Beşiktaş için gerçek bir sınav

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sezona fırtına gibi başlayan ve oynadığı futbolla taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanan Beşiktaş, ligin dördüncü haftasında “evinde büyük takımlara kolay kolay puan kaybetmeyen” Bursaspor’a konuk oluyor. Siyah-beyazlı takımın ilk üç haftayı 9 puanla ve +6 averajla kapatması futbol kamuoyunun bir kısmında “şampiyonluğun favorisi” ilan edilmesine yol açtı. Karşıt görüşte olanlar ise ligin henüz başından bu tür yargılara varmanın yanıltıcı sonuçlar verebileceği tezini savunuyorlar. Gerçekten de üç haftası tamamlanan ligimizde Beşiktaş’ın mağlup ettiği rakiplere baktığımızda Trabzonspor’un 15’inci, Erciyesspor’un 17’nci, Gaziantepspor’un ise 18’inci sırada kendilerine yer bulabildiklerini görüyoruz. Açıkçası izlediğimiz maçlar itibariyle de bu üç takımın bünyesinde çeşitli sorunlar barındıran ekipler olduğunu söylememiz mümkün. Bursaspor karşılaşması, Beşiktaş’ın gerçekten lige ciddi ağırlık koyup koyamayacağını göstermesi açısından bir test maçı olacak. Nasıl ki, üç haftayı değerlendirip lig sonuna yönelik bir projeksiyon yapmak hatalı ise salt Bursaspor maçından da ileriye dönük tahminler yapmak çok olası değil. Ancak siyah-beyazlıların arka arkaya karşılaşacakları Bursaspor ve Galatasaray maçlarında toplayacakları puan ve bu iki maçtaki görüntüleri, en azından şampiyonluk yarışı hakkında bize önemli fikirler verebilir.

Takımların son durumlarına baktığımızda; Beşiktaş’ın sakatlıkları devam eden Uğur Boral ve Filip Holosko’dan bu maçta yararlanamayacağı görülüyor. Sakatlığını üzerinden atıp bir de hazırlık maçı oynamasına rağmen İsmail Köybaşı da muhtemelen karşılaşmada görev almayacaktır. Çeşitli rahatsızlıkları bulunan diğer isimler, Manuel Fernandes, Hugo Almeida, Necip Uysal ve Gökhan Süzen’in ise maç gününe kadar forma giyecek duruma gelmeleri bekleniyor. Bursaspor cephesinde; Belluschi, Ozan İpek ve Ferhat Kiraz’ın sakatlıklarının devam ettiğini belirtelim. Bu futbolcular Beşiktaş’a karşı forma giyemeyecekler. Durumu nispeten iyi olan İbrahim Öztürk ise teknik direktör Christoph Daum’un forma vermesi durumunda sahadaki yerini alabilecek. İki takımın da transfer döneminin sonunda yaptığı hamleler var. Beşiktaş, adeta kanayan yarası haline gelen “sol bek” sorununu Ramon Motta ile çözerken, genç kanat oyuncusu Kerim Frei’ı da kadrosuna katmıştı. Bursaspor ise ihtiyaç duyduğu sağ açık takviyesini Colin Kazım’ı transfer ederek yapmıştı. Yeşil-beyazlılar Colin Kazım’ı muhtemelen bu maçta kullanmak isteyecekler. Beşiktaş’ta ise Ramon’un forma giyip giymeyeceği önemli çünkü Atiba’nın sol beke çekilip orta alanın merkezinde Veli, Oğuzhan, Fernandes üçlüsüyle oynamak defansif zafiyet yaratabilir. Bilhassa Belluschi’nin yokluğunda siyah-beyazlıların bu bölgede fizik açıdan daha dominant olmaları kendilerine avantaj sağlayabilir. Maç öncesi iki takım da 4-2-3-1 sistemini benimseyerek sahaya yayılacakmış gibi görünüyor. Bu durumda Fernandes ve Battalla’nın maçın kilit adamları olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Ev sahibi bu sezon oynadığı üç karşılaşmada da kalesinde gol gördü. Beşiktaş’ın da üç maçta 8 gol bulmuş olması, Bursaspor’un bu karşılaşmada defansif anlamda zorlanabileceğini gösteriyor. Esasen yeşil-beyazlıların defans hattı bireysel olarak oldukça kaliteli isimlerden müteşekkil ancak henüz birlikte oynama pratiğini tam anlamıyla kazanabilmiş değiller. Bu probleme takım içinde çok önemli bir “köprü görevi” yürüten Belluschi’nin yokluğunu da ekleyecek olursak, sonuç üzerine yapılacak tahminde “Beşiktaş kaybetmez” seçeneğinin daha ağır bastığını söylemeliyiz.

Kasımpaşa – Fenerbahçe

Üç maçta altı puan toplayan Kasımpaşa, aynı puandaki güçlü rakibini konuk ediyor. Ev sahibinde maç öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Fenerbahçe’de Egemen, Yobo ve Emre Belözoğlu’nun sakatlıkları var ve bu futbolcuların tedavisine devam ediliyor. Lacivert-beyazlılar, iç sahada deplasmanlara oranla daha etkili futbol oynuyorlar. Kaliteli hücum silahlarına sahip olsalar da bu isimlerin topsuz oyunda zaman zaman kaybolmaları ve takım savunmasını aksatmaları başlarına iş açıyor. Fenerbahçe bu tür hataları cezalandırabilecek bir ekip. Bu nedenle hangi tarafın kazanacağını söylemek zor. Sanıyorum en kuvvetli senaryo karşılıklı gol izleme ihtimalimiz üzerine yazılabilir.

Galatasaray – Antalyaspor

Bir galibiyet ve iki beraberlikle 5 puan toplayan Galatasaray’ın hedefi mutlak galibiyet. Sarı-kırmızılılarda Hamit Altıntop, Gökhan Zan ve Selçuk İnan’ın sakatlıkları bulunuyor. Tedavisi sürdürülen Selçuk riske edilerek oynatılabilir. Henüz galibiyetle tanışamayan Antalyaspor’da ise Onur Tuncer ve Musa Nizam sakat. Üç maçta sadece bir gol kaydına muvaffak olabilseler de Antalyaspor’un pozisyona girme anlamında sıkıntısı yok. Galatasaray’ın da bilhassa iç sahada baskılı bir futbol hedeflediğini biliyoruz. Bu açıdan değerlendirildiğinde maçın seyir zevki vaat ettiğini söyleyebiliriz. Galibiyet için Galatasaray oldukça ağır basıyor.

Trabzonspor – Karabükspor

Trabzonspor lige arzu ettiği gibi başlayamadı. Kadro anlamında sıkıntı yaşamalarına rağmen eksiklerini de tam anlamıyla giderebilmiş değiller. Bordo-mavili ekipte Giray Kaçar’ın sakatlığı bulunuyor. Lige iyi başlayan Karabükspor, son olarak Akpala’yı kadrosuna katmıştı. Ofansif anlamda oldukça yetenekli bir kadroya sahipler ve bu kadro kontratak futboluna da uyumlu. Trabzonspor’da Mustafa Reşit Akçay oyuncu ve mevki tercihlerindeki hatalarını devam ettirecek olursa ters bir sonuca davetiye çıkarır. Böylesi bir durumda tribünlerin tepkisi de artabilir. Kâğıt üzerinde yapılan bu değerlendirmede Karabükspor’un sürpriz şansı olduğu görülüyor.

K.Erciyesspor – Akhisar Bld. Spor

Erciyesspor, dengeli kadrosu ve oyun yapısına rağmen bir puanda kalarak sevenlerini üzdü. Traore ve Turgay Bahadır takviyeleri mavi-siyahlılar adına olumlu hamleler olarak değerlendirilebilir. Geçtiğimiz sezon kaldığı yerden devam eden Akhisar’ın en büyük silahı “takım ruhu.” Gekas’ı kaybetmelerine rağmen yardımlaşarak ve takım oyunuyla eksiklerini kapatıyorlar. Bu karşılaşmaya ilişkin görüşüm, Kayseri Erciyesspor’un lige verilen aradan da istifade ederek ilk galibiyete uzanma konusunda oldukça hırslı hazırlandığı yönünde. Vleminckx’in eksikliğine rağmen saha ve seyirci avantajını kullanacak mavi-siyahlı takımı galibiyet için daha şanslı görüyorum.

Gaziantepspor – Çaykur Rizespor

Transfer döneminin son günlerinde yaptığı Artem Milevskiy ve Marius Stankevicius takviyeleriyle dikkat çeken ev sahibi, Abdou Razack Traore’yi de takımda tuttu. Ev sahibinde Orhan Gülle’nin sakatlığı devam ediyor. Lige iyi başlayan ekiplerden Çaykur Rizespor’da ise kaleci Necati Yılmaz ve Uche Kalu’nun sakatlıkları bulunuyor. Kalu maç gününe kadar forma giyecek duruma gelebilir. Oynadığı tek deplasman maçında temposunu korumakta zorlandığını gördüğümüz Rizespor, aynı sorunu yaşayacak olursa istekli Gaziantepspor önünde mağlubiyete davetiye çıkarır. 3 puana odaklanan kırmızı-siyahlılar bir adım öndeler.

Gençlerbirliği – Kayserispor

Başkent temsilcisinde cezalı Ante Kulusic bu maçta forma giyemeyecek. Doğa, Oktay ve Tosic’in sakatlıkları var. Doğa’nın forma giyme şansı bulunmuyor. Kayserispor’da ise Bobo’nun sakatlığı sürüyor. Simic ve Nobre düzelmelerine rağmen Prosinecki tarafından ilk etapta düşünülmeyebilirler. Devamlı surette istikrarsız futbolundan bahsettiğimiz Kayserispor, sezona çok iyi başlangıç yapamadı. Deplasman şartlarından etkilenecek olurlarsa, Gençlerbirliği galibiyet için öne çıkacaktır. Oynadığı üç maçta 1 galibiyeti bulunan ev sahibi o 3 puanı da iç sahada almıştı. Kayserispor ise Kasımpaşa deplasmanında maça tutunamamıştı.

Sivasspor – Eskişehirspor

Ev sahibi oynadığı 3 maç itibariyle bu sezon çok gol atıp, çok gol yiyebileceğinin sinyallerini verdi. Son olarak Djebbour’u takıma katan kırmızı-beyazlılarda; Manuel Da Costa, Hernan Renfigo ve Abdulkadir Özgen’in sakatlıkları var. Konuk takımda Akaminko iyileşti. Dede ve Sinan’ın tedavilerine devam ediliyor. Jorquera, Erman, Tanju Kayhan gibi isimlerle kadrosunu güçlendiren Eskişehirspor yeni transferlerinin de katkısıyla gol bölgesindeki sorunlarını çözebilir. İlk hafta Bursaspor’u 2-0 mağlup ettikten sonra ikinci ve üçüncü haftada gol bulamamışlardı. Bu kez her iki ekibin de gol bulabileceği bir maç oynanacakmış gibi görünüyor.

S.B. Elazığspor – Torku Konyaspor

Elazığspor, üç haftada dört puan topladı, 6 gol attı, 6 gol yedi. Konyaspor da rakip filelere 4 gol bırakırken kalesinde 6 gol gördü. Her iki ekip de ofansif anlamda sıkıntı çekmiyor ancak savunmalarında aynı başarıyı yakaladıklarını söyleyebilmek çok mümkün değil. Ev sahibinde Mehmet Nas ve Youssouf Hadji’nin hafif sakatlıkları var. Kadrosunu Djalma Campos ile güçlendiren Torku Konyaspor’da ise milli takımdan sakat dönen kaleci Itandje’nin tedavisine devam ediliyor. Hafif sakatlıkları olan Ali Turan ve Erdal’ın maç gününe kadar forma giyecek duruma gelmeleri bekleniyor. Haftanın zevkli geçmeye aday bu karşılaşmasında gol sayısının 2.5 barajını geçmesini bekliyorum.

HAFTANIN HAKEMLERİ

13 Eylül 2013 Cuma

20.00   Galatasaray – M.P. Antalyaspor        Tolga ÖZKALFA     

14 Eylül 2013 Cumartesi

18.00   K.Ercisyesspor – Akhisar Bld. Spor  Hüseyin GÖÇEK

20.30   Trabzonspor – KDÇ Karabükspor     Serkan ÇINAR

20.30   Gaziantepspor – Çaykur Rizespor     Fırat AYDINUS

15 Eylül 2013 Pazar

18.00   Gençlerbirliği – Kayserispor  Cüneyt ÇAKIR

18.00   Sivasspor – Eskişehirspor       Kuddusi MÜFTÜOĞLU

20.30   Bursaspor – Beşiktaş  Bülent YILDIRIM

20.30   S.B. Elazığspor – Torku Konyaspor  İlker COŞKUN

16 Eylül 2013 Pazartesi

20.00   Kasımpaşa – Fenerbahçe        Kamil ABİTOĞLU

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: (Yok)

Kırmızı Kart Cezalıları: Björn Vleminckx (Kayseri Erciyesspor), Ante Kulusic (Gençlerbirliği)

HAFTANIN MAÇI

Bursaspor – Beşiktaş

Tarih: 15.09.2013 Saat: 20.30

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 25°C

Tüm yazılarını göster