Beşiktaş’ı zor bir maç bekliyor

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sergen Yalçın’ın takımı devralmasıyla birlikte kolay kolay maç kaybetmeyen bir kimliğe bürünen Gaziantepspor’un evinde Beşiktaş’ı ağırlayacağı maç, haftanın sonucu merakla beklenen karşılaşmalarından bir tanesi. Ara transfer döneminin kapanmasının ardından, kırmızı-siyahlı takımın yıldız golcüsü Cenk Tosun’un gelecek sezondan geçerli olmak üzere Beşiktaş ile 5 yıllık sözleşme imzalaması maçın ilginç ayrıntılarından bir tanesi. Formasını giydiği takımla, gelecek sene formasını terleteceği kulübün puan mücadelesinde Cenk Tosun’un forma giyip giymeyeceği, görev alması durumunda nasıl bir performans göstereceği güncel futbol tartışmalarının ana konusu. Şahsi fikrim yıldız futbolcunun oynaması durumunda bilindik etkinliğini sergileyebileceği yönünde.

Bu haftaya kadar evinde 10 maça çıkan ev sahibi ekip; bu karşılaşmalarda 4 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 mağlubiyetle 16 puan topladı. Söz konusu maçlarda attığı ve yediği gol sayısı eşit olan Gaziantepspor’un maç başına ortalaması 1,6 gol idi. Sergen Yalçın’ın iş başına gelmesinden sonraki dönemi ayrı biçimde inceleyecek olursak; 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet görüyoruz ki, bu gerçekten de önemli bir başarı grafiği. Alınan tek mağlubiyet deplasmanda Eskişehirspor’a karşı. Bunun anlamı Sergen Yalçın yönetiminde Gaziantepspor’un henüz evinde maç kaybetmemiş olması. 8 maçlık söz konusu periyotta atılan gol sayısı 12 olurken, rakiplerin skorları ise 7’de kalmış. Son üç haftada kalesini gole kapatan kırmızı-siyahlı takımı buna rağmen son maçında defansif açıdan çok başarılı bulmadığımı belirtmeliyim. Ancak iç sahada işler değişebilir. Beşiktaş’ın deplasman karnesi de kötü değil. Siyah-beyazlı takım, 9 maçta topladığı 15 puanla bu alanda lig üçüncüsü ve bu maçın akabinde oynayacağı iptal edilen (Kasımpaşa) bir dış saha karşılaşması daha var. Dış sahada kaybedilen iki maçı analiz ettiğimizde rakiplerin (Antalyaspor ve Gençlerbirliği) geride kompakt şekilde kapanabilen, hücuma hızlı ve isabetli çıkan takımlar olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Hatta bu anlamda berabere biten dış saha maçlarındaki rakipleri de hatırlamak mümkün. Bu neden önemli? Çünkü bilhassa son haftalarda bizlere verdiği görüntü itibariyle, Gaziantepspor da benzer karakteristik özellikler gösteren bir takım. Karşılaşma öncesi iki takımda da cezalı futbolcu bulunmuyor ancak sakatlıklar açısından aynı pembe tabloyu çizebilmek çok mümkün değil. Gaziantepspor’da Serdar Özbayraktar, Orhan Gülle ve Muhammet Demir sakatlığı bulunan isimler. Hafif sakatlığı bulunan Cenk Tosun’un ise büyük ihtimalle maç gününe kadar iyileşeceği açıklandı. Beşiktaş’ta tedavilerine devam edilen Tomas Sivok, Tolga Zengin, Necip Uysal yanında Ersan Gülüm, Atiba Hutchinson, Manuel Fernandes ve Hugo Almeida’nın çok ciddi olmayan ancak can sıkıcı rahatsızlıkları var. Beşiktaş’ın eksik kadroyla sahaya çıkması beklenen bu maçta ekstra performans gösteren bir oyuncu çıkaramaz ise puan kaybedebileceğini düşünüyorum.

BU MAÇ KAÇMAZ!

Sivasspor – Fenerbahçe 
Bu haftadan itibaren köşemizde haftanın en çok seyir zevki vaat eden maçını mercek altına alacağız. 20. hafta programına göz attığımızda haftanın kaçırılmaması gereken maçını seçmek hiç de zor olmadı: Sivasspor – Fenerbahçe. Her ne kadar her iki takım da son maçlarında ofansif bir düşüş içinde gözükse de evindeki 10 maçta 21 gol bulmayı başaran kırmızı-beyazlı takım ile oynadığı tüm deplasman maçlarında skor üretmeyi başaran Fenerbahçe’nin kapışması bence gollü bir maça sahne olacak. Karşılaşma öncesi iki takımda da cezalı oyuncu bulunmuyor. Fenerbahçe’de Emmanuel Emenike ve Pierre Webo’nun sakatlıkları sürerken, Cristian Baroni ve Alper Potuk’u maça yetiştirmek için yoğun çaba sarf ediliyor. Ligin flaş takımlarından biri haline gelen Sivasspor’da ise Burhan Eşer’in hafif sakatlığı dışında herhangi bir kadro sıkıntısı yok. Ev sahibi ekibin teknik direktörü Roberto Carlos, Türkiye Kupası maçlarının da fikstüre dâhil olmasıyla birlikte oluşan yoğunluktan şikâyetçi ve bu periyotta bazı futbolcularının yıprandığını düşünüyor. Yoluna tek kulvarda devam eden Fenerbahçe ise rakibine göre daha diri. Bu bakımdan geçtiğimiz haftayı mağlubiyetle kapatan sarı-lacivertli takımın tempoyu yükseltmesi kendi lehine olabilir. Alışılagelmiş düzenleri içinde zaten savunmada kalmayı tercih etmeyen bu iki ekibin randevusu gözlerimizin pasını silmeye aday.

Galatasaray – Eskişehirspor 
Bursaspor karşısında şov yapan Galatasaray’da hedef bu maçı da 3 puanla geçmek. Ev sahibinde Drogba cezalı. Aydın, Gökhan, Bruma ve Oğuzhan’ın sakatlıkları var. Fenerbahçe’den sonra Galatasaray’a da bir sürpriz yapmak niyetinde olan Eskişehirspor’da ise kaleci Boffin ve Hürriyet’in maça yetiştirilmesine çalışılıyor. İç sahada bu haftaya kadar mağlubiyet yüzü görmeyen sarı-kırmızılılar 7 galibiyet ve 2 beraberlikle 23 puan topladılar. 20 gol atıp, 7 gol yediler. Konuk takımın deplasman karnesi çok parlak değil. Dış sahada kolay gol yiyorlar. Türkiye Kupasında Galatasaray rotasyonlu kadrosuyla sahadaydı. Lige dönüşte Eskişehirspor’a karşı da favori konumdalar.

Kasımpaşa – Torku Konyaspor 
Kasımpaşa son maçlarında iyi sinyaller vermiyor. Maçlara Isaksson sayesinde tutunuyorlar desek yanılmamış oluruz. Ev sahibinde Orhan Şam’ın tedavisine devam ediliyor. Ligin ikinci devresiyle birlikte çıkışa geçen Konyaspor’da ise Ali Turan’ın sakatlığı bulunuyor. 12.haftadan bu yana maç kazanamayan lacivert-beyazlılar bu maça özel önem veriyorlar. Galibiyet için son haftalarda yaşadıkları gol sıkıntısını aşmaları şart. Torku Konyaspor da Hleb, Hasan Kabze, Gekas, Djalma dörtlüsüyle tehlikeli bir takım halini aldı. Sürprize açık bu maçta 3 ya da daha fazla gol izleyebileceğimizi düşünüyorum.

K. Erciyesspor – Çaykur Rizespor 
Tehlikeli bölgeden uzaklaşmak isteyen iki ekibin randevusu. Konuk takımda Ali Adnan cezalı. Engin Baytar, Hurşut Meriç ve Ümit Korkmaz’ın sakatlıkları var. Ev sahibinde önemli bir eksik yok. Son 7 haftayı mağlubiyetle kapatan; son 13 haftada ise 2 galibiyeti, 11 yenilgisi bulunan Erciyesspor’da işlerin yolunda gittiği söylenemez. Buna mukabil Çaykur Rizespor da 14 haftadır galibiyet alamamış bir ekip. Açıkçası 3 bilinmeyenli bir maç olacak ki, sonuç açısından beraberlik seçeneğinin de düşünülmesi gerekiyor. Devre arasında etkili hücum silahlarına kavuşan Çaykur Rizespor rakibine göre bir parça daha avantajlı.

SB Elazığspor – Kayserispor 
Düşme hattının bir başka kritik maçı. Elazığspor’da Pape Sow, Kayserispor’da Henrique Sereno cezalı. Ev sahibinde sakat oyuncu bulunmuyor. Sarı-kırmızılılarda ise Sefa Yılmaz ve Simic’in sakatlıkları var. İç sahada maç başına 1,5 gol ortalamasıyla oynayan Elazığspor’un bu karşılaşmada yeterli sayıda pozisyon üretebileceğini düşünüyorum. Son dört lig maçında sadece bir gol bulabilen Kayserispor, Elazığspor’a karşılık verebilecek mi? Bence maçın kilit noktası Kayserispor’un ofansif performansı olacak. Ev sahibi biraz daha şanslı.

Trabzonspor – Akhisar Bld. Spor 
Trabzonspor son maçında epey zorlandı ancak bordo-mavililerin iç saha/deplasman performansları gece ile gündüz kadar farklı. Tıpkı Akhisar Belediyespor gibi. Ev sahibinde Yusuf cezalı. Bamba ve Malouda’nın sakatlıkları var. Ege temsilcisinde ise İbrahima Sonko ve Emin Aladağ’ın tedavilerine devam ediliyor. Bu haftaya kadar Trabzonspor evinde maç kaybetmedi. Yeşil-beyazlıların dış sahada sadece bir galibiyeti bulunuyor. Futbol her sonuca açık olmakla birlikte, bu maçta Trabzonspor’un favori olduğunu ayrıca belirtmenin yersiz olduğunu düşünüyorum.

Bursaspor – MP Antalyaspor 
Bursaspor Galatasaray mağlubiyetinin yaralarını sarmak istiyor. Yeşil-beyazlılarda Şamil cezalı. Basser’in tedavisi sürüyor. Deplasmanda aldığı başarılı sonuçlarla dikkat çeken Antalyaspor’da Mehmet Sedef dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Ev sahibi bu karşılaşmada taraftarına kendisini affettirmek isteyecektir. Hırslı ve istekli bir futbol oynamaları sürpriz olmaz. Antalyaspor son maçında Gaziantepspor’a gol atamadı ama çok sayıda pozisyona girdi. Karşılıklı goller izlemek beni şaşırtmayacak.

Gençlerbirliği – KDÇ Karabükspor 
Başkent temsilcisi Akhisar deplasmanından eli boş dönmüştü. Bu maçı hedef seçeceklerdir. Takımda Serkan Kurtuluş ve Tomiç’in sakatlıkları var. Karadeniz temsilcisi ise cezalı Furkan’dan bu maçta yararlanamayacak. Hakan Özmert’in sakatlığı sürüyor. Kırmızı-siyahlılar bu sezon iç sahada oynadıkları 10 maçta 16 gol buldular ve 1-0 kaybettikleri Fenerbahçe karşılaşması hariç her maçta gol bulmayı başardılar. Karabükspor, her ne kadar LuaLua ve Akpala’nın yokluğundan etkilense de Eneramo ve Carioca’nın katkılarıyla etkili hücumlar geliştirebileceğini gösterdi. Karşılıklı goller izleyebileceğimiz bir karşılaşma.

HAFTANIN HAKEMLERİ

7 Şubat 2014 Cuma
20.00    Kasımpaşa – Torku Konyaspor
20.00    Gaziantepspor – Beşiktaş 

8 Şubat 2014 Cumartesi
16.00    K.Erciyesspor – Çaykur Rizespor
19.00    Galatasaray – Eskişehirspor 

9 Şubat 2014 Pazar
13.30    SB Elazığspor – Kayserispor 
16.00    Sivasspor – Fenerbahçe 
19.00    Trabzonspor – Akhisar Bld. Spor
19.00    Bursaspor – MP Antalyaspor

10 Şubat 2014 Pazartesi
19.00    Gençlerbirliği – KDÇ Karabükspor 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Didier Drogba (Galatasaray), Şamil Cinaz (Bursaspor), Furkan Özçal (KDÇ Karabükspor), Ali Adnan (Çaykur Rizespor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Yusuf Erdoğan (Trabzonspor), Henrique Sereno (Kayserispor), Pape Sow (SB Elazığspor)

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Gaziantepspor – Beşiktaş 
Tarih: 07.02.2014 Saat: 20.00
Stat: Kamil Ocak Stadı 
Maç günü hava: Açık, 11°C
DATE:06-02-14

Tüm yazılarını göster