Beşiktaş gol yerse puan kaybeder

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Yüksek tansiyonu ile hepimizi geren olaylı derbiden sonra 28. haftanın maçı olarak bir başka yüksek gerilimli maçı, Beşiktaş - Bursaspor müsabakasını seçtik. Deyim yerindeyse şampiyonluk yarışında Sivasspor ile omuz omuza bir mücadeleye tutuşan siyah-beyazlı takım, kalan fikstüründeki en zorlu maçlardan birini İnönü Stadı'nda Bursaspor ile oynayacak. Ertuğrul Sağlam'ın iş başı yapmasından sonra bir ara tökezlese de çabuk toparlanan yeşil-beyazlılar, son haftalarda geliştirdikleri defansif anlayışlarının meyvelerini toplamaya başladılar. Bekir Ozan, Mustafa Sarp, Stelian Kirita üçlüsünden ikisini orta alanın ortasında kullanan Ertuğrul Sağlam; tandemdeki Ömer Erdoğan - İbrahim Öztürk ikilisinin yükselen formuyla birlikte oturtmaya çalıştığı "önce gol yememeye dayalı" oyun anlayışında başarıya ulaşmış görünüyor. Kanatlarda kullanılan Volkan Bekiroğlu - Romashenko, Ali Tandoğan - Volkan Şen gibi ikililerin Sercan, Rok ve Tadeu'yu ortaya boğması bu süreçte hemen her maçın Bursaspor lehine sonuçlanmasında önemli bir faktördü. Bugün gelinen noktada Beşiktaş maçı öncesi Sercan'ın cezalı, Tadeu'nun da sakat olduğunu biliyoruz. Şahsi kanaatim, böylesi bir durumda Ertuğrul Sağlam'ın Gökhan Güleç ile santrforlarını çiftlemek yerine en uçta Young-Rok Shin'i tek kullanıp 4-5-1 ile defansif tedbirleri artıracağı yönünde. Ligin ikinci yarısında oynadığı 10 maçta sadece 1 kez kaybeden Bursaspor; Galatasaray, Fenerbahçe, Sivasspor ve Kayserispor'un da aralarında bulunduğu rakiplerinden toplam 7 gol yemeyi başardı. Kadrodaki santrfor alternatiflerinin ciddi şekilde azaldığını hesaba katarak, Bursaspor'un orta alan - defans bütünleşmesini sağlamak üzerine bir strateji geliştirmesini bekleyebiliriz. Bu da Beşiktaş'ı gol yollarında sıkıntıya sokabilir.

Siyah-beyazlıların temel oyun kurguları hedef santrforun etkinliğinden çok gezgin forvetlerin performansları üzerine kurulu ki, Bursaspor gibi yerleşik ve sağlam defansa sahip takımların bu şekilde alt edilebilmeleri mümkün. Fakat gelen raporlara göre sol ayak bileğinde ödem bulunan Delgado, gribal enfeksiyon geçiren Yusuf ve bel spazmından muzdarip Nobre'nin belirsiz durumları baş ağrıtmaya başlamış bile. Siyah-beyazlı takımın Pazar akşamı Ömer Erdoğan'la boğuşabilecek sağlam bir Nobre'ye ve çilingir görevi üstlenecek Yusuf'a fazlasıyla ihtiyacı olabilir. Ayrıca Holosko ve Tello'nun kanatlardan içe kat ederek defans dengesini bozması ve duran topların verimli şekilde kullanılması Beşiktaş açısından diğer önemli konular. Kocaeli deplasmanındakine benzer bir kazayla yenecek bir golün İnönü Stadı'nda yaratacağı soğuk duş etkisi, yukarıda özelliklerinden bahsettiğimiz Bursaspor defans kurgusu ile birleştiğinde şölen gibi geçmesi beklenen geceye homurtular hakim olabilir. Tecrübeli hoca Mustafa Denizli'nin tüm bu olasılıkları kafasında simüle edeceğini düşünüyor ve tahmin hakkımı 1-0'lık Beşiktaş galibiyetinden yana kullanıyorum.

