Birleşmeyiz, tamamlarız

Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Geçtiğimiz hafta “destek de zor, birleşme de” başlıklı yazıma Pazartesi gününden itibaren çeşitli tepkiler aldım. İlk telefon açan Otomotiv Distribütörleri Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar oldu. “Birleşme zaten mümkün olamaz. Biz birbirimizi tamamlıyoruz” diyen Aybar, şöyle devam etti:

“Bu derneklerin birleşmesi zaten mümkün değil. Biz bir bütünün birbirini tamamlayan parçalarıyız. Hepimizin ayrı öncelikleri var. Üyelerimizin taleplerinin farklı olması normal. Ancak, bu dönemde en büyük önceliğimiz hükümetin sektörümüze destek olması. Bu konuda da tüm dernekler bu amaç doğrultusunda ortak hareket ediyoruz.

Ankara’daki tüm temaslarımızda taleplerimizi birbirimizle konuşarak, eksik ya da güçlü olduğumuz yanlarda birbirimizi tamamlayarak yürütüyoruz. Görüşmelerin detaylarına yönelik bilgi verilmeyişi ise kamuyonda hatalı beklentilerin yaratılmaması nedeniyledir.”

Kendisine, “Yazdıklarımda maddi bir hata, yanlış bir bilgi, düzeltilmesi gereken bir nokta varsa, bunu düzeltebileceğimi” aktardığımda, “Hatalı bir bilgi olmadığını sadece yorumlarıma katılmadığı noktaları açıklamak için aradığını” söyledi. Daha sonra kendisi sektörün geneline ve geleceğine yönelik sohbetimiz tıpkı yıllardır yaptığımız gibi devam etti.

Hafta ortasında ise Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer’den bir açıklama geldi . Sektörün tedarik zinciri içinde yer alan sanayi ve ticaret kesimlerini temsil eden tüm kuruluşların eylül ayından bu yana tamamen “ortak hareket” ederek temasların üst düzeyde devam ettiklerinin belirtildiği açıklamada, girişimlere TOBB ve TİM’in destek verdiği vurgulanmıştı.

“Devam eden müzakere süreci ile ilgili ayrıntıların şimdilik kamuoyu ile paylaşılamayacağını anlayışla karşılayacağınızı ummaktayız” şeklinde devam eden açıklamada, benim en çok eleştirdiğim “tüzel ya da şahsi çekişmeler ve iletişim eksikliği konularına” yönelik de şu ifadeler yer alıyordu: “Bunun dışında size gelen bazı açıklamaların, sektör kuruluşlarının bu “ortak girişimi” ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Sektörün sorunları ile ilgili olarak çaba gösterdiğiniz, hatta sektöre yön verdiğiniz ve yol gösterdiğiniz iddiası ile eksik ve yanlış bilgiye dayalı bu yorumlarınızın uyuşmadığını üzülerek izlemekteyiz. Bu gibi haberlerin sorunun çözümüne hiçbir katkı sağlamayacağını da vurgulamak isteriz.”

Bu açıklamayı çok büyük saygı duyduğum yıllarını bu sektöre adamış Ercan Tezer’in ve Otomotiv Sanayi Derneği adına köşeme taşıdım. Benim yorum yapma hakkım olduğu gibi sektörün Ercan Hoca’sının da yorum yapma hakkı var ve buna saygı duyuyorum. Ancak, bir noktada yaptığı tespite katılmam mümkün değil. Ercan Tezer’in “sektörün sorunları ile ilgili olarak çaba gösterdiğiniz, hatta sektöre yön verdiğiniz ve yol gösterdiğiniz iddiası” cümlesine kesinlikle katılmıyorum.

Benim yön vermek, yol göstermek, sorun çözmek gibi bir iddiam yok ve olmadı. Eğer sektöre yön verebilecek kapasitede ve yetkinlikteysem ne mutlu bana.

Benim iddiam, sektördeki gelişmeler, duyumları, geleceğe yönelik projeksiyonları en doğru ve tarafsız şekilde aktarmak yönünde çalışmaktır. Amacım, hükümet, dernekler, firma sahipleri, yan sanayiciler, bayiler, tüketiciler, yöneticiler, çalışanlar vs...Kim olursa olsun objektif olarak olarak sektöre yönelik açıklamaları kağıda dökmeye çalışmaktır. Bu noktada, irili-ufaklı herkese söz hakkı tanıyoruz. Bunu yaparken bazı derneklerin hoşuna gitmeyen açıklamalara da yer verebiliyoruz.Kimi zaman yan sanayicileren mikrofon uzatıyoruz, kimi zaman ithalatçılara.

Kimi zaman servisler hakkında yazılar yazıyoruz, kimi zaman tüketicilerin taleplerini aktarıyoruz. Güzellikleri aktardığımız gibi bazen de sektöre zarar verebilecek haberleri de aktarıyoruz. Bunların hepsini yaparken de tamamen “gazeteci refleksleri” doğrultusunda hareket ediyoruz. Eğer bu çerçevede hareket ederken, bana aktarılanlara dayanarak OSD’nin belirttiği gibi eksik ya da hatalı bir bilgi verirsem, hemen düzeltmeye hazırım. Ama, konu yorumsa o zaman durum farklı...

Bu hafta kritik

Sayfanın manşetinde yer alan Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın açıklamalarından yola çıkarak, sektörün beklediği destek paketi konusunda bu hafta bir açıklama yapılabileceği belirtiliyor. Ankara’da görüşmelere katılan isimlerden aldığım bilgilere göre, bu hafta içinde otomotive yönelik paket açıklanacak. Paketin detayları hakkında ise net bir bilgi henüz yok.

Tüm yazılarını göster