Türk tekstil sektörü, kimilerinin “bitti, bitiyor” söylemlerinin aksine yarattığı katma değer ve istihdam ile ülkemiz için önemini her geçen gün daha da artırıyor. Sektör ihracatımızın lokomotifi konumunda. Ülkemiz genel anlamda tekstilde 25 milyar dolar ihracat gerçekleştirmekte. Tekstilin 2023 ihracat hedefi ise 80 milyar dolar.
Tekstil denince ülkemizde Çukurova’nın ayrı bir yeri var çünkü Çukurova sektörün doğduğu topraklar konumunda. Genelde ülkemizin özelde ise Çukurova’nın üretim gücüne tasarım gücünü de ekleyerek daha fazla ihracat yapılmasını hedefl eyen Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından ilki geçen yıl düzenlenen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nın 2'ncisi, “Bir kumaş tasarla dünyalara dokunsun” konseptiyle geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi.
ATHİB ve aynı zamanda Adana Sanayi Odası Başkanı olan Zeki Kıvanç, sadece üretmenin yetmediğini, üretim gücünün tasarım ile birleştiğinde fark yaratılabildiğine dikkat çekerek, bu yarışmanın amacını; dokuma kumaş üretiminde tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olmak ve tasarımcı adayları ve tasarımcılara kendilerini ifade etme şansı vermek olarak açıklıyor. Kıvanç; “Taklit eden değil, ürünleri taklit edilen bir ülke olduğumuz zaman önde olacağız” diyor.
Dereceye girenlerin ödüllendirdiği geceye TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Abdulkadir Konukoğlu başta olmak üzere sektör ve kent önderlerinden oluşan seçkin bir davetli topluluğu katıldı. Profesyonel kategorisinde, Necla Çeven “Feza”, Grup Kategorisinde de Arif Mehmet Ali Kara “Tepki” temasıyla birinci oldu. Öğrenci kategorisinde Eylül Serfice “İz Düşümü” temasıyla birinci olurken, “Structure” temasıyla Senem Kula ikinci, “Sonsuz Geometri” temasıyla Nergiz Şerifoğlu üçüncü oldu.
Çukurova tekstil sektöründe ülkemizin lokomotifi konumunda ve bu sektörde daha gidilebilecek çok yol bulunmakta. Bunu başarabilmek sadece üretmekle değil, üretileni özel hale getirecek, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve marka bileşenleri ile olabilecektir. Bunun için de başarının ödüllendirildiği bu tür organizasyon/etkinliklerin sayısını arttırmak gerekiyor.