Konyaspor - Sivasspor

Tarih: 18.04.2009 Saat: 16.15

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Çok bulutlu, 12°C

Öncelikle bu karşılaşmada her iki takımın da defansif tedbirlere ağırlık vereceğini düşünüyorum. Ev sahibinin kümede kalma, konuk takımın şampiyonluk hesapları yaptığı böylesi maçlarda geriden gelip oyunu çevirmek çok kolay olmayabilir. Bu sebeple gol yememek önemli. Konyaspor'da yönetim ile Giray Bulak arasındaki kısa süreli gerginlik atlatılmış ve yeniden "barış havası" sağlanmış görünüyor. Sivasspor cephesinde ise Bülent Uygun'un cezası bitti. Maça tam kadro halinde hazırlanan kırmızı-beyazlı takım her zaman olduğu gibi öncelikle Mehmet Yıldız'a daha sonra da maçların ikinci yarılarındaki temposuna güveniyor. 29. haftada Trabzonspor ile karşılaşacak Sivasspor'da Mehmet Yıldız'ın kart ceza sınırında bulunması bu futbolcunun etkinliğini azaltabilir. Bu durumda Bülent Uygun'un tercihine göre Kamanan veya Balili öne çıkabilir. Konyaspor ileri ucundaki Veysel Sivasspor defansı tarafından kolaylıkla pasifize edilebilir ancak Serhat Akın için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Konyaspor bu karşılaşmadan puan alacaksa başrolde mutlaka Serhat Akın olacak. Bu nedenle "Giray Bulak taktik ve kadro seçimleriyle maçın kilidini elinde tutuyor" diyebiliriz.

Trabzonspor - Gençlerbirliği

Tarih: 17.04.2009 Saat: 20.00

Stat: Avni Aker Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 10°C

Gençlerbirliği maçında gol atmaları halinde Gökhan Ünal 118 gün sonra, Umut Bulut ise 70 gün sonra Hüseyin Avni Aker Stadı'nda fileleri havalandırmış olacak. Trabzonspor'un iç saha sıkıntısını bu istatistikten anlamak mümkün. Ligin ikinci yarısında 10 maçta 9 gol yemiş Gençlerbirliği cezalı Koray Avcı'nın eksikliğini hissedecek olsa da defansif çizgisini koruyabilir. Puanını 32 yaparak nispeten rahatlayan Ankara ekibi, Trabzonspor önünde de işi sıkı tutup en azından 1 puanla sahadan ayrılmayı amaçlayabilir. Yattara ve Alanzinho'nun "bal yapmayan arı" görüntüsü devam edecek olursa Gençlerbirliği hedeflediği 1 puanı alır.

Ankaraspor - Fenerbahçe

Tarih: 18.04.2009 Saat: 20.00

Stat: Yenikent Asaş Stadı

Maç günü hava: Çok bulutlu, 16°C

Fenerbahçe'nin içine düştüğü açmaz, Ankaraspor için çıkış yolu olabilir. Son 10 maçta yalnızca 3 puan toplayabilen Ankara ekibi, bu formsuzluğunun bedelini her geçen hafta düşme hattına biraz daha yaklaşarak ödüyor. Derbi sonrası sakat ve cezalılar ordusu haline gelen Fenerbahçe ise özellikle bu hafta ritim tutturmakta zorlanabilir. Defansta yaşanan sıkıntılara son olarak Yasin'in sakatlığının da eklenmesi Aragones'i farklı kadro arayışlarına itmiş durumda. Ufukta birlikte oynama pratiği kazanmamış oyunculardan kurulu bir kadro seçimi görünüyor ki, bu durum Fenerbahçe'nin puan kaybetmesine yol açabilir.

İ.B. Belediyespor - Galatasaray

Tarih: 19.04.2009 Saat: 16.15

Stat: Atatürk Olimpiyat Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 15°C

Derbiden yara alarak çıkan Galatasaray'ın eldeki mevcutları, son haftalardaki futbolunu hiç beğenmediğim İ.B. Belediyespor'u geçmeye yetecektir. Büyük takımlara karşı daha kolay motive olabilen Belediyespor'un geçen sezon gösterdiği performansı bir türlü yakalayamaması sonrası 30 puanla 14. sıraya kadar düştüğünü biliyoruz. Her ne kadar bu maç onlar için hayati önem taşıyor olsa da Bülent Korkmaz ve Galatasaray'ın da puan dağıtmaya hiç tahammülü yok. Lincoln, Kewell ve Baros gibi silahlara sahip sarı-kırmızılıların karşılaşmadan galibiyetle ayrılmasını bekliyorum. Bu maçta bol gol izleme şansımız var.

Denizlispor - Kocaelispor

Tarih: 19.04.2009 Saat: 14.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 22°C

Dikkat çekici yükselişler sonrası düşüş yaşayan iki takımın mücadelesi aynı zamanda haftanın en çekişmeli maçını vaat ediyor. Denizlispor Başkanı Ali İpek ve Teknik Direktör Mesut Bakkal'ın "Dönüm maçı" ilan ettikleri bu maçta ilk şansı Ege temsilcisine veriyorum. Kocaelispor'da son iki haftada alınan iki mağlubiyetin etkileri sürüyor. Ayrıca takımın en büyük gol silahı Taner Gülleri'nin atroskopi olduğu ve en erken 3 hafta sonra takıma dönebileceği açıklandı. Bu futbolcunun yokluğunda tüm yük Agbetu'nun omuzlarında olacak. Hücum futbolu oynamayı seven Kocaelispor, Denizli'nin kontrataklarına karşı koyamayabilir.

Antalyaspor - Kayserispor

Tarih: 19.04.2009 Saat: 14.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 22°C

Antalyaspor'da Korhan Öztürk ve Ali Zitouni'nin kırmızı kart cezalısı, Orhan ve Vahap'ın da sakat olduğunu biliyoruz. Ayrıca Djiehoua'nın da uzun süren formsuzluğu kırmızı-beyazlıları kötü yönde etkiliyor. Kayserispor gibi zor gol yiyen bir rakip önünde takımın gol yükünü Tita sırtlayabilecek mi? Bu ihtimal biraz zor. Fatih Ceylan'ın ve forma giymesi durumunda Kamber Arslan'ın eski takımlarına karşı ekstra motive olmaları beklenebilir. Sakatlık sebebiyle Cangele ve Abdullah'tan yoksun olacak Kayserispor'un defansif futbola ağırlık vermesi mümkün. 0-0'lık bir beraberlik olası sonuçlar arasında öne çıkıyor gibi.

Gaziantepspor - Hacettepe

Tarih: 19.04.2009 Saat: 14.00

Stat: Kamil Ocak Stadı

Maç günü hava: Çok bulutlu, 20°C

Yeni hocası Jose Couceiro ile ilk maçına çıkacak olan Gaziantepspor, küme düşmesi neredeyse kesinleşen rakibi Hacettepe önünde maçın mutlak favorisi. Ligimiz standartlarında kalburüstü yabancı futbolculara sahip Gaziantepspor özellikle Tabata, Beto ve Ivan De Souza'nın birlikte oynadığı maçlarda pas trafiğini çok daha iyi yönetiyor. Ufuk Arslan, Sandro, Ümit Bozkurt, Olgay ve kaleci Ulaş ile hasta olan İbrahim Şahin'den yoksun olarak bu maça hazırlanan Hacettepe, kırmızı kart cezalısı Selçuk Şahin'den de Gaziantepspor karşılaşmasında yararlanamayacak. Normal şartlar altında kırmızı-siyahlıların rahat kazanması gereken bir maç.

Ankaragücü - Eskişehirspor

Tarih: 19.04.2009 Saat: 14.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 14°C

Düşme hattını yakından ilgilendiren bir başka çetin mücadele pazar günü Ankara 19 Mayıs Stadı'nda Ankaragücü ile Eskişehirspor arasında oynanacak. Sarı-lacivertli takımda Metin, Mehmet Yılmaz, Jaba ve Ufuk hafif sakatlıkları sebebiyle hafta içi tam randımanlı çalışamadılar. Ceyhun ise 3 hafta yok. Hafta içinde Batuhan'ı affeden Eskişehirspor rakibine oranla nispeten rahat ancak kalan haftalarda Beşiktaş ve Trabzonspor ile maçları olan kırmızı-siyahlıların bu maça asılmalarını bekleyebiliriz. Kritik karşılaşmada hakem Tolga Özkalfa'nın da işi hiç kolay olmayacak. Beraberliğe iki takım da hayır demez.

HAFTANIN HAKEMLERİ

17 Nisan 2009 Cuma

20.00 Trabzonspor - Gençlerbirliği   Kamil ABİTOĞLU

18 Nisan 2009 Cumartesi

16.15 Konyaspor - Sivasspor    Bünyamin GEZER

20.00 Ankaraspor - Fenerbahçe    Suat ARSLANBOĞA

19 Nisan 2009 Pazar

14.00 Denizlispor - Kocaelispor   Aytekin DURMAZ

14.00 Antalyaspor - Kayserispor   Halis ÖZKAHYA

14.00 Gaziantepspor - Hacettepe   Abdullah YILMAZ

14.00 Ankaragücü - Eskişehirspor   Tolga ÖZKALFA

16.15 İ.B. Belediyespor - Galatasaray   Hüseyin GÖÇEK

20.00 Beşiktaş - Bursaspor    Deniz ÇOBAN

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza tahtası

Sarı kart cezalıları: Sercan Yıldırım (Bursaspor), Koray Avcı (Gençlerbirliği).

Kırmızı kart cezalıları: Diego Lugano (Fenerbahçe), Semih Şentürk (Fenerbahçe), Arda Turan (Galatasaray), Emre Aşık (Galatasaray),  Ali Zitouni (Antalyaspor), Selçuk Şahin (Hacettepe), Roguy Meye (Ankaraspor).

HAFTANIN MAÇI

Beşiktaş - Bursaspor

Tarih: 19.04.2009 Saat: 20.00

Stat: İnönü Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 16°C

Tüm yazılarını göster