Bir başarı öyküsü, İnancın ve inanların yarattığı bir eser; TOSB..

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) ve Çiftel Elektro Mekanik San. ve Tic. Ltd. Şti.Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi’yi geçtiğimiz günlerde ziyaret ettim.İlk kez kendisini değerli dostum Ahmet Arkan’nın başkalığında Abdullah Kanca (kendisini rahmet ve şükranla anmak isterim ), yine değerli dostum Ahmet Bayraktar'dan oluşan TAYSAD heyeti ile KOSGEB’de1994 yılında yaptığımız bir toplantıda tanıdım..

O dönemde TAYSAD yöneticileri bir yandan sektör sorunlarıyla uğraşırken diğer yandan bugün ülkemizin gurur duyduğu TOSB’u kurmaya çalışıyorlardı.

Yunus Bey de bugün yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği OSB müteşebbis heyeti içinde yer almıştı. 20 yıllık TAYSAD ve TOSB ilişkimde Yunus Beyle sektör ve OSB'ye yönelik tüm toplantılarda birlikte olduk. Bu sürede, sektöre, TOSB’ye yönelik ve kendi işlerindeki çalışmalarında elde ettiği başarılarına tanık olduğum TAYSAD dostlarımdan biri oldu. Keyifle çaylarımızı yudumlarken Yunus Bey'den hem iş yaşamı öyküsünden hem de TOSB’un geldiği son durumundan söz etmesini istedim. Sizlerle önce herkesin ders alması gereken bir iş yaşamı öyküsünden daha sonra da TOSB ile ilgili anlattıklarını paylaşmak istiyorum.

“İstanbul İktisadi ve Ticari İlimleri Akademisi (Bugünkü Marmara Üniversitesi) Maliye ve Muhasebe Bölümünü 1973'te bitirdikten sonra 1978 yılında üretim yönetimi dalında lisans üstü öğrenimimi başarı ile tamamladım.

1973'ten itibaren “Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren bir şirkette, 1973-1989 tarihleri arasında kurucu ortak, genel müdür ve murahhas aza olarak görev yaptım. 
6 ortakla işe başlamıştık ortaklarımızla 17 yıllık ilişkilerimizde birbirimize inanan, ilişkilerimizde saygının ve başarının var olduğu bir iş ortamımız vardı.Hisse oranı küçük olan bir ortağımız hissesini bir başkasına sattı.Yeni ortağın gelmesiyle ivme kazanabiliriz düşüncesindeydim. Maalesef öyle olamadı.. Çok geçmeden ortaklarımızla olan ilişkilerimiz hızla bozuldu, anlaşmazlıklarımız toplantıları yapamaz noktasına getirdi..Ve bir gün 17 yıl emek verdiğim iş yerinden deyim yerindeyse ceketimi alıp çıktım..1989 yılında Sirkeci’de bir dükkan ile Avcılarda 80 m2'lik işyerinde üretim yapan bugünkü aile şirketimizi kurdum. 1992 yılında Beylikdüzü’ünde daha büyük iş yeri satın alarak ürün çeşidimizi artırdık. 2006 yılında ise burada yaptığımız arıtma tesisine sahip fabrikamıza taşındık. Kalite laboratuvarımızla, Ar-Ge ve inovasyona dayalı dünya standartlarında üretimin her safhasında çevreye ve doğaya saygılı olarak oto sigortaları, sigorta kutuları, ana devre koruma ve dağıtım kutuları, sigorta yuvası ve sigorta maşası, kablo terminalleri, akü kablo başlıkları, pullar, terminal izoleleri ve konnektörler, ampul duyları, ateşleme kablo donanımı üretiyoruz.İç pazarın dışında Amerika dahil ağırlıklı AB ülkelerine ihracatımız var. Bu haksız ayrılışa önceleri çok üzülmüştüm. Her şerde bir hayır vardır inancını taşıyanlardanım. Allaha çok şükür şimdi dünyaya iş yapan bir şirketiz.. İş öyküm özetle bu kadar” diyerek gülümsüyor. TOSB’a gelirsek “Buranın hikayesini en yakın bilenlerden ve bizlerin çabasını destekleyenlerden biri de sizsiniz..TOSB yurt içinde ve yurt dışında her kesin örnek olarak gösterdiği bir OSB oldu, bugüne kadar emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Türk otomotiv sanayinin küreselleşmeyi tam olarak uygulamaya başlaması ile birlikte TOSB, bürokrasiden uzak destekleyici yönetim yapısı, coğrafi konumu ve lojistik üstünlüğü, çevreye saygılı projelendirme anlayışı, ihtiyaçlara en üst düzeyde cevap verebilen modern altyapısı ve destekleyici hizmetleriyle sektöre parça üreten yerli ve yabancı sermayeli tüm firmalar için önemli bir ilgi odağı konumuna gelmiştir. Endüstri meslek lisemiz den sonra Teknoloji üniversitemizi n kurulma işlemlerini tamamladık. 60 dönümlük bir alan içinde yer alacak projelerimizi hazırladık, önümüzdeki günlerde uygulamaya geçeceğiz. Otomotiv yan sanayine nitelikli eleman yetiştirecek meslek yüksek okulumuzu da mutlaka gerçekleştireceğiz.. Otelimizi bitirdik, hizmete girdi. Bölge Müdürümüz Fuat Günel ve uzman arkadaşlarımızın başarılı çalışmalarıyla bölgemizde dünya standartlarında hizmetlerimizi veriyoruz..” 

Yunus beyin iş öyküsünden kendi adıma çok etkilendim ve TOSB'ta yaratılan harikalardan da gurur duydum. Bu güzel eseri yoktan var edenlere ve yaşatanlara teşekkürler.. 

Tüm yazılarını göster