Beşiktaş yabancılar şubesi

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Transferde hareketli bir dönemi geride bırakan Beşiktaş'ta yabancıların sayısı kabarınca yönetimin hızı da kesildi. Ersan olayı, Fernandes'in bonservisi, gurbetçiler derken günler bir bir geçti, takımın kanayan yarası bek mevkiine bir türlü sıra gelmedi. Esasen ben transfer dönemi başlar başlamaz Beşiktaş yönetiminin "önce şu bekleri halledelim" görüşünü benimseyeceğini düşünüyordum ama itiraf edeyim fena halde yanıldım. Ekrem ve Hilbert gibi devşirmelerin sahne aldığı sağ kanatta Rıdvan'a güven duyulmadığı (ki bence duyulmalı) hesaba katılırsa "aynı tas aynı hamam" tehlikesi tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor. Yeni transferlerden Tanju'nun her iki kanatta da bek olarak görev alabildiği söylense de futbolcunun kendi tercihi olan sol beke baktığımızda orada da İsmail - Tanju ikilisini görüyoruz. İtiraf edelim aslında gördüğümüz belirsizlikten başka bir şey değil. Türk futbolundaki yöneticilerin dillerine pelesenk olmuş şekliyle "tüm kulvarlarda başarı" hedefiyle yola çıkacak Beşiktaş'ta eldeki bekler; 20 yaşındaki Rıdvan, 21 yaşındaki İsmail ve 21 yaşındaki Tanju. Bu noktada Egemen Korkmaz, Sidnei ve İbrahim Toraman'ın bek oynayabildikleri ileri sürülüp takımda böyle bir sıkıntı olmadığı söylenebilir ama eğer savunan değil saldıran ve oyunun hâkimi olan bir Beşiktaş hedefleniyorsa durumun çok iç açıcı olmadığını kabul etmek lazım. Kanatlarında Quaresma ve Simao gibi becerikli, içe kat eden ve defansın dengesini bozan futbolculara sahip Beşiktaş'ın devşirme değil klasik beklerle bindirmeler yapması ve hücuma çeşitlilik kazandırması en ideal olanı. Peki, bu kadroda bunu yapacak kim var? Asıl soru bu. Sidnei ve Bebe transferlerinin kesinlik kazanmasından önce şahsen yabancı tercihlerinde bek konusunun gündeme gelmesine kesin gözüyle bakıyordum. Ancak şimdi tablo değişti. Yurt içinden alıp direkt takıma koyabileceğiniz isimler hem sınırlı hem de ateş pahası. Bu durum da ibreyi yabancı transferine çeviriyor. İbrenin gösterdiği yönde ise şu isimler okunuyor: Sidnei, Bebe, Fernandes, Guti, Quaresma, Simao, Hilbert, Ernst, Ferrari, Fink, Holosko, Tabata, Sivok, Almeida.

Halef - selef TFF yönetimlerinin yabancı transferindeki bonkör yaklaşımlarına rağmen Beşiktaş'ın yabancılar konusunda amiyane tabirle sürekli içeri girdiği biliniyor. Hatta siyah-beyazlıların anlık görüntüsü futbol takımından çok yabancılar şubesini andırıyor. Kalburüstü ücretlerle uzun süreli sözleşme imzalayan futbolcular, doğal olarak hem başka kulüplere gitmemek için ayak diriyorlar hem de kalabalık kontenjanı bir avantaj olarak kullanıyorlar. Bu futbolcular gönderilse bile ücretlerinin bir kısmının kulüp tarafından ödenmeye devam etmesi ya da önemli paralara transfer edilen oyunculara bonservislerinin bedava verilmesi son dönemde sıkça gördüğümüz uygulamalardan. Hal böyleyken siyah-beyazlı takımın "bek" transferinde dişe dokunur adımlar atması da zorlaşıyor. Zaten şu ana kadar yapılan takviyelerin geçen sene oluşan havayı yaratmadığı üstüne üstlük taraftarın kafasında bir takım soru işaretleri oluşmasına sebebiyet verdiği de aşikâr. Neden mi? Çünkü sezon bitene kadar "yönetim akıllandı" şeklinde tezahür eden düşünceler, bugün gelinen nokta itibariyle "Mendes'e mahkûmiyet" boyutuna geldi. Başka bir deyişle Beşiktaş taraftarı yönetimin görünümünü pozitiften durağana çevirmek üzere. Bu söylediklerimi abartılı bulabilirsiniz ama transfer dönemi bitip de sezon başlayınca "koca transfer döneminde adam gibi bek alınmadı şu takıma" serzenişlerini duyarsanız bilin ki problem yabancılar şubesinde idi.

Dünya liglerinde transfer

· Birkaç gün önce Alex McLeish ile yollarını ayıran Birmingham City, Newcastle United'ın eski teknik direktörü Chris Hughton ile anlaştığını duyurdu. Newcastle'daki ilk senesinde antrenör olarak görev yapan Hughton 2009 Ekim ayında ise teknik direktörlüğe getirilmiş ve takımını yeniden Premier Lig'e çıkarmayı başarmıştı.

· Parma, geçtiğimiz sezon Juventus'tan kiralık olarak kadrosuna kattığı Sebastian Giovinco'nun bonservisinin %50'sini satın aldı. Alınan bilgilere göre Parma, önümüzdeki üç sene boyunca Giovinco'nun %50'i hakkı için 3 milyon euro ödeyecek.

· Cezayir Milli Takımı'nın yeni teknik direktörü Vahid Halilhodzic oldu. Disipliniyle ön plana çıkan 55 yaşındaki teknik adam, daha önce 2008-2010 tarihleri arasında Fildişi Sahili Milli Takımı ile Afrika deneyimi yaşamıştı.

· Ashley Young ve Sylvain Marveaux transferinin yatması sonucu rotasını Fransa'ya çeviren Liverpool, St. Etienneli genç oyuncu Dimirti Payet'nin peşinde düştü. Lille ve Paris Saint-Germain kulüplerinin de yakın takibinde olan 24 yaşındaki oyuncu, transfer piyasasının gözde isimleri arasında yer alıyor.

· İtalyan medyası, Milan'ın Juventus'dan ayrılması beklenen Brezilyalı golcü Amauri ile ilgilendiğini yazdı. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısını Parma'da kiralık olarak geçiren Amauri, sergilemiş olduğu performansla beğeni toplamıştı.

· Rusya'nın köklü kulüplerinden Zenit, Manchester City'nin Togolu yıldızı Emmanuel Adebayor'u kadrosuna katmak istiyor. Manchester City'deki ilk sezonunda 26 lig maçında 14 gol atmış olan Adebayor, geçen sezonun ikinci yarısında Real Madrid'e kiralanmış ve 14 La Liga maçında beş gol atmıştı.

· Ligue 1'de üç sezondur şampiyon olamayan ve geçtiğimiz günlerde Claude Puel'le yollarını resmen ayıran Olympique Lyon'da yeni teknik direktör Remi Garde oldu. 45 yaşındaki teknik adam, Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynatsa da lig şampiyonluğu kazanamamış olan Claude Puel'in halefi olarak görev yapacak.

Süper Lig'de transfer

· Trabzonspor yönetimi, Şenol Güneş'in ısrarla transferinin bitirilmesini istediği Halil Altıntop'u renklerine bağladı. Eskişehirspor yönetiminin transferi konusunda çok umutlu olduğu 28 yaşındaki oyuncu, bordo-mavili formayı giymeyi tercih etti.

· Ara transfer döneminde Gaziantespor'a transfer olan ve kısa sürede sergilediği başarılı performansla gündeme bomba gibi düşen Cenk Tosun hakkında çıkan ayrılık dedikoduları, kulüp yönetimini harekete geçirdi. Gaziantepspor yönetimi, genç golcü Cenk Tosun hakkında çıkan transfer haberlerini yalanladı.

· Uzun süredir devam eden kaleci arayışlarına Scott Carson ile son veren Bursaspor, 26 yaşındaki oyuncu ile üç senelik anlaşmaya vardı. Transfer çalışmalarını kamp tarihi olan 7 Temmuz'a kadar bitirmeyi hedefleyen yeşil-beyazlı yönetimin önümüzdeki günlerde iki transferi daha bitireceği öğrenildi.

· Transfer çalışmalarını sürdüren Fenerbahçe'nin Inter'de forma giyen Brezilya asıllı İtalyan yıldız Thiago Motta'nın peşinde olduğu iddia edildi. Barcelona altyapısından yetişen Thiago Motta, Inter'e 2009'da Genoa'dan transfer edilmiş ve Portekizli teknik adam Jose Mourinho'nun vazgeçilmezlerinden olmuştu.

· Geçtiğimiz sezon tüm beklentilerin üzerinde bir performans sergileyen Kardemir Karabükspor, Denizlispor'dan Ahmet Cebe'yi kadrosuna kattığını açıkladı. 28 yaşındaki futbolcu, daha önce sırasıyla KFC Uerdingen, Schalke 04, Fortuna Düsseldorf ve Denizlispor formaları giymişti.

· Spor Toto Süper Lig takımlarından Manisaspor genç orta saha oyuncusu Nizamettin Çalışkan'ın sözleşmesini iki yıl daha uzattı. Bu sezon uzun bir sakatlık dönemi geçiren 24 yaşındaki futbolcu, Borussia Dortmund altyapısından yetişmişti.

· Sağbek arayışlarını gizli şekilde sürdüren Beşiktaş'ta yönetimin sürpriz bir isim peşinde olduğu iddia edildi. İddialara göre siyah-beyazlı yöneticilerin asıl hedefi Le Mans forması giyen 20 yaşındaki Sébastien Corchia. Bayern ve Chelsea'nin takibinde olan yıldız futbolcu için telaffuz edilen rakam ise 7 milyon euro.

Tüm yazılarını göster