Son günlerde TL varlıklarda dalgalı seyirler izliyoruz. Kurdaki hareket bir yana Borsa Endeksinde 110000 seviyelerine doğru yükseliş hareketinin giderek zorlaştığı ve patinaj oluştuğunu söylemek mümkün. Ancak yine de kimse bu seviyelerin zirve olduğunu söyleyemediği gibi, endeksin 110000 seviyesinin üzerine yükselerek yeni bir trend oluşturacağını da net bir şekilde söyleyemiyor. Kafalarda soru işaretleri var.
Borsada 3.çeyrek bilanço sezonu başladı. Şu ana kadar gelen Arçelik, Tav ve Telekom gibi finansallarda endeks üzerinde ekstra katkı sağlayacak bir fiyatlama görülmüyor. Bilançoların endeks üzerindeki gücünü 1.çeyrek sonuçlarda net bir şekilde hissetmiştik. Sonuçların ardından fiyatlar revize edilmiş ve endeksi yukarı itici önemli bir senaryo oluşmuştu. 2.çeyrek sonuçların endekse katkısı daha sınırlı oldu çünkü fiyatlamalar zaten bir seviyeye kadar yapılmıştı. Ancak sınırlı da olsa pozitif katkıdan bahsedebiliriz. 3.çeyrek sonuçlarda fiyatlamaların büyük ölçüde oluştuğunu göreceğiz sanırım. Sürpriz gelen sayılı bilançonun dışında endeks üzerinde yukarı yönde itici yeni bir güç etkisi göremeyebiliriz. Ancak bu endeks için olumsuz algılanmamalı. Sadece endeksi daha üst seviyelere taşıyacak yeni fiyat revizyonları fazla olmayacak duruyor. Yoksa mevcut finansallar ve 2018 yılı beklentileri endeksin mevcut seviyelerini desteklemeye devam edecek. Önümüzdeki günlerde hisse bazlı hareketler daha keskinleşecek. İyi bilançosu olsa bile fiyatlanmış hisselerden yine güçlü bilançoya sahip ancak halen iskontolu hisselere geçişler göreceğiz.
Bunun dışında global tarafta ABD ve Avrupa borsalarında pozitif seyirler devam ederken, gelişmekte olan ülke (GOÜ) borsalarında dinlenme süreçleri görülüyor. GOÜ para birimlerinde ise bir süredir ABD Dolarına karşı zayıflamalar mevcut. Tam bu noktada Dolar endeksindeki sinsi güçlenmeden bahsetmekte fayda var. Dolar endeksi eylül sonu 50-günlük ortalamasının üzerine tam 6 ay sonra yükseldi ve son bir aydır bu seviye üzerinde ısrarlı bir yerleşim halinde. Bu bize ABD Dolarının ileride güçlenen bir trend içerisine girebileceğini söylüyor olabilir. Özellikle DXY’nin 94 seviyesi üzerine yerleşmesi bu beklentileri güçlendirebilir. Böyle bir senaryo GOÜ piyasaları için olumlu değil. ABD Dolarının nasıl bir hızda güçleneceği ise yaratacağı tahribatı belirleyecek. Şimdiki gibi yavaş bir şekilde devam ederse GOÜ para birimlerinin ve borsalarının biraz daha zamanı olacak görünüyor. Ancak hızlı bir güçlenme hem borsalarda hem de para birimlerinde değer kayıplarının hızlanmasına neden olabilir.