Bir aşağı bir yukarı

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

UZMAN GÖRÜŞÜ / Şevket Keresteci / Finansinvest

Küresel piyasalarda Avrupa odaklı haber akışı ve gelişmeler etkili olmayı sürdürüyor. Son açıklamalar, sorunlu bölge ülkelerinde alınan bütçe önlemlerinin genel bölge ekonomisinin ekonomik performansında çok fazla etkili olmayabileceği ve büyümeye geçiş sürecinin devam edeceği yönünde. ABD tarafında da, makro verilerin toparlanma senaryolarını destekleme eğilimi sürüyor. Asya'da ise, özellikle Euro'nun son dört yılın en düşük seviyesine gerilemesi başta Japonya olmak üzere birçok ülkenin ihracat koşulları üzerinde risk yaratmayı sürdürüyor. Yurtiçinde takip edilen temel gündem ise siyasi arenada artan hareketlilik. Ana muhalefetin yeni liderinin önümüzdeki hafta gerçekleşecek kongrede Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU'nun büyük ihtimalle Yeni lider olarak çıkacağı ve bundan sonra CHP'nin izleyeceği politikalar dikkatle izlenmelidir, Anayasa Mahkemesi'nin geçtiğimiz günlerde tamamlanan Anayasa değişikliği konusunda alacağı karar ve referandumun akıbeti izlenecek. Bütün bu hareketli gündem altında, iç dinamiklerin piyasa etkisinin şimdilik zayıf kalmasını, İMKB'nin ağırlıklı olarak yurtdışına odaklı volatil seyrini korumasını bekliyorum.

Avrupa odaklı haber akışının gündemdeki yerini korumaya devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle 19 Mayıs'ta Yunanistan'ın 8,5 milyar EUR'luk itfası ve 21 Mayıs tarihinde gerçekleşecek olan Avrupa Birliği Maliye Bakanları Zirvesi ve sonrasında yapılacak açıklamalar piyasalar için kritik önem taşıyor. 2010 yılının geri kalanında özellikle Temmuz ayında Yunanistan ve İspanya'nın yüklü itfaları izlenecek. AB ve IMF'den sağlanan fonlar ile borçların geri ödenmesinde sorunsuz bir performans sergilenmesi, son dönemde piyasaları huzursuz eden sıkıntıların hafiflemesine neden olabilir.

İMKB'de volatilitenin sürmesini bekliyor, hisse senetlerinde bu dönemde selektif bazlı fırsatlar oluşabileceğini düşünüyoruz.Özellikle son 15 günde yaşanan yüksel düşüş veya çıkışları bundan sonra Temmuz ayına kadar tekrar yaşayabiliriz.Buna yatırımcıların çok dikkat etmesi gerekiyor.Ayrıca bu dönemde yeni yeni halka arzlarında piyasaya gelmesi ve piyasada bu halka arzların etkileride izlenmesi gerekmek.Çünkü her bir halka arz ile piyasadan bir miktar daha para çekildiği yatırımcının kafasında,bunun insanların hafızalarından silinmesi,Halka arzlardan hisse senedi alanların kazanmaları önümüzdeki halka arzların başarılarını artıracaktır.

Avrupa'da önceki günlerde açıklanan büyük boyutlu kredi fonlarının, sıkıntıların atlatılması için yeterli olmayabileceği yorumları piyasaları huzursuz ederken güvenli liman ihtiyacı sürüyor. Bunlara paralel altın fiyatları destek bulmaya devam ederek tarihi zirve seviyelerindeki seyrini sürdürüyor. Özellikle "güvenli liman" algılamaları altın fiyatlarını olumlu yönde etkiliyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa ülkelerine dair endişeler hafiflemişken, ABD'de bankalara açılan soruşturmalar da piyasalarda tedirginliği artırdı ve altına olan ilgiyi oldukça destekledi. Bu haftaya girerken ise altın fiyatlarında kar satışlarının da etkisiyle bir miktar gevşeme görülüyor. Ancak, kısa vadede altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketinin devam edebileceğini düşünüyorum. Orta-uzun vadeli yatırımlarda ise, yeni zirve seviyelerin test edilebileceğini düşünüyorum.

Tüm yazılarını göster