Beşiktaş'ın kader haftaları başlıyor

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Dünya TV'de sevgili Ege Görgün ile birlikte haftanın maçlarını yorumladığımız "Spor Analiz" programının son bölümünde, Sivasspor'un performans çakılmasını geçmiş sezon istatistikleriyle ortaya koyunca, aynı düşünceden yola çıkarak Beşiktaş'ı mercek altına alma fikrine kapıldım. Geçtiğimiz sezonun çifte kupalı şampiyonu Beşiktaş, "kader haftaları" şeklinde niteleyebileceğimiz 29 ve 30. haftaların arfesinde acaba istatistiki bir ipucu barındırıyor olabilir miydi? 2008 - 2009 sezonu 28.hafta sonunda 56 puanla ikinci sırada bulunan siyah-beyazlılar, bahse konu maçlarda 46 gol atıp kalesinde 24 gol görmüş ve +22 averajla bu alanda ligin dikkat çekici takımlarından biri olmayı başarmıştı. Zamanda bir yolculuğa çıkıp günümüze gelince; aynı hafta itibariyle Beşiktaş'ın yine 56 puan topladığını, averaj tablosunda ise 39 atıp 19 yiyen siyah-beyazlı takımın +20 averajıyla çok da farklı bir görüntü çizmediğini görüyoruz. İşin ilginci, her iki sezonda da Beşiktaş'ın 56 puanı "16 galibiyet, 8 beraberlik ve 4 mağlubiyet" ile toplamış olması. Bu ikili kıyasta dikkat çeken tek ve en önemli farklılık, geçtiğimiz sezon zirvenin bir puan gerisinde ve nispeten daha fazla krediye sahip takımın bu yıl 28.hafta sonunda 5 puan dezavantajlı olduğu ve önündeki iki takımı birden ekarte etmesi gerektiği. Anlayacağınız, Mustafa Denizli'nin takımı neredeyse geçen seneye eş bir grafik çiziyor ama sezonu 71 puanla şampiyon tamamlayan Beşiktaş'ın, özellikle Bursaspor'un bugün sahip olduğu 61 puan dikkate alındığında geçen sezon performansının üzerine çıkması gerektiği açıkça görülüyor. Denizli ve takımının puan istikrarı bu yıl istenen sonucu vermeyebilir.

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız husus, Beşiktaş açısından Trabzonspor ve Fenerbahçe maçlarının önemini katlıyor. Bu iki maçlık fiktürün ilk ayağı da bu sezon büyük maçlara iyi motive olduğunu gözlemlediğimiz Trabzonspor'a karşı oynanacak. Maç öncesi sakatlıklarla boğuşan siyah-beyazlı takımda; Ramazan, Tabata, Tello, Nihat, Ernst Rıdvan, Nobre, Ferrari, İbrahim Kaş ve Rüştü'nün çeşitli sakatlıkları bulunuyordu. Bu isimlerden Trabzonspor maçına yetişmesi beklenenler Rüştü, İbrahim Kaş, Tello, Rıdvan ve Ernst. Trabzonspor'a karşı oynayabilecek durumda olan Michael Fink, Fabian Ernst, İbrahim Toraman ve Uğur İnceman'ın kart sınırında olmaları ve sarı kart görmeleri halinde Fenerbahçe'ye karşı oynamayacak olmaları da önemli. Bordo-mavili ekipte cezaları bu maça sarkan Ömer Aysan ve Gabric forma giyemeyecekler. Tayfun ile birlikte uzun süredir takımdan ayrı olan Yattara da bu karşılaşmada Trabzonspor'un eksikleri arasında.

Trabzonspor teknik direktörü Şenol Güneş'in Beşiktaş karşısında da 4-4-1-1 sistemini koruyacağını düşünüyorum. Cezalı Ömer Aysan'ın yerine Serkan'ın sağ bek mevkine çekilmesi, orta alanın ortasında defansif bir zaafiyet yaratabilir ama bu hamlenin kanatlarda Trabzonspor'u güçlendirebileceği unutulmamalı. Beşiktaş'ın son maç dışında uyguladığı 4-3-3 taktiği, Fink - Ernst ikilisinin varlığı sayesinde göbekte sıkıntıya yol açmıyor ama kanatları etkili kullanan takımların Beşiktaş takım savunmasını daha kolay geçebildiğini daha önce görmüştük. Trabzonspor'un İnönü Stadında orta sahanın solunu kime emanet edeceği de bu bakımdan önem kazanıyor. Şenol Güneş, bazı maçlarda denediği gibi Alanzinho'yu bu bölgeye kaydırırsa bence bu durum bordo-mavili takımın aleyhine olur. Yıldız futbolcunun "forvet arkası" oynatıldığı "geniş yetkilerle donatıldığı" maçlarda sorumluluktan kaçmadığını biliyoruz. Bu sebeple sol kanada takım içinden Alanzinho dışında bir alternatif bulunması Trabzonspor yararına olacaktır. Bu noktadan Beşiktaş'a geçersek, siyah-beyazlı takımın rakibinin aksine göbekte çok daha güçlü bir yapılanmaya sahip olması en büyük avantajı. Trabzonspor'un çoğu zaman Colman - Selçuk ikilisiyle kontrol altına almaya çalıştığı bölgeyi Beşiktaş muhtemel üçlüsü Ernst, Fink ve Tello ile epey yıpratabilir. Bu tip bir eşleşmede bordo-mavili takımın defansif anlamda sıkıntıya düşeceği de bugünden söylenebilir. Bu tehdit Trabzonspor defansını kendi ceza alanı çevresine çakabileceğinden Beşiktaş'ın top dolaştıracak daha geniş alanlara sahip olması muhtemel. Şenol Güneş Galatasaray'a yaptığı gibi Beşiktaş'a da ileride şok baskı uygulamak isterse Tello'ya büyük görev düşer ki, defans arkasına atılacak toplarla siyah-beyazlı takım sonuca gidebilir. Özetle, her iki takımın farklı hücum kulvarlarını kullanarak birbirlerinin üzerlerine gidecek olmaları gol ve gol pozisyonu sayısını arttıracaktır. Sonuca yönelik bir tahmin yürütmek zor olsa da ben karşılaşmanın bol gollü ve çok zevkli geçeceğini düşünüyorum.

Gençlerbirliği - Bursaspor  

Tarih: 11.04.2010 Saat: 15.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 13°C

Gençlerbirliğinde kart cezalısı İlhan dışında, sakat Radeljic de bu karşılaşmada forma giyemeyecek. Lider Bursaspor'da ise kaptan Ömer Erdoğan ve Ozan İpek cezalı. Özellikle son haftalarda savunma başarısıyla dikkat çeken Gençlerbirliği'nin direnerek Bursaspor'da bir panik havası estirebileceğini düşünüyorum. Golün gecikmesiyle Bursaspor giderek daha fazla risk almayı düşünebilir ki, etkili kontratak silahlarına sahip Gençlerbirliği için bu "sürpriz zemini" demektir. Gençlerbirliğinde Sandro'nun sakatlığı bu bakımdan önemli. Her ne kadar bu futbolcunun maça yetişeceği açıklansa da atakları organize etme görevini sağlıklı şekilde ifa edip edemeyeceğini bilmiyoruz. Kağıt üzerinde Gençlerbirliği'ne sürpriz şansı tanınması gereken bir karşılaşma.

Galatasaray - Diyarbakırspor  

Tarih: 11.04.2010 Saat: 19.00

Stat: Ali Sami Yen Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 16°C

Galatasaray'da sinirler gergin, kazanmaktan başka çare yok. Diyarbakırspor da çok kritik bir durumda ama güçleri çok sınırlı. Sarı-kırmızılı takımda Barış Özbek kırmızı kart cezalısı. Burnunda kırık tespit edilen Mehmet Topal'ın durumu belirsiz. Sakatlıkları süren Arda ve Kewell da hafta sonu forma giyemeyecekler. Dipte umutsuzca çırpınan Diyarbakırspor'da futbolcular bu maçta kendilerini göstererek bir anlamda piyasa yapmak isteyeceklerdir. İkinci yarıda oynadığı 11 maçta; 1 galibiyet, 3 beraberlik alabilen üstelik sadece 6 gol atabilen Diyarbakırspor'un İstanbul'da Galatasaray'a direnebilmesi her şeye rağmen çok zor. Sarı-kırmızılı takımın ikinci 45 dakikada maçı koparması beklenebilir.

Gaziantepspor - Manisaspor  

Tarih: 09.04.2010 Saat: 20.00

Stat: Kamil Ocak Stadı (Seyircisiz)

Maç günü hava: Yağmurlu, 15°C

Gaziantepspor, bir maçı diğerini tutmayan takımlardan. Kırmızı-siyahlı takımın hafta sonu performansını kestirebilmek için falcı olmak lazım. Güneydoğu temsilcisinde Erman Özgür cezalı. Son maçlarında adeta gol atmayı da yemeyi de unutan Manisaspor, eksik futbolcularından yana dertli. Ersen Martin ve Yiğit Gökoğlan'dan sonra trafik kazasında başından yaralanan Kalabane'nin de bu karşılaşmada forma giyemeyeceği bildirilirken, hafif sakatlığı bulunan Burak Özsaraç'ın idmanları aksatması teknik heyette sıkıntı yarattı. Manisaspor teknik direktörü Reha Kapsal mevcut durumda muhtemelen "önce savunma" anlayışını devam ettirmek isteyecektir ancak Gaziantepspor'da becerili ayaklar fazla. Tek farklı bir Gaziantepspor galibiyeti düşünülebilir.

Antalyaspor - İ.B. Belediyespor  

Tarih: 10.04.2010 Saat: 15.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 20°C

28.haftada polemiklere konu olan bir maç sonrası Bursaspor'a kaybeden Antalyaspor, hedefini 3 puan olarak belirledi. Cezası biten Yalçın Ayhan takıma dönerken, dört sarı karta ulaşan Erhan Güven bu hafta forma giyemeyecek. Beşincilik hedefini kovalayan İ.B. Belediyespor, sakat futbolcularının yavaş yavaş düzelmesiyle bir anda puanları arka arkaya toplamaya başladı. İkinci devre puan durumuna bakacak olursak 11 maçta 20 puan toplayan İ.B. Belediyespor, 10 puan toplayabilen Antalyaspor'a oranla hayli ağır basıyor ama evinde başarılı sonuçlara imza atan kırmızı-beyazlı takımın kolay teslim olmayacağını düşünüyorum. Beraberlik ihtimali göz ardı edilmemeli.

Kasımpaşa - Ankaragücü  

Tarih: 11.04.2010 Saat: 15.00

Stat: R.T. Erdoğan Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 16°C

Bir yanda ligin skorer takımlarından Kasımpaşa, diğer yanda kalesini gole kapatan Ankaragücü. Neresinden bakarsanız bakın, ilginç bir maç bizleri bekliyor. Kasımpaşa'da Emre Toraman cezalı. Ankaragücünde Metin Akan ve Muhammet Hanifi'nin sakatlıkları sürüyor. Hafif rahatsızlıkları olan Sapara ve Aydın'ın oynamalarına engel bir durum olmadığı açıklandı. Son 6 maçında galibiyet yüzü göremeyen Kasımpaşa bu karşılaşmada 3 puan hasretine son vermek isteyecektir ama takım savunması güçlü Ankaragücü de yaban atılmayacak kadar sert bir rakip. Son üç maçında kalesinde 7 gol gören Kasımpaşa defans problemlerine çözüm bulamazsa bu karşılaşmadan boynu bükük ayrılır. İlk şans Ankaragücü'nün.

Denizlispor - Eskişehirspor  

Tarih: 11.04.2010 Saat: 17.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 15°C

Şahsi kanaatim haftanın sürprize en müsait karşılaşmasının Denizlispor - Eskişehirspor maçı olduğu yönünde. Son haftalarda yeniden kıpırdanan Denizlispor, imkansıza yakın durumuna rağmen inatla mücadelesini sürdürüyor. Rakip Eskişehirspor, kart cezalısı Sezgin'den bu karşılaşmada faydalanamayacak. Avrupa Kupaları hedefini kovalayan kırmızı-siyahlı takım, son haftalarda formda bir görüntü verse de coşkulu seyirci önünde zaman zaman kötü neticeler alıyor. Son kozlarını oynayan Denizlispor'a taraftarının vereceği destek, son derece zorlu geçecek maçta yeşil-siyahlı ekibe önemli avantaj sağlayabilir. Bu maça dikkat!

Kayserispor - Sivasspor  

Tarih: 12.04.2010 Saat: 20.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 10°C

Ligin hedefsiz kalan ekiplerinden Kayserispor, puan almak zorundaki Sivasspor'u evinde ağırlıyor. Mesut Bakkal'ın işbaşı yapmasından sonra Sivasspor hırslı ve inatçı bir görüntüye kavuştu. Kırmızı-beyazlı takımda Hayrettin'in forma giyme ihtimali zayıf. Bu maça tam kadro hazırlanan Kayserispor 3 puan hedefi güdüyor ama Tolunay Kafkas'ın açıklamaları sonrası takımın ritmini kaybettiği de gözlerden kaçmıyor. İkinci devrede oynadığı 11 maçtan sadece 3 galibiyet çıkarabilen Kayserispor önünde Mehmet Yıldız'ın dönüşüyle eli güçlenen Sivasspor'a puan şansı tanınabileceğini düşünüyorum. Diyarbakırspor'un Galatasaray'la oynadığı haftada Sivasspor aradaki 2 puanlık farkı arttırmak isteyecektir. Bu açıdan bakıldığında 1 puan da onları memnun edebilir.

HAFTANIN HAKEMLERİ

9 Nisan 2010 Cuma

20.00 Gaziantepspor - Manisaspor    Barış ŞİMŞEK

10 Nisan 2010 Cumartesi

15.00 Antalyaspor - İ.B. Belediyespor    Aytekin DURMAZ

19.00 Beşiktaş - Trabzonspor     Bünyamin GEZER 

11 Nisan 2010 Pazar

15.00 Kasımpaşa - Ankaragücü     İlker MERAL 

15.00 Gençlerbirliği - Bursaspor    Fırat AYDINUS 

17.00 Denizlispor - Eskişehirspor    Özgür YANKAYA 

19.00 Galatasaray - Diyarbakırspor    Kuddusi MÜFTÜOĞLU

12 Nisan 2010 Pazartesi

20.00 Kayserispor - Sivasspor     Cüneyt ÇAKIR  

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza Tahtası

Sarı Kart Cezalıları: Erhan Güven (Antalyaspor), Ömer Erdoğan (Bursaspor), Ozan İpek (Bursaspor), Sezgin Coşkun (Eskişehirspor), Erman Özgür (Gaziantepspor), İlhan Eker (Gençlerbirliği), Emre Toraman (Kasımpaşa).

Kırmızı Kart Cezalıları: Barış Özbek (Galatasaray).

HAFTANIN MAÇI

Beşiktaş - Trabzonspor  

Tarih: 10.04.2010 Saat: 19.00

Stat: İnönü Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 17°C

Tüm yazılarını göster