hedefiyle, bir süre önce “dışarı”yı “içeri”ye davet etmeye ve bu birleşmeden ortaya çıkan sinerjiyi tüm kampüslere yaymaya karar verdi.

Bu kapsamda hayata geçirilen BU+; dünyanın önde gelen bilim insanlarının davet edildiği Boğaziçi Lectures;,kültür ve sanat insanlarının belirli bir süre kampüste kalarak zamanın tanıklığını yaptıkları Boğaziçi Chronicles; ve üniversitedeki akademisyenlerin hazırladığı güncel bilim derslerinin çeşitli belediyelerle girişilen ortak projelerle kamuya ulaştırıldığı Açık Ders etkinliklerinden oluşuyor.

Hedef; uzlaşı, hoşgörü ve karşılıklı anlayışı yaygınlaştırmak

Boğaziçi Üniversitesi Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Yenal’ın ifade ettiği gibi, Tekfen Holding ile gerçekleştirilen işbirliğinin en önemli hedeflerinden biri “uzlaşı kültürünün gelişime katkı sağlamak”; “çatışmaların yerini hoşgörü ve karşılıklı anlayışa” bırakmasını sağlamak. Çünkü siyasi ve ekonomik çalkantıların, kültürel ve sosyal gerginliklerin hızla yükseldiği bir dönemde, birbirimizi dinlemeye, birbirimizden öğrenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Tartışma ortamının gelişmesine katkı sağlayacak

“Boğaziçi Lectures” adıya başlayıp “Boğaziçi Lectures Feyyaz Berker Series” olarak devam edecek olan programın amacı, dünya çapında önde gelen düşünürleri Boğaziçi Üniversitesi çatısı altında bir araya getirmek, güncel, toplumsal ve bilimsel konularda hem iç hem dış kamuoyu genelinde tartışma ortamının gelişmesine katkıda bulunmak. Programın sonbahar döneminde ilk konuğu Astrofizik Profesörü Feryal Özel olacak. Özel, 10 Nisan’da dünyada ilk kez kara deliğin görüntülenmesini sağlayan 200 bilim insanı içindeki tek Türk bilim insanı.

“İstanbul günlükleri”ni dünya ile paylaşacak

Ülkemizin kültürel hayatına katkı sağlamak için tasarlanan Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası misafir programı “Boğaziçi Chronicles” kapsamında, dünyaca ünlü kuramcı ve kültür sanat insanları üniversite kampüsünde seminerler, performanslar ve atölyeler düzenliyorlar. Bu sayede öğrenciler ve kamu ile buluşuyorlar; yaratıcılıklarını ve düşünsel birikimlerini İstanbul’un kültürel ortamında yeni üretimlere dönüştürüyorlar, deneyimlerinin günlüğünü tutuyorlar ve bunu günceler düzenleyerek yayımlıyorlar. Boğaziçi Chronicles’ın ilk konuğu Magnum Fotoğraf Ajansı fotoğrafçılarından Nikos Economopoulos olacak. Ünlü fotoğrafçı 20-30 Ekim tarihleri arasında sokak fotoğrafçılığı atölyesi düzenleyecek.

Bilimsel merak ve özgür düşünceyi ülke genelinde yaygınlaştıracak

Boğaziçi Üniversitesi’nin sosyal, beşeri ve fen bilimlerini kapsayan “Açık Ders” seminer dizisinin hedef kitlesini meraklı toplumun her kesiminden insanlar oluşturuyor. Açık Ders programı; bilimsel merak, özgür düşünce ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına katkıda bulunacak bilgi ve tartışmaları toplumun her kesimine ulaştırmayı hedefliyor. Açık derslerin ilki Kasım-Aralık aylarında Malatya’da gerçekleşecek. Derslerin konu başlıkları: “İklim daha fazla değişik mi? Peki biz biraz?”, “Yeni gelişmeler ilaç gibi gelecek. Kanserle mücadelede elimizde neler var?”, “Mikroküreciklerle aşının yolculuğu” olacak.

Tüm yazılarını göster