Beşiktaş okyanusu geçti

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonluk mücadelesinin düğümlendiği Beşiktaş - Galatasaray derbisi öncesi beklentimiz, siyah-beyazlıların tıpkı Fortis Türkiye Kupası finalinde olduğu gibi kontrollü oynayıp takım savunmasına öncelik vermesiydi. Tabi bu arada Bülent Korkmaz'ın da 4-4-2 sistemini oyuncularına kolektif biçimde uygulatıp gol sonrası gömülme stratejisini aynen korumasını bekliyorduk. Takımlar İnönü Stadı'nın zeminine çıktıklarında ve Kamil Abitoğlu'nun başlama düdüğü çaldığında düşüncelerimizde yanılmadığımızı gördük. Mustafa Denizli tarafından "Beşiktaş klasiği" haline getirilen ve lig sonuna doğru 4-2-3-1 ile girift bir hal alan 4-3-3 sistemi aynen uygulamaya konmuştu. Orta alandaki emniyet subapları Cisse ve Ernst'in önünde Tello'ya görev verilmiş; Sabri ve Arda'nın görev almasıyla tehdit halini alan Galatasaray sağ kanadına önlem olarak da sol öne Ekrem yerleştirilmişti. İlk 45 dakika boyunca gerek sağ kanattaki Holosko'nun gerekse de soldaki Ekrem'in 4-4-2'nin kanatları gibi beklerin önünü kapattığını gördük. Bu uygulama sırasında Bobo da santra çizgisi gerisine kadar çekilerek oynayınca Galatasaray'a top dolaştırmak için koskoca bir yarı alan kaldı. Sarı-kırmızılı takımın ilk yarı boyunca topa sahip olma oranında büyük üstünlük sağlaması hatta bu oranı zaman zaman yüzde 65'lere çıkarmasının ana sebebi de buydu. Beşiktaş'ın uyguladığı bu oyun sisteminin Bülent Korkmaz'ın ajandasında yer almadığı, genç teknik adamın kenar yönetiminden kolaylıkla belli oluyordu. Korkmaz belli ki, Beşiktaş'ın baskılı futboluna ve oyunu rakip sahaya yıkmak amacıyla orta sahaya kadar çıkan tandemine hazırlık yapmıştı. Siyah-beyazlıların ortaya koyduğu kontrollü futbol sonucu genç teknik adam sık sık Nonda ve Baros'u boş koşular yapmaları için uyardı. Maç geneline baktığımızda Galatasaray'ın defans arkasına 2 kez sarkabildiğini ancak bu 2 pozisyonda Baros ile çok ciddi tehlikeler yarattığını görüyoruz. Korkmaz'ın istediği boş koşularla Arda ve Kewell'ın içe kat edip gol bölgelerine girişleri mümkün olabilecekti ki, Galatasaray'ın ikinci yarı başında bulduğu gol bu tip bir akının meyvesiydi.

İkinci 45 dakikaya takımında eksik gördüğü bölgelere çeki düzen vererek başlayan Denizli'nin planları kalesinde gördüğü şok golle bir anda çöktü. Sarı-kırmızılıların Kewell ile bulduğu gol sonrası ipler Galatasaray'ın eline geçmiş, oyunu riske etme sırası Beşiktaş'a gelmişti. Maçın bu bölümünde siyah-beyazlı takımı "panik halinde" değil "kararlı" gördük. 53'te Yusuf'un ceza sahası içinde düşürüldüğü ve mutlak penaltı kararı verilmesi gereken pozisyon Kamil Abitoğlu tarafından iyi süzülemedi. Akabinde tekrar Yusuf'un sürüklediği bir akında golü bulan Beşiktaş böylelikle 10 dakika içinde yeniden üstünlüğü ele geçirerek olası bir kâbus gecesinin önüne geçti. Bu golde stoper alışkanlığı kazanmamış Mehmet Topal'ın pozisyona geç müdahale ederek kaleci Orkun'un da aksiyonunu bozması önemli bir etkendi. Maçın Beşiktaş adına kötülerinden Bobo 74'te dışarı alınıp Nobre oyuna dâhil edilince Beşiktaş'ın mücadele gücü arttı. Kalan dakikaları tabelayı koruma çabasıyla geçiren siyah-beyazlılar, bu amaçlarına ulaşarak çok önemli bir 3 puanı ceplerine koydular. Son haftada kümede kalmayı garantileyen Denizlispor ile oynayacak Beşiktaş'ın okyanusu geçtikten sonra derede boğulmayacağını düşünüyorum. Ancak maç sonrası oyuncularına bu karşılaşmayı hedef göstererek olası bir rehaveti başlamadan bitiren Mustafa Denizli'ye de alkışlar gönderiyorum. Ne de olsa futbol sürprizler oyunu…

TEKNİK ANALİZ

(Fenerbahçe - Konyaspor)

Fener'in acıması yok

Yeni sezonda, yeni yıldızlarla takımı yeniden oluşturacağının sinyallerini veren Başkan Aziz Yıldırım'ın mesajını alan sarı-lacivertli futbolcular Guiza (2), Uğur Boral ve Roberto Carlos'un golleriyle Konya'yı ateşe attı. Geride kalan haftayı beraberlikle kapatan Fenerbahçe, Aziz Yıldırım'ın yeniden başkan seçildiği günde, Konyaspor'a patladı. Yıldız isimlerinin peş peşe kaydettiği gollerle sonuca giden sarı-lacivertli takım Konyaspor karşısında 4-2'lik skorla moral kazandı. Bu sonuçla 36 puanla 16. sırada kalan Konyaspor, Hacettepe ve Kocaelispor'un ardından lige veda eden üçüncü ekip olmaya çok yaklaştı. Fenerbahçe ise 4-2'lik galibiyetle puanını 58 yaparak ezeli rakibi Galatasaray'ı yakaladı. İki ekibin de puanı 58 olurken ikili averajda Galatasaray'dan üstün olan Fenerbahçe 4. sırayı ele geçirdi.

Trabzon coştu bir kere

Turkcell Süper Lig 33. hafta mücadelesinde Trabzonspor deplasmanda Eskişehirspor'u 5-2'lik skorla mağlup etti. Eskişehir Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmada Trabzonspor'a galibiyeti getiren golleri mücadelenin 18. ve 63. dakikalarda Ceyhun Gülselam, 41. ve 90. dakikalarda Alanzinho ve 78. dakikada Umut Bulut kaydederken ev sahibi ekip Eskişehirspor'un gollerini 65. dakikada Doğa ve 74. dakikada Youla kaydetti. Bu galibiyetle Trabzonspor puanını 65'e çıkartıp 3. sıradaki yerini korurken ev sahibi ekip Eskişehirspor 39 puanda kaldı. Mücadelede Eskişehirspor'un yediği gollerin ardından kırmızı-siyahlı taraftarlar yönetimi istifaya davet ettiler.

Sivasspor pes etmiyor

Turkcell Süper Lig'de 33. hafta karşılaşmasında Sivasspor 4 Eylül Stadyumu'nda Gençlerbirliği'ni konuk etti. Ev sahibi ekip 1-0 geriye düştüğü maçı 3-2 kazanmasını bildi ve şampiyonluk umudunu son haftaya taşıdı. Sivasspor bu skorla puanını 66 yaparken, 68 puanlı Beşiktaş'ı takibini sürdürdü. Trabzonspor da kazanarak puanını 65 yaptı ve ligde son hafta öncesi yine heyecanlı bir tablo oluştu. Beşiktaş son haftada Denizlispor deplasmanına, Sivasspor Galatasaray deplasmanına, Trabzonspor ise evinde Fenerbahçe ile karşı karşıya gelecek. Son haftada Şampiyonlar Ligi bileti için de kıran kırana bir mücadele yaşanacak.

Kayseri sıkmadan kazandı

Turkcell Süper Lig'de 33. haftanın açılış karşılaşmasında veda maçlarını oynayan Hacettepe'yi konuk eden Kayserispor, maçı 1-0'lık sonuçla kazandı. Suskun santrfor Aghahowa'nın tek golü attığı karşılaşmada Başkent ekibi oyunun büyük bölümünü 10 kişi oynadı. Hacettepe'de Ercüment 11. dakikada kırmızı kart görerek takımını eksik bıraktı. Kayserispor bu galibiyetle puanını 47'ye yükseltirken, Hacettepe 22 puanda kaldı. Kayserisporlu taraftarlar haftalardır olduğu gibi bu maçta da kimi yabancı futbolcularla Tolunay Kafkas'ı protesto ettiler. Ligin son haftasında Kayserispor Gençlerbirliği, Hacettepe ise Kocaelispor ile karşılaşacak.

Bursa'ya Gaziantep çelmesi

Ligin bitimine bir hafta kala Bursaspor ile Gaziantepspor, Bursa Atatürk Stadı'nda karşı karşıya geldi ve mücadele 2-2'lik eşitlik ile tamamlandı. İki takım arasında, ilk yarısı da Bursaspor'un 1-0'lık üstünlüğü ile tamamlanan maçta, ev sahibi ekip adına goller 43. dakikada Julio Cesar (k.k.) ve 60. dakikada Gökhan Güleç'ten gelirken, Gaziantepspor'un golleri 51. dakikada Bekir ve 72. dakikada Beto'dan geldi. Bu sonucun ardından Avrupa Ligi'ne katılmak için büyük mücadele veren Bursaspor, ligde 55 puana yükseldi ve Galatasaray'ın yenildiği haftada büyük fırsat tepti. Gaziantepspor ise 46 puana yükseldi.

Antalyaspor beklemede

33. hafta mücadelesinde Ankaraspor ile Antalyaspor karşı karşıya geldi ve bu kritik karşılaşma golsüz sona erdi. Ankaraspor bu sonuçla 41 puana yükselip ligde kalmayı garantilerken Antalyaspor 37 puanla, 35 puanlı Konyaspor'un hemen üstünde yer alıp ligde kalma şansını son haftaya bıraktı. Son hafta maçlarında Antalyaspor evinde kümede kalmayı garantileyen Ankaragücü'nü konuk ederken, Ankaraspor ligden düşecek son takımın belirleneceği kritik maçta Konyaspor'un konuğu olacak. Maç sonrası Mehmet Özdilek tarafından yapılan "25 haftadır final maçları oynuyoruz." açıklaması Antalyaspor'un mevcut durumunu anlatan önemli bir veri sayılabilir.

Ankaragücü kümede kaldı

Turkcell Süper Lig'de 33. haftanın kritik maçında Ankaragücü ile Denizlispor karşı karşıya geldi. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmayı ev sahibi ekip 3-0 kazandı ve ligde kalmayı garantiledi. Ankaragücü'ne galibiyeti getiren golleri 34. dakikada Jaba, 63. dakikada Mehmet Yılmaz ve 67. dakikada Semavi kaydetti. Sarı-lacivertli ekip bu sonuçla 39 puana yükseldi ve ligde kalmayı başardı. Denizlispor ise 38 puanda kalmasına rağmen muhtemel ikili, üçlü ve dörtlü averajlarda sahip olduğu avantaj ile ligde kalma konusunda rahat bir noktaya geldi. Yeşil-siyahlılar son haftada şampiyonluğun en güçlü favorisi Beşiktaş ile karşılaşacaklar.

Belediyespor rahatladı

Turkcell Süper Lig 33. hafta mücadelesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi deplasmanda konuk olduğu küme düşmesi garantileşen Kocaelispor'u 2-3 mağlup etti. İzmit İsmet Paşa Stadı'nda oynanan karşılaşmanın gollerini Kocaelispor adına 45. dakikada Serdar Topraktepe ve 55. dakikada Taner Gülleri kaydederken İBB'nin gollerini 53. dakikada Gökhan Kaba, 60. dakikada Zeki Korkmaz ve 65. dakikada İbrahim Akın'dan geldi. Bu sonuçla İBB puanını 42'ye yükseltirken Kocaelispor ise 26 puanda kaldı. Turkcell Süper Lig'in son haftasında İBB sahasında Bursaspor'u ağırlayacak. Kocaelispor ise deplasmanda Hacettepe ile veda turu atacak.

HAFTANIN TAKIMI : Trabzonspor

HAFTANIN İNCİSİ : "Galatasaray beni yanılttı." Bülent UYGUN

KARE AS   : Daniel Güiza (Fenerbahçe)

     Ceyhun Gülselam (Trabzonspor)

    Carlos Alanzinho (Trabzonspor)

Ceyhun Eriş (Ankaragücü)

GOL KRALLIĞI  : 20 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

18 Gol - Taner Gülleri (Kocaelispor)

15 Gol - Gökhan Ünal (Trabzonspor)

14 Gol - Mehmet Yıldız (Sivasspor)

13 Gol - Umut Bulut (Trabzonspor)

12 Gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)

11 Gol - Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

11 Gol - Sercan Yıldırım (Bursaspor)

11 Gol - Da Silva Bobo (Beşiktaş)

11 Gol - Andre Beto (Gaziantepspor) 

HAFTANIN MAÇI

(Beşiktaş - Galatasaray)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Beşiktaş  :    78.550.000 Euro (24 Futbolcu)  Beşiktaş  : 26,7

Galatasaray  :  110.500.000 Euro (30 Futbolcu)  Galatasaray  : 26,0

Tüm yazılarını göster