Bill Gates çok hayranlık duyulan kişi

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com


İngiliz araştırma şirketi YouGov geçtiğimiz günlerde The Times dergisi için 13 ülkeden 14 bin kişi arasında bir kamuoyu yoklaması gerçekleştirdi. Araştırmanın gerçekleştirildiği 13 ülke; İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, ABD, Avustralya, Pakistan, Endonezya, Hindistan, Çin, Mısır, Nijerya ve Brezilya.
Katılımcılara yönetilen iki soru var: Sizce dünyanın en ünlü insanı kim? Sizin en fazla hayranlık duyduğunuz insan kim?
Araştırmaya göre, 80 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin insanı olan Microsoft kurucusu Bill Gates, aynı zamanda dünyanın en beğenilen insanı. Gates, dünya genelinde oyların yüzde 10.10'unu almış.

Bill Gates'i, oyların yüzde 9.27'sini alan ABD Başkanı Barack Obama takip ediyor. Üçüncü sırada yüzde 3.84 oyla Rusya Başkanı Vladimir Putin geliyor. Dördüncü sırada ise yüzde 3.43 oyla Papa Francis yer alıyor. Geçtiğimiz sene Mart ayında göreve seçilen Papa Francis, daha dün yaptığı "Dünyanın durumu" adlı konuşmasında kürtaja karşı bugüne kadarki en sert açıklamasını yaptı ve kürtajın insan yaşamına çok az değer veren "kullan-at kültürünün korkunç yansıması" olduğunu söyledi.
Beşinci sırada yer alan sürpriz isim, oyların yüzde 3.28'ini alan dünyaca ünlü kriketçi Sachin Tendulkar.
İlk onda yer alan diğer isimler arasında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Warren Buffet gibi isimler var.

İlk 10'da kadın yok

Dünyanın en beğenilen insanları sıralamasında ilk onda bir kadının yer almaması üzücü. Listede ancak 17. Sıraya geldiğimizde bir kadına rastlıyoruz. O da, İngiltere Kraliçesi Elizabeth. Kraliçenin aldığı oy yüzde 0.71. Listenin en beğenilen ikinci kadını oyların yüzde 0.62'sini alan Angelina Jolie. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu İyi Niyet Elçisi Jolie, mesleğinin yanı sıra, Bill Gates gibi, hayırseverlik çalışmaları ile gündeme gelen bir isim.
Angelina Jolie'nin ardından en fazla beğenilen üçüncü kadın oyların yüzde 0.61'ini alan Oprah Winfrey. Winfrey dünyanın en çok kazanan televizyoncularından birisi. En beğenilenler listesinde yer alan diğer iki kadın ise Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton.

Tabi ki bu oylamanın ülkelerin nüfus büyüklükleri ile bağlantılı olduğu yadsınamaz. Rusya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin nüfus olarak ağır basması, bazılarının asla onaylamayacağı politikacıları sıranın en üstüne yerleştirmiş durumda. Bu nedenle YouGov, ülkeler bazında ortaya çıkan sonuçları da kamuoyu ile paylaşmış. Ülkelere yönelik sonuçlar, aslında her ülkenin kendi kültürünü ve kafa yapısını yansıtır nitelikte. Ve aynı zamanda oldukça ilginç.
Bazı sonuçlara bakacak olursak:

İngiltere'de tabi ki ilk sırada gelen isim Kraliçe Elizabeth; ikinci sırada ise Baracak Obama var. Brezilya, Almanya ve ABD'de Papa Francis açık ara önde. Almanlar Merkel'i, Amerikalılar ise Obama'yı, Papa'ya tercih etmiyorlar.

Fransa'da en beğenilen isim Barack Obama. İkinci sırada Papa Francis geliyor. Üçüncü sırada eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dördüncü sırada da aşırı sağcı Le Pen'in kızı Marine Le Pen var. François Hollande'ın ilk 10'da yer almıyor olması anlamlı. İlginç olan bir diğer sonuç ise Çin'de bile en beğenilen insan olan Bill Gates'in, kendi ülkesinde George W. Bush'un arkasında kalarak beşinci sırada yer alması.

Brezilya'da Papa Francis'in ardından en beğenilen ikinci isim Angelina Jolie. Hindistan'ın en beğendiği kişi ise ünlü kriketçi Sachin Tendulkar. Mısır'da ilk sırada Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi; ikinci sırada devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yer alıyor.

Endonezya ve Nijerya'nın en beğendiği kişi Barack Obama. Endonezya'da ikinci sırada futbolcu Cristiano Ronaldo gelirken; Nijerya'nın en beğendiği ikinci isim yine Bill Gates.
Pakistan'ın en beğendiği isim ise Hintli aktör İmran Khan.

Rusya, önce tabi ki Putin, sonra da Gates diyor. Avustralya'nın tercihi ise Obama ve Kraliçe Elizabeth'ten yana. Çin başta olmak üzere, Bill Gates'in tüm dünyanın en sevdiği ve en beğendiği isim olmasının en büyük nedeni, tartışmasız servetinin büyük bir bölümünü insanlık adına iyiliklere ayırmış olması. 1994 yılında kurulan Bill & Melinda Gates Vakfı, sıtma ve açlık gibi küresel sorunları çözmeyi amaçlıyor. Vakıf son yirmi yıl içinde, bu mücadeleye yönelik yaklaşık 26 milyar dolar harcadı.

Gates aynı zamanda Warren Buffet gibi ABD'li zengin hayırseverleri The Giving Pledge adı altında bir projede bir araya getirdi. Proje kapsamında ABD'nin en zenginleri varlıklarının en az yarısını hayır kurumlarına bağışlıyorlar.

Dünya genelindeki hayırseverlik faaliyetlerini destekleyen The Roosevelts oluşumu, 2012 yılında şu soruyu yöneltmiş: "Bill Gates gibi milyarderler olmasa, dünyamız neye benzerdi?" Eğer Bill Gates, tutkusunun peşinden gitmek yerine, yeni şirketler kurmaya devam etseydi; daha fazla zengin olmaktan başka bir şey düşünmeseydi ne olurdu gerçekten?
Bill Gates bugün dünyanın en takdir edilen insanı, çünkü bir hayırsever. Bununla da yetinmiyor ve kendi gibi zenginleri insanlara yardım etmeye çağırıyor.
Bill Gates bunun yanı sıra, bugün hala dünyanın en zengin insanı, çünkü hep ilklere imza attı, hep yaratıcı oldu, hep yenilikçi oldu.
Tüm dünyanın takdirini kazanmak sadece para kazanmakla olmuyor. Dünyadan aldığımızı, insanlığa vermek gerekiyor. Vermeyi bilmek gerekiyor.
Bu arada, YouGov bu araştırmayı Türkiye'de de yapsaydı, acaba ilk sırada kim olurdu?

Tüm yazılarını göster