Beşiktaş küçülüyor mu, çözülüyor mu?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bugünlerde siyah-beyazlı renklere gönül veren kimselerin ağzını bıçak açmıyor. Beşiktaşlı taraftar, küskün ve umutsuz. Doğal olarak futbolun f'sini dahi konuşmak istemiyorlar. Sanıyorum konuşan Beşiktaşlılar sadece başkan ve yöneticiler. Yetkili makamlardan ve yüksek perdeden konuşanlar da maalesef bir çuval inciri berbat etmekten öteye geçemiyorlar. "Bu yaşta futbolcuyu takımda görmek istemiyorum", "İndirimi kabul etmeyenler için kapı orada" ya da "Cehenneme kadar yolu var" kabilinden cümleler kapalı kapılar ardında sarf edildiği sürece tolere edilebilir ancak kamuoyuna yansıdığı andan itibaren Beşiktaş markasına zarar veriyor. Bu durumu haftalar öncesinden "Yeni Beşiktaş yönetimi fazla şeffaf" cümlesiyle köşemize taşıdığımızda bizi eleştirenler olmuştu fakat bugün gelinen durum ne yazık ki haklılığımızı ortaya koyuyor. Fikret Orman kendi tabiriyle yangının içine daldığında pek çok aklıselim futbolsever gibi biz de kendisini alkışlamıştık, hala da alkışlıyoruz. Hatta Samet Aybaba seçimi yüzünden bir bardak suda fırtına koparılırken bu köşeden mevcut şartlar altında iyi bir seçim yapıldığını yazan da bizdik. Şimdi ise objektif bakışımızın gereği olarak gördüğümüz aksaklıklar üzerine eleştirel bir yazı kaleme alma gereği hissettik.

Öncelikle şu tespiti yapmak yerinde olacak: Hangi kulüp ve hangi yönetim olursa olsun, bugüne kadar menajerlerin dolmuşuna binen hiç kimsenin gideceği yere ulaştığını görmüş değiliz. Bu tip transfer tarzı sizi çıkmaz sokaktan başka hiçbir yere götürmez. Gelinen noktada öyle bir durum hâsıl olmuş ki, menajerler boşta kalmış futbolcularını kolundan tutup "eti senin kemiği benim" dercesine kulübe getirmeye başlamışlar. Ve ne yazık ki, bu futbolculardan bazıları Beşiktaş formasını ancak Kartal Yuvası'ndan satın almak suretiyle üzerine giyebilecek kalitede. Fikret Orman, televizyonda izlediğim demeçlerinde transfere karışmayacağını ve bu vazifeyi işi bilenlere bırakacağını beyan etmişti. Şu halde kendisine kötü bir haberim var. Beşiktaş'ın yeni transferlerine koyduğu kalite çıtası bu olacaksa, korkarım başkanın "işi bilen" kabul ettiği kimseleri gözden geçirmesi gerekecek. Transfer sezonuna "gençleşme" parolasıyla girmek güzel ama belki de yanlıştı. Beşiktaş'ın temlik girdabından nispeten kurtulması için en azından önümüzdeki 2 ya da 3 seneyi döndürebilecek bir bütçe yapısına inmesi gerekiyor. Bu pekâlâ; yaşına bakılmaksızın Avrupa'dan bonservisi elinde senelik 1 milyon euro civarında ücretle oynayacak yabancıların mevcut takımdan kalacaklarla kaynaştırılmasıyla sağlanabilir, altyapı orijinli Hasan Türk, Muhammet Demirci, Kadir Arı, Furkan Şeker, Erkan Kaş gibi gençlerin de önü açılarak başarılı bir harman yapılabilirdi. Üstelik kiralama seçeneği de eksik bölgelere nokta atışı yapabilmek için bir seçenek olarak düşünülebilirdi. Oysa son dönemde ismi Beşiktaş'la anılan onlarca futbolcudan yalnızca David Ospina, Alper Potuk, Veysel Sarı ve Uğur Boral için "sırıtmaz" ifadesini kullanabiliriz.

