Bir yılda 1 milyona tarım dışında iş bulmak iyi bir şey

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com


 
Mart ayı işgücü istatistikleri açıklandı.
 
İşgücümüz, işe başlamaya hazır 15 yaş üzeri nüfusumuz, geçen marttan 2013 martına 1 milyon 345  bin artarak 27 milyon 776 bin olmuş.
 
Bunların 1 milyon 157 binine yeni iş imkanı yaratıldığından çalışan sayısı 24 milyon 974 bine ulaşmış.

İş bulanlara eklenenlerden 186 binine iş bulunamayınca, işsiz sayısı  2 milyon 801 bine çıkmış.
 
2012 mart ayında yüzde 9.9 olan işsizlik oranı, bu martta 10.1 olarak hesaplanmış.        
 
Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12.2 iken, bu yıl 12.3'e ve de genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17.4 iken bu yıl 19.3'e yükselmiş.
 
Bizim derdimiz üretimi artırarak istihdamı artırmak. İş ve aş sorununu çözmek.
Tabii ki arayışta önemli bir engelimiz var.  İş piyasasına hızla yeni insanlar akıyor. Son bir yılda 1 milyon 345 bin kişi havuza girmiş.
 
Bir yanda yeni girenlere, öte yanda zaten havuzda olup da iş bekleyen 2 milyon 615 bine bir yılda iş imkanı yaratmak, hele hele bu durgunluk döneminde çok zor.
 
Herşeye rağmen iyiliklerden söz etmekte yarar var.  Batı ülkelerinde istihdam tartışılırken devamlı olarak, tarım dışında kaç kişiye yeni iş imkanı yaratıldığından söz edilir.
 
TÜİK rakamlarına göre bir yılda çalışan sayısında toplam artış 1  milyon 157 bin ama, bunun 1 milyon 62 binine tarım dışında iş imkanı yaratılmış.
 
Bu olumlu bir gelişme. Bir başka olumlu gelişme de şu: Bizde çalışanların önemli bölümü, 3 milyonu ücretsiz aile işçisi.
 
Bu nedenle ücretli çalışan sayısındaki artış önemli. 2013 martından geriye çalışan sayısı 1 milyon 157 bin artarken, ücretli sayısındaki artış 1 milyon 17 bin olmuş. Bu da çok iyi bir gösterge.
 
Ne yapalım ki tarım dışı işsiz ve genç işsiz sayımız çok. Bunun da çözümü daha çok yatırım, daha çok üretim.
 
Tekrarda yarar var, küresel ekonomide kriz sürerken, içeride ekonomide frene basılırken, bir yılda  1 milyon 157 bin kişiye iş imkanı yaratmak, hele hele çoğuna sanayide ve tamamına yakınına ücretli iş imkanı yaratmak çok olumlu bir gelişmedir.

Tüm yazılarını göster