Bitkisel üretim ithalat gereğini azaltamıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2014 yılı bitiyor. Tarladaki, ağaçtaki tarım ürünleri toplandı. İyi de acaba bu yıl tarladaki tahıl ve sebze üretimi ile ağaçlardan toplananlar bir önceki yıla göre arttır mı azaldı mı? 

Bazı tarla ürünlerini talebi karşılamadığından bunları ithal ediyoruz. Acaba 2014 üretimi ithalatı azaltacak mı, artıracak mı? 

2013 yılında kendi üretimimiz eksik kaldığından veya beklenen kalitede olmadığı için farklı özelliklerde 4 milyon ton buğday 1.5 milyon ton mısır, 1.5 milyon ton yulaf, 2.5 milyon ton ayçiçeği, 300 bin ton arpa, 1.5 milyon tona yakın çekirdekli pamuk, kuru fasulye, pirinç, nohut, mercimek, susam ithal etmiştik. 

İşte bunun içindir ki 2014 üretim tahminleri önemli. 

Yapılan tahminlere göre bu yılın buğday üretimi 2013 yılının yüzde 13.8 oranında gerisinde kalıyor. Buğday üretimi 19 milyon ton. 6 milyon tona yakın mısır üretimi var. 

Arpa, çavdar, yulaf üretimi de 2013 yılının gerisinde. 

Bizim için önemli olan Ayşe Hanım Teyzemin tenceresine giren pirincin durumu. Bu yıl çeltik üretimi artmadı azaldı. Demek ki pirinçte gene ithalata bağımlı olacağız. 

Kuru fasulye ve nohut üretimi 2013 yılının üzerinde ama mercimekte önemli bir azalma var. 

Bitkisel yağ açığımız devam edecek. Ayçiçeği üretiminde yüzde 7’yi aşan bir artış görülüyor ama, diğer yağlı tohumların üretimi geriledi. 

Sanayicimiz için önemli olan pamuk üretimidir. 2 milyon 350 bin ton kütlü, çekirdekli pamuk ürünü tahmini var. Bu rakam geçen yıl üretiminin yüzde 4 üzerinde olsa da iç talebi karşılayamıyor. 

Tütün üretimi giderek sona erecek gibi. 2013 yılında 90 bin ton olan üretim 2014 yılında yüzde 22 azalarak 70 bine gerilemiş durumda. Bir zamanlar tütün temel tarım ürünümüz, ihraç ürünümüzdü. 

Haşhaş kapsülü, ilaç sanayi için kontrollü olarak üretiliyor. Üretim yüzde 15 gerileme ile 16 bin tona düştü. 

Üzüm kurutulmak için üretiliyor. Sofralık olarak üretiliyor. Şimdilerde şarap sektörünün talebi var. 

Yıllık üretim 4 milyon tona ulaştı. Üzümün kardeşi incirde üretim yılda 300 bin tonlarda dolanıyor. 

Bu yıl 1 milyon 700 bin ton portakal, 1 milyon ton mandalina, 725 bin ton limon, 230 bin ton greyfurt ürünü elde edeceğiz. 

İlginç olan hava şartları sonucu bu yıl elma üretiminde yüzde 20 dolayındaki azalma olmasına rağmen, elma üretiminin 2.5 milyon ton ile portakal ve mandalinanın toplam üretim rakamına yetişmesi. 

Fındık üretimi yüzde 25 geriledi 412 bin ton olarak tahmin ediliyor. Buna karşılık üretimde yüzde 14’e yakın gerilemeye rağmen ceviz üretimi fındığın yarısı büyüklüğüne ulaştı. 182 bin ton ceviz üretiyoruz. 

Nar ve çilekte talebe bağlı olarak üretim artışı devam ediyor. Yılda 400 bin ton nar, 375 bin ton çilek üretiyoruz. Bu yıl kiraz üretimi 450 bin ton, kayısı üretimi 270 bin ton olarak tahmin ediliyor.

Tüm yazılarını göster