Dünya basketbolunun bol yaldızlı arenalarından Euroleague'de oynayacak 3 kupalı takımı pazarlayamamak ve akabinde çözülmesine neden olmak nasıl tatsız sonuçlar yarattıysa, küçülüyoruz derken sıradanlaşmak da benzer sonuçlar yaratacaktır. Kabul edelim kangreni tedavi görevi Fikret Orman ve yönetimine kaldı ve bu yüzden kamuoyu önünde antipatik bir imaja sahip oldular. Ancak konsültasyon ve tedavi mekanizmalarında da hatalar var gibi görünüyor. Geçmiş yönetimin oyuncularla imzaladığı sözleşmeler çok ağır şartlara haiz olabilir, bu oyuncuları elden çıkarma niyetiniz de olabilir yalnız tüm dünyaca tanınmış bu futbolculara -bağlı oldukları sözleşmeden doğan haklarını istedikleri için- yapılan muamele global anlamda futbol dünyasındaki PR'ınızı da menfi etkileyecektir. Basit bir fikir jimnastiği ile sponsor yoluyla transfer konusunu gündeme getirmek de mümkün ama yukarıda da yazdığımız gibi Türkiye Ligi, Türkiye Kupası ve EuroChallenge sahibi üstelik önümüzdeki sezon Avrupa'nın zirvesinde ülkemizi temsil edecek basketbol takımına domestik yada beynelmilel bir sponsor bulunamazken bu varsayım Pollyanna'cılık oynamak olacak.

Samimi olmak gerekirse, Fikret Orman ve ekibi oldukça zor bir işin altından kalkmaya çalışırken zaman zaman bariz hatalar yapıyorlar. Fakat bu noktada Beşiktaş taraftarı için de bir parantez açmak gerekiyor. Yazımızın genelinde siyah-beyazlı kulübün transfer stratejisine ilişkin yanlışları ortaya koymaya çalıştık. İş bu kritik, sportif ve idari açıdan bir değerlendirme olup Beşiktaş'ın bekasına yönelik bir endişe unsuru taşımıyor. Kulübün mali yapısı ve içinde bulunduğu borç sarmalı malumken "Bu transferlerle mi kombine satacaksınız?" sorusunu yöneltmek en hafif tabiriyle ayıptır. Beşiktaş taraftarı önümüzdeki sezon kombine biletleri kapış kapış bitirmek zorunda. Takımı izlemek için değil kulübe destek olmak için.

Dünya liglerinden haberler

- Arsenal'in Hollandalı golcüsü Robin van Persie kulübüyle 2013 yılına kadar devam eden sözleşmesini yenilemeyeceğini belirtti. Arsene Wenger kısa süre önce Premier Lig'de yılın oyuncusu seçilen Van Persie'yi kadroda tutmak için ellerinden geleni yapacağını dile getirmişti. Hollandalı oyuncu, geçtiğimiz sezonu 37 golle kapattı.

- Valencia formasıyla başarılı bir sezon geçirmesinin ardından alt yapısından yetiştiği Barcelona'ya geri dönen Jordi Alba, yuvasına geri dönmekten dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Takımın sistemine uyum sağlamakta zorluk çekmeyeceğini vurgulayan 23 yaşındaki oyuncu, "Milli takımda Barcelona'ya benzer bir sistemde oynuyoruz. Milli takım sayesinde takım arkadaşlarımı tanıyorum ve kulüpte alışma süreci yaşayacağımı sanmıyorum." şeklinde konuştu.

- Brezilyalı stoper Lucio, Inter ile sözleşmesini feshettikten kısa bir süre sonra Juventus ile anlaşmaya vardı. Torino ekibinin Lucio'ya 2 yıllık sözleşme önerdiği ve senelik 2.6 milyon euro karşılığında anlaştığı belirtildi. Kulübün resmi internet sitesinde yer alan açıklamada "Lucio sağlık kontrolünden geçmek için Torino'ya geldi. 34 yaşındaki oyuncu Medicana dello Sport sağlık merkezinde kontrolden geçecek." ifadelerine yer verildi.

- Borussia Mönchengladbach, geçtiğimiz sezon takıma önemli bir ivme kazandıran teknik adam Lucien Favre'nin sözleşmesini 2 yıl daha uzattı. Eski sözleşmesi gelecek sezon sonunda bitecek olan İsviçreli teknik adam için Fransa'nın önemli takımlarından Lyon'un ismi geçmişti. Favre, kariyerinde daha önce Echallens, Yverdon Sports, Servette, Zurich ve Hertha Berlin'i çalıştırmıştı.

- Stoper mevkisi için Thiago Silva'yı düşünen Paris Saint Germain yönetimi, bu oyuncunun Milan ile sözleşme uzatması ile alternatif isimler yöneldi. Fransız kulübünün John Terry ile ilgilendiği haberlerini ise Carlo Ancelotti yalanladı. Büyük sükse yapan Lavezzi transferini de değerlendiren Ancelotti, "Lavezzi çok tecrübeli bir oyuncu. İtalya'da dört yıl futbol oynadı. Takıma rekabet getirecek. Çok motive durumda." dedi.

- Udinese, resmi sitesinden Vasco da Gama'nın orta saha oyuncusu Allan Marques Loureiro ve Lechia Gdansk'ın kalecisi Wojciech Pawlowski'yi transfer ettiğini duyurdu. İkilinin bonservis bedelleri ve sözleşme detayları henüz açıklanmazken, Juventus'a satılan Kwadwo Asamoah ve Mauricio Isla'nın yerleri kısmen doldurulmuş oldu.

Türkiye liglerinden haberler

- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Sivasspor'un, Bulgaristan'ın Chernomorets Burgas takımında top koşturan Fas asıllı Fransız orta saha oyuncusu Aatif Chahechouhe ile prensip anlaşmasına vardığı bildirildi. Fransa'nın Nancy takımından geçen sezonun devre arasında Bulgaristan'ın Chernomorets Burgas takımına transfer olan 26 yaşındaki Aatif'in, son dönemlerdeki performansıyla dikkati çektiği kaydedildi.

- Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, gurbetçi futbolcu Deniz Yılmaz ile şartların oluşmadığı için anlaşma sağlanamadığını söyledi. Sağlam, "Deniz Yılmaz gelmeyecek" dedi. Böylelikle Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam'ın forma lansmanında "Yeniden Bursa'ya çağırdık görüşüp anlaşacağız" dediği Deniz Yılmaz transferi tamamen kapanmış oldu.

- Orduspor, Galatasaray'dan Bogdan Stancu'yu 4 yıllığına renklerine bağladı. Orduspor Kulüp Başkanı Doç. Dr. Nedim Türkmen İstanbul'daki ofisinde Bogdan Stancu ile bir araya gelerek karşılıklı olarak 4 yıllık sözleşmeye imza attı. 2.5 milyon euroya 4 yıllığına Orduspor'a gelen Stancu, çok mutlu olduğunu söyledi.

- Galatasaray'ın tecrübeli futbolcusu Sabri Sarıoğlu yuvada kaldı. Borsaya bildirilen açıklamada Sabri'nin 2+1 senelik mukaveleyi imzaladığı belirtildi. Galatasaray Kulübü, daha önce geçtiğimiz sezonun devre arasında kadrosuna kattığı Necati Ateş ile yeni sözleşme imzalamıştı. Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, tecrübeli golcü ile 2 yıllık sözleşme imzalandığı duyurulmuştu.

- Bank Asya 1. Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor, Beşiktaş'tan genç orta saha oyuncusu Cumali Bişi ile kiralık olarak bir yıllık anlaşma sağladı. Kulüp transfer komitesi başkanı Koray Deniz, "Cumali genç ve yetenekli bir oyuncu. Geçtiğimiz sezon çok şey bekliyorduk. Ancak şanssız bir sakatlık yaşadı. Beklenen katkıyı sağlayamamıştı. Cumali'ye güveniyoruz, kendisiyle kiralık olarak yeniden bir yıllık anlaşma sağladık." şeklinde konuştu.

- Spor Toto Süper Lig takımlarından Kayserispor, Barcelona ve Ajax alt yapılarında çalışan Hollandalı teknik adam Gerard Van Der Lem'e alt yapıda görev verdi. Gerard Van Der Lem yaptığı açıklamada Kayserispor'da çalışmaktan büyük mutluluk duyacağını belirterek, hedeflerinin her yıl alt yapıdan en az bir futbolcuyu A takıma kazandırmak olduğunu söyledi.

Tüm yazılarını göster