Beşiktaş’a ne oldu?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sezon öncesi 2013-2014 fikstürü çekildiğinde, tabloyu eline alan tüm Beşiktaşlılar aynı görüşte birleşmişlerdi: “İlk 7 haftayı minimum kayıpla ve zirveye yakın geçersek, gerisi gelir.” Bugün gelinen noktada geriye dönüp baktığımız zaman şunu görüyoruz; İlk 7 haftada 15 puan toplayan, 12 gol atıp kalesinde 7 gol gören Beşiktaş, 10. hafta sonunda 18 puanda. Üç haftalık dilimde 3 gol atıp, 3 gol yediler ve 3 beraberlikle sadece 3 puan topladılar. Hedefi şampiyonluk olan bir takım için epey kötü bir performans. 7 haftada tutturulan 2,14 ortalama şampiyonluk habercisidir, 34 haftaya yaydığınızda yaklaşık 73 puan yapar. Peki ya 7. haftadan sonrası?

Cezası nedeniyle Karabükspor karşılaşmasını kadın ve çocuk taraftarları önünde Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nda oynayan Beşiktaş’ın bilinen seyirci desteğinden yoksun kaldığında performans düşüklüğü yaşadığını önceki maçlar göstermişti. Buradan kendine “Beşiktaşlıyım” deyip, Galatasaray maçında sahaya atlayanlar bir ders çıkarırlar mı? Hiç sanmıyorum. Bu güruhun analiz yeteneğinden ve akılcı davranmaktan ne kadar uzak olduğunu zaten biliyoruz.

Maç özelinde konuşacak olursak, artık Slaven Bilic’in hem iğneyi hem de çuvaldızı kendisine batırması gerektiğini görüyoruz. Haftalardır formsuzlukları yüzünden eleştiri oklarının hedefi olan Olcay, Gökhan Töre, Fernandes, Ersan gibi isimlere yeniden forma vermek bir nevi “bile bile lades” demektir bana göre. Eğer yerlerine oynatacak oyuncu bulamıyorsanız, bu kez meseleye global bakıp takımda bir anda yaşanan bu toplu düşüşün fiziksel ve mental sebeplerini araştırmalısınız. Bir diğer konu da elbette siyah-beyazlı takımın oyundan, skordan ve rakipten bağımsız şekilde devamlı olarak 4-2-3-1 sisteminde ısrar etmesi. Ülkeye ayak bastığı andan itibaren Fatih Terim ile üzeri örtülü bir teknik adamlık yarışına konu edilen Bilic’in bu “fikri sabit” taktik anlayışı da Beşiktaş’ı kötü etkiliyor. Oysa Fatih Terim’in 4-2-3-1 başlayıp da 4-2-4 ile bitirdiği çok sayıda maçı hatırlıyoruz. Beşiktaş, kale önüne yığınak yapan Karabükspor savunmasını bir türlü aşamayınca sahaya Eneramo’yu sürüyor ama Almeida’ya kement atarak. Siyah-beyazlı kenar yönetiminin ya çift santrforla oynayacak cesareti yok ya da işler kötü giderse uygulanacak B planı.

Bir diğer konu sakatlıklara eşlik eden fiziksel yıpranma. Bilindiği gibi son olarak maç öncesinde karın kasında yırtık tespit edilen Mustafa Pektemek kadrodan çıkarılmak zorunda kalmıştı. Acaba ilk dört haftada taraflı tarafsız herkesin övgülerine mazhar olan Beşiktaş takımına aşırı yükleme mi yapıldı? Oyuncular sürantrene (overtrained) olmuş olabilirler mi? Geçen hafta bu takımın 119 kilometre koşması herkesin takdirini topladı ama ne pahasına? Sezon başında izlediğimiz Beşiktaş; birlikte oynayan, top rakibe geçtiği anda ve yerde etkili pres yapan bir takımdı. Karabükspor karşısındaki Beşiktaş ise rakibinin pek de hücum etmeye niyeti olmamasına rağmen topu kaptırdığında alan savunmasında kendisi için çizilen yere giden oyuncular topluluğu idi. Bu da eski hırslı, arzulu ve coşkulu takımın ortadan kaybolmasına yol açıyor bana göre.

Beşiktaş teknik heyetinin çok geç olmadan Önder Özen ile kafa kafaya vererek takımı masaya yatırması gerekiyor. Oyuncuların kafasını kurcalayan ve takım içi huzursuzluk yaratan gelişmeler varsa öncelikle buna çözüm bulunmalı. Sonrasında çalışma temposundan alternatif taktik dizilişlere, forma şansı bulamayan isimlerden sakız gibi uzayan sözleşme uzatma görüşmelerine kadar birçok konuda çözümler üretilmeli. Beşiktaş sezona son üç haftadaki gibi başlasa “bu sezon kayıp sezon” der geçerdik ama bu takım ilk dört haftada zirveye oynayabileceğinin sinyallerini vermişti.

10. HAFTANIN SEYRİ

Galatasaray kayıpsız

Spor Toto Süper Lig'in 10. haftasının açılış mücadelesinde Galatasaray ile Torku Konyaspor karşı karşıya geldi. Türk Telekom Arena'da oynanan karşılaşma, Galatasaray'ın 2-1 üstünlüğü ile sona erdi. Galatasaray'a galibiyeti getiren golleri 45+4. dakikada Didier Drogba ve 67. dakikada Burak Yılmaz attı. Torku Konyaspor'un tek golünü ise 16. dakikada Recep Aydın kaydetti. Maçta Sneijder ve Muslera’nın yaşadığı sakatlıklar, Galatasaray’da moralleri bozdu. Sarı-kırmızılılar bu sonuçla puanını 19'a çıkarırken, Torku Konyaspor 10 puanda kaldı. Galatasaray, ligin 11. haftasında Kadıköy'de Fenerbahçe'ye konuk olurken, Torku Konyaspor ise sahasında Medical Park Antalyaspor ile kozlarını paylaşacak.

Kasımpaşa doludizgin

Spor Toto Süper Lig'de 10. hafta maçında Kayseri Erciyesspor ile Kasımpaşa karşı karşıya geldi. Kadir Has Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 3-0'lık skorla konuk ekip Kasımpaşa oldu. Kasımpaşa'ya galibiyeti getiren golleri 6 ve 29. dakikada Adem Büyük, 75. dakikada Sanharib Malki kaydetti. Maçın 75. dakikasında Kayseri Erciyesspor kalecisi Bojan Jorgacevic topu uzaklaştırmak isterken Malki'ye çarptırdı ve topun ağlara gitmesine engel olamadı. Bu galibiyetin ardından lacivert-beyazlılar puanını 21'e yükseltirken, Kayseri Erciyesspor 6 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de gelecek hafta Kayseri Erciyesspor, Elazığspor'a konuk olacak. Kasımpaşa, Gaziantepspor'u ağırlayacak.

Trabzonspor dört dörtlük

Spor Toto Süper Lig'in 10. haftasında Trabzonspor taraftarı önünde Elazığspor'u konuk etti. Bordo-mavili ekip, karşılaşmayı 4-0 kazanmayı başardı. Trabzonspor'a galibiyeti getiren goller 27. dakikada Yusuf, 58. dakikada Henrique, 69. dakikada Olcan ve 79'da Emre'den geldi. Elazığspor’da Vitolo bir penaltı atışından yararlanamadı. Bu dakikada Onur arka arkaya yaptığı iki kurtarışla kalesinde devleşti. Trabzonspor bu galibiyetle ligdeki puanını 17'ye çıkarırken, Elazığspor 7 puanda kaldı. Aynı zamanda bu galibiyetle bordo-mavili ekip Spor Toto Süper Lig'de 3 maç aradan sonra 3 puan almış oldu. Aynı zamanda Elazığspor'da Okan Buruk takımının başında ilk kez bir resmi maça çıktı.

Golsüz gece

Süper Lig 10. hafta maçında Çaykur Rizespor ile Akhisar Belediyespor karşı karşıya geldi. Yeni Şehir Rize Stadı'nda oynanan maç 0-0'lık beraberlikle sona erdi. Karşılaşmada hem Çaykur Rizespor, hem de Akhisar Belediyespor zaman zaman oldukça etkili pozisyonlar üretmesine rağmen gol bulmayı başaramadı. Mücadelede eşitlik bozulmayınca iki takım da birer puana razı olmak durumunda kaldı. Bu beraberliğin ardından Çaykur Rizespor ve Akhisar Belediyespor puanlarını 15'e yükselttiler. Spor Toto Süper Lig'in 15. haftasında Çaykur Rizespor, Kardemir Karabükspor'a, Akhisar Belediyespor ise Eskişehirspor'a konuk olacak.

TEKNİK ANALİZ

Maçı Bursaspor kaybetti

Haftanın sonucu merakla beklenen karşılaşması, adeta bir heyecan fırtınasına sahne oldu. 3-2 Fenerbahçe’nin üstünlüğü ile biten maçın ilk yarısında oyunun hakimi olan ve baskın gözüken taraf yeşil-beyazlılardı. Ferhat’ın golüyle devreye 1-0 önde giren Bursaspor, ikinci 45 dakikada adeta stop etti. Sarı-lacivertlilerin ikinci golü bulduğu 83.dakikaya kadar skoru koruma telaşına düşen Daum’un takımı, ne etkili kontratak geliştirebildi ne de rakip sahada kalabalıklaşabildi. Oysa ikinci devrenin genelinde ecel terleri döken Fenerbahçe, risk alarak savunmasını orta alana kadar çıkarmıştı. Son bölümde gelen karşılıklı gollerde iki takımın da yaptıkları bireysel hataların rolü büyüktü. Hüseyin Göçek, Fenerbahçe’nin son golü öncesinde verdiği frikik kararıyla çokça tartışılacak ancak başlıkta da belirttiğimiz gibi maç sonucu oluşan skoru Fenerbahçe’nin kazanmasından çok Bursaspor’un kaybetmesi olarak yorumlamak gerekir.

Tüm yazılarını